Ορμπαν – Βρυξέλλες, σημειώσατε…

Ορμπαν – Βρυξέλλες, σημειώσατε…

  • |

Πριν από τρεις μέρες, στη βραδιά του εκλογικού θριάμβου του, ο νεοεκλεγμένος με συντριπτική πλειοψηφία Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι «η νίκη του είναι τόσο μεγάλη που είναι ορατή από το φεγγάρι και τις… Βρυξέλλες».

Η επικράτηση του «κακού παιδιού» της Ε.Ε. στις εκλογές της Ουγγαρίας σήμανε μια εσωτερική ήττα της Κομισιόν, αφού ο επικεφαλής του Fidesz βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών θεσμών, είτε με αποφάσεις του που οι Βρυξέλλες τις ερμηνεύουν ως παρέμβαση, π.χ. στη Δικαιοσύνη, ή όταν αυτός ταύτιζε σε καμπάνια του τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τον μεγαλοεπιχειρηματία ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος και τα συμφέροντά του.

Μαρία Ψαρά

Χθες, λοιπόν, η Κομισιόν αποφάσισε να πάρει τη… ρεβάνς. Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αιρεσιμότητας κατά της Βουδαπέστης. Ο μηχανισμός αφορά το κράτος δικαίου και επιτρέπει στην Κομισιόν να περικόπτει ευρωπαϊκά κονδύλια από χώρες που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρώπης. Θεσμοθετήθηκε πέρυσι και η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειές του.

Καλά, η πρόεδρος το είπε χθες, ωστόσο η διαδικασία συμπεριλαμβάνει σημαντική γραφειοκρατία πριν γίνει γνωστό αν η Ουγγαρία τελικά θα χάσει κρίσιμα κονδύλια της Ε.Ε. Μόλις η Επιτροπή ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη. Μετά, θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο της Ε.Ε., δηλαδή τα κράτη-μέλη και η πρόταση της Κομισιόν χρειάζεται «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της Ε.Ε. που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ευρώπης.

Θα δούμε τι θα γίνει. Ωστόσο, ένα –υπαρξιακό σχεδόν– ερώτημα είναι αν τελικά με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα νικήσει τους ακροδεξιούς λαϊκιστές όπως ο Ορμπαν. Γιατί μέχρι στιγμής, η αντιπαράθεση τον έχει δυναμώσει…

efsyn.gr