Δεξιά εναντίον Ακροδεξιάς, σημειώσατε… τι;

Δεξιά εναντίον Ακροδεξιάς, σημειώσατε… τι;

  • |

Τα ιταλικά κόμματα κατάφεραν να βγουν από το αδιέξοδο της προεδρικής εκλογής χάρη στη λύση έκτακτης ανάγκης, με την επανεκλογή του 80χρονου Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν, πλέον, τους βαθύτατους διχασμούς που δημιούργησε η όλη αυτή διαδικασία.

Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελλάκης

Η συντηρητική παράταξη περνά βαθύτατη κρίση. Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έφτασε να δηλώσει ότι «η κεντροδεξιά παράταξη έχει πάψει να υφίσταται», διότι «έλιωσε σαν το χιόνι από τις αχτίδες του ηλίου». Εξαπέλυσε, δε, ανοικτή επίθεση κατά της «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζοντας ότι «στη διαδικασία εκλογής του προέδρου 70 ψήφοι της Κεντροδεξιάς –από τις οποίες 40 ανήκαν στο κόμμα του Καβαλιέρε– ξαφνικά “εξαφανίστηκαν”, δεν στήριξαν τους υποψήφιους της παράταξης».

Είναι σαφές ότι το κεντρώο, μπερλουσκονικό κομμάτι αυτής της (πρώην;) συμμαχίας, έστω και αν συνεχίζει να αποδυναμώνεται, προσπαθεί να «παίξει» τη βελόνα της ζυγαριάς. Να συμμαχήσει με άλλες μετριοπαθείς δυνάμεις (όπως τη «Ζωντανή Ιταλία» του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) για να μπορέσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό των μελλοντικών κυβερνήσεων. Διότι η χώρα, όπως και να ’χει, την άνοιξη του 2023 πρέπει να πάει υποχρεωτικά σε βουλευτικές εκλογές, λόγω εξάντλησης της πενταετούς νομοθετικής περιόδου. Ο Ματέο Σαλβίνι, στο μεταξύ, πρέπει να διαλέξει αν θέλει να εγκαταλείψει τους ακραίους ξενοφοβικούς τόνους του και να προσπαθήσει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να πείσει ένα σημαντικό μέρος πρώην υποστηρικτών του Σίλβιο να τον εμπιστευθούν.

Οσο για το (ακόμη πιο) ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, διαφώνησε εξαρχής με τη δυνατότητα επανεκλογής του Ματαρέλα, ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τα Αδέλφια, με τις συνεχείς, σκληρές επιθέσεις τους κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη νοσταλγία για τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι (ευτυχώς) αδύνατον να μπορέσουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, έστω και αν στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνουν πλέον το 19%…

.efsyn.gr