Εκτός νόμου δύο αντιπολιτευτικά κανάλια στην Ουκρανία

Εκτός νόμου δύο αντιπολιτευτικά κανάλια στην Ουκρανία

  • |

Το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης, Ukrlive.tv και Perviy Nezavisimiy, επέβαλε με εκτελεστικό διάταγμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το μέτρο να έχει πενταετή ισχύ.

Η φιλορωσική παράταξη Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης για τη Ζωή καταδίκασε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου. Ο βουλευτής του κόμματος, Νέστορ Σούφριτς, που φέρεται να είναι συνιδιοκτήτης των δύο καναλιών, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Με άλλο διάταγμα, ο πρόεδρος της χώρας ανήγγειλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση «ψευδών πληροφοριών» από τη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή το τρέχον διάστημα, απαγόρευσε τη λειτουργία άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών της αντιπολίτευσης, παρά τις έντονες επικρίσεις. Και αυτοί θεωρούνταν όργανα προπαγάνδας του Συνασπισμού, που έχει την πολιτική του βάση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας. Τον Αύγουστο, αποκλείστηκε η πρόσβαση στον ιστότοπο της αντιπολίτευσης strana.ua.

Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης του Κίεβου έρχονται μετά από την έντονη ανησυχία στη Δύση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας κατέρρευσαν το 2014, αφού η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που το Κίεβο αξιώνει να επιστραφεί. Στον πόλεμο ο οποίος ξέσπασε λίγο καιρό αργότερα ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

.efsyn.gr/