Ο «τσοπάνης» που γουστάρουν, αλλά δεν ψηφίζουν οι Γάλλοι

Ο «τσοπάνης» που γουστάρουν, αλλά δεν ψηφίζουν οι Γάλλοι

  • |

Ο μέσος Γάλλος μπορεί να μην τον ψηφίζει, ωστόσο τον «γουστάρει». Στο δημοσκοπικό ερώτημα του Ινστιτούτου Ifop «Με ποιον υποψήφιο πρόεδρο θα θέλατε να κάνετε μπάρμπεκιου;» το 25% ανέφερε το όνομα Λασάλ, έναντι 18% που ανέφερε το όνομα Μακρόν, ενώ στο ερώτημα «Με ποιον θα πίνατε μια μπίρα;» συγκέντρωσε το 39%, έναντι 37% του Μακρόν. Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όμως, ο Ζαν Λασάλ φαίνεται πως θα κινηθεί και πάλι περί το 1%, όπως δηλαδή συνέβη το 2017, όταν ο «τσοπάνης» εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο της Γαλλίας, λέγοντας πως βάζει υποψηφιότητα γιατί αλλιώς δεν θα ήξερε τι να ψηφίσει.

Μανώλης Σπινθουράκης

Το παρατσούκλι «τσοπάνης» οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους, αφού τόσο ο πατέρας του όσο και ο αδελφός του βόσκουν πρόβατα, στα Πυρηναία το καλοκαίρι και στα πεδινά της Οξιτανίας τον χειμώνα. Ο ίδιος βέβαια, αφού έμαθε την τέχνη, σπούδασε – και μάλιστα πολύ. Γνωρίζει λατινικά, αρχαία ελληνικά και έχει πτυχίο αγρονόμου εξειδικευμένου στα υδραυλικά συστήματα. Από το 1977 ώς το 2017 εκλεγόταν ανελλιπώς κοινοτάρχης στο χωριό του, ενώ το 2002 έγινε και βουλευτής. Δηλώνει κεντροδεξιός τοπικιστής και τον Μάρτιο του 2006 γίνεται γνωστός σε όλη τη Γαλλία επειδή ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας με αίτημα να μη φύγει από την περιοχή του ένα εργοστάσιο που απασχολούσε 150 άτομα.

Εναν μήνα αργότερα, έχοντας χάσει 31 κιλά, μεταφέρεται επειγόντως στο νοσοκομείο, παρεμβαίνει ο πρόεδρος Σιράκ και το εργοστάσιο δεν μεταφέρεται. Το 2013 ανακοινώνει πως θα γυρίσει όλη τη Γαλλία με τα πόδια και το έκανε. Περπάτησε 5.000 χιλιόμετρα μέσα σε 8 μήνες για να ακούσει, όπως είπε, «τις φωνές αυτών που δεν έχουν φωνή». Τις περισσότερες φωνές, όμως, ο Ζαν Λασάλ μάλλον τις άκουσε το 2017, όταν η διευθύντρια Επικοινωνίας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζούλια Καστανιέ, κατήγγειλε ότι της «θώπευσε τα οπίσθια» εντός της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Κάτι που βεβαίως ο «τσοπάνης» αρνήθηκε.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος