Ένοχος ο Νικολά Σαρκοζί

Ένοχος ο Νικολά Σαρκοζί

  • |
Καταδίκη σε ένα χρόνο κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε σήμερα στο Παρίσι ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης “υπόθεσης Bygmalion”.

Ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή και πρόστιμο 3.750 ευρώ. Τελικά, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάστηκε σε ένα χρόνο κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. Ο Τιερί Ερζόγκ, συνήγορος του κ. Σαρκοζί, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο ότι ο εντολέας του θα ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Νικολά Σαρκοζί ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο από το μέγιστο νόμιμο ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εκστρατεία επανεκλογής που τον οδήγησε σε ήττα από τον Σοσιαλιστή, Φρανσουά Ολάντ.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Σαρκοζί “γνώριζε” ότι διακυβεύεται το νομικό όριο των εξόδων του  και “συνειδητά” δεν προσπάθησε να περιορίσει τα πρόσθετα αυτά κονδύλια. Ο Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, αρνήθηκε σθεναρά τις παραβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο 66χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε κριθεί ένοχος για διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής σε άλλη δικαστική υπόθεση. Του επιβλήθηκε ένας χρόνος φυλάκισης και δύο χρόνια αναστολή σε αυτή την υπόθεση, αλλά είναι ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.

//kosmodromio.gr/