Γαλλία: Εκρηξη λαικής οργής – Κατασταλτικό όργιο από τα ΜΑΤ του Μακρόν

Γαλλία: Εκρηξη λαικής οργής – Κατασταλτικό όργιο από τα ΜΑΤ του Μακρόν

  • |
Χιλιάδες λαού σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν το Σάββατο διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία και υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Αφορμή για τις τεράστιες σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις στάθηκε το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών …εν ώρα υπηρεσίας καθώς και ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση Μακρόν, τροποποιεί το ήδη αμφισβητούμενο άρθρο 24, περνώντας νόμο βάσει του οποίου όποιος διαμοιράσει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί πως τα πλάνα αυτά απειλούν τη «σωματική και πνευματική ακεραιότητα των οργάνων της τάξης».

Στο Παρίσι η γαλλική αστυνομία σε μια επίδειξη αυταρχισμού και βίας έκανε χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών, ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιοποιούν την αστυνομική βία που και σήμερα ήταν έντονη απέναντι στους διαδηλωτές.

Στη Λιλ, περίπου 1.000 – 1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο Μαρτίν Ομπρί, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα: «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση».

Στο Μονπελιέ, οι περίπου 4.000 – 5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα».

Διαδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

Την ίδια στιγμή ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε ότι θα συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή, που θα εξετάσει εις βάθος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «συνολικής ασφαλείας».

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.

Η εθνοσυνέλευση πάντως, στην οποία την πλειοψηφία διατηρεί το κόμμα LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενέκρινε το νομοσχέδιο την Τρίτη, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, να το καταψηφίζουν ή να απέχουν.

Το νομοσχέδιο και η αστυνομική βία

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου και της απαγόρευσης δημοσιοποίησης υλικού που απεικονίζει αστυνομικούς εν υπηρεσία στηρίζουν τα επιχειρήματά τους στην ανάγκη για ελεύθερη ενημέρωση αλλά και για το γεγονός ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη χώρα, αυξάνονται συνεχώς και η δημοσιοποίηση τέτοιου υλικού είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το όργιο αυθαιρεσίας των δυνάμεων καταστολής.

Όπως αναφέρει η Figaro, ύστερα από τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού κατά την εκκένωση του αυτοσχέδιου καυταυλισμού μεταναστών στην πλατεία Ελευθερίας στο Παρίσι, την περασμένη Δευτέρα, η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς αύξησε περαιτέρω την ένταση.

http://sioualtec.blogspot.com

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.