Βραζιλία: Δικαστική έρευνα σε βάρος του Bolsonaro

Βραζιλία: Δικαστική έρευνα σε βάρος του Bolsonaro

  • |

Για εγκληματικές ενέργειες στην αντιμετώπιση της πανδημίας
της Ρένιας Παπαγεωργίου
Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι, σε 350 πόλεις και κωμοπόλεις, βγήκαν στους δρόμους, το Σάββατο 3/7, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Bolsonaro, μια μέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου που διέταξε εις βάρος του έρευνα για εγκληματικές ενέργειες και σκάνδαλο στην παραγγελία του εμβολίου Covaxin, της εταιρείας Bharat Biotech

Την Παρασκευή (2/7), κατατέθηκε αίτημα από τη Δικαστή Rosa Weber για έναρξη έρευνας εναντίον του Bolsonaro, στο γραφείο του γενικού Εισαγγελέα, για το αδίκημα της «υπεκφυγής» κατά τη σύναψη συμφωνίας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε συμβόλαιο για 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Bharat Biotech.

Η κυβέρνηση του Bolsonaro καταγγέλλεται για διαφθορά στη συμφωνία για το εμβόλιο, ένα «CovaxinGate» (κατά το παλιό και αξέχαστο Watergate του Νίξον στις ΗΠΑ). H έναρξη δικαστικής διερεύνησης εναντίον του εκφράζει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά συνιστά και απειλή για την κυβέρνησή του. Ο Bolsonaro κατηγορείται ότι απέκρυψε πιθανές παρατυπίες στο συμβόλαιο παρ’ ότι ήταν ενημερωμένος γι’ αυτές και δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο νόμο, αυτό είναι ένα αδίκημα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μομφής και δίωξης για τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Με τον ίδιο νόμο είχε καθαιρεθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ.

Όπως αναφέρουν σχετικές ειδήσεις, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έχει ήδη λάβει αίτημα της Δικαστίνας Weber για έναρξη έρευνας της υπόθεσης. Την υπόθεση έφερε στο φως ένας υπάλληλος του υπουργείου υγείας, ο Ricardo Miranda και ο αδερφός του Luis, ομοσπονδιακός υπάλληλος, που κατέθεσαν στην Ερευνητική Επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να λήξει η έρευνα πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η δικαστίνα όμως είχε διαφορετική γνώμη και την Παρασκευή (2/7) απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα. Όπως δήλωσε η Justice Weber: «Εφόσον η κατηγορία τεκμηριώνεται με στοιχεία, έστω και ελάχιστα, η υπόθεση περί εγκλήματος πρέπει να ελεγχθεί, από τη διαδικασία που έχει νόμιμα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό».

Το συμβόλαιο για το εμβόλιο Covaxin βρίσκεται υπό τέσσερις διαφορετικές διερευνήσεις, ανάμεσα στις οποίες οι δύο για εγκληματικές παραβάσεις. Παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της Γερουσίας, η έρευνα διακόπηκε στις 30 Ιουνίου από την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Η χώρα θα συνεχίσει να απασχολεί τις ειδήσεις στις επόμενες μέρες καθώς η γιγάντωση του σκανδάλου όχι μόνο συνεχίζεται μέρα με τη μέρα αλλά υφίσταται πλέον και έρευνα εναντίον του προέδρου, ο οποίος είναι ύποπτος για αποκόμιση προσωπικού οφέλους από τη συμφωνία για το πιο ακριβό εμβόλιο (15 δολάρια η δόση).

Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει γίνει αισθητός στη Βραζιλία από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς η χώρα, μαζί με την Αμερική επί Τραμπ και την Ινδία, έχει τα χειρότερα ρεκόρ διαχείρισή της. Η οικονομία της βρίσκεται σε φαύλο κύκλο εξαιτίας της ανεργίας και της πείνας. Και όλα αυτά ενώ ο Bolsonaro αρνείται να αναλάβει πραγματικά τα ηνία της χώρας. Αντιθέτως, αντιτίθεται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, προωθεί τη θεραπεία με χλωροκίνη, καθυστερεί την αγορά εμβολίων και φαίνεται έτσι να «σαμποτάρει» τις προσπάθειες να ελεγχθεί ο ιός. Ανέλαβε δράση -και με μεγάλη βιασύνη μάλιστα- μόνο για το εμβόλιο Covaxine της Bharat Biotech, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της έρευνας για διαφθορά και του θυμού του λαού.

Ήδη έχει εξωθήσει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να απαιτούν να παραπεμφθεί ο Bolsonaro σε δίκη.

neaprooptiki.gr/