Κίεβο: Ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση ΝΑΤΟ – Μόσχας

Κίεβο: Ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση ΝΑΤΟ – Μόσχας

  • |
Ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία θα οδηγήσει σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι.
Το Κίεβο παραδέχεται ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία εν μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση και άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, αλλά εξακολουθεί να επαναλαμβάνει την έκκληση, δήλωσε την Τετάρτη ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Καλούμε τη Δύση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα ήταν μια σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου και ότι θα μπορούσε να φέρει το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία» ανέφερε ο Γέρμακ σε άρθρο του στους New York Times, το οποίο φέρεται να έγραψε από ένα καταφύγιο στο Κίεβο.
Στο άρθρο, ο Γέρμακ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τις δυτικές χώρες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική τους βοήθεια και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα – και, παρακαλώ, σταματήστε να μας λέτε ότι η στρατιωτική βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την ελευθερία μας και τη δική σας» πρόσθεσε ο Γέρμακ.
Την Τρίτη, ο Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τον ουρανό για τους ρωσικούς πυραύλους, τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε όλα τα λιμάνια, τα κανάλια, τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.
Τόνισε ότι η πρόταση να «κλείσει» ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί στη σύγκρουση με τη Μόσχα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία από τις δυνάμεις της συμμαχίας.
sputniknews.gr