Την απαγόρευση του ΚΚ Πορτογαλίας ζητούν ουκρανικές οργανώσεις

Την απαγόρευση του ΚΚ Πορτογαλίας ζητούν ουκρανικές οργανώσεις

  • |

Ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Προσφύγων (UAPT), Μαξίμ Ταρκίβσκι, κάλεσε εμμέσως σε απαγόρευση του κομμουνιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, αναρωτώμενος «πώς η Πορτογαλία, μια δημοκρατική χώρα, συνεχίζει να έχει ένα κόμμα όπως το ΚΚ Πορτογαλίας».

Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Οι δηλώσεις του προέδρου της UAPT, ο οποίος φέρεται να ζει στην Πορτογαλία τα τελευταία 20 χρόνια, έγιναν κατά τη διάρκεια ευχαριστήριας συγκέντρωσης στη Λισαβόνα στις αρχές Μαϊου. Υπόβαθρο των συγκεκριμένων δηλώσεων είναι οι αναπόδεικτες μέχρι σήμερα αναφορές για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των Ουκρανών προσφύγων στον κομμουνιστικό δήμο Σετούμπαλ, όπου -σύμφωνα με τον Ταρκίβσκι, «υπάρχουν έξι ΜΚΟ που συνδέονται άμεσα με τη Μόσχα και προσποιούνται ότι είναι Ουκρανοί και υποστηρίζουν πρόσφυγες στην Πορτογαλία».

Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης , δύο καταγγελόμενοι ως «φιλορώσοι» πολίτες είχαν φωτοτυπήσει προσωπικά έγγραφα προσφύγων και τους ρωτούσαν για το αν και πού βρίσκονται μέλη της οικογένειας τους στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται για παράνομη συλλογή και κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων δεκάδων προσφύγων. Η πρέσβης της Ουκρανίας στην Πορτογαλία, Ίννα Ονίβετς, ισχυρίστηκε ότι οι προσωπικές πληροφορίες που καταγράφηκαν θα ήταν «ενδιαφέρουσες για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες».

Οι εγκαταστάσεις της Δημοτικής Γραμμής Υποστήριξης Προσφύγων (LIMAR) του δημοτικού συμβουλίου του Σετούμπαλ αποτέλεσαν στόχο ερευνών της δικαστικής αστυνομίας την Τρίτη, όπως και η Ένωση Ανατολικών Μεταναστών (Edinstvo). Οι φερόμενες σχέσεις με τη Μόσχα οδήγησαν σε εκκλήσεις για παραίτηση του δημάρχου του Σετούμπαλ, Αντρέ Μαρτίνς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο, σε ότι αφορά την αντιγραφή των προσωπικών εγγράφων (με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των συζύγων των Ουκρανών γυναικών που έχουν παραμείνει στην Ουκρανία), αυτά «πληρούν όλες τις τεχνικές απαιτήσεις που είναι σύμφυτες με την κοινωνική υπηρεσία». Η εμπιστευτικότητα είναι «υποχρεωτική» και «ο υπαινιγμός ότι θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της εμπιστευτικότητας είναι απαράδεκτος υπαινιγμός, τον οποίο το δημοτικό συμβούλιο αποκρούει και θα αποκρούσει με κάθε δυνατό μέσο». Ενώ δεν έχει αποδειχτεί η διαρροή των προσωπικών στοιχείων των προσφύγων, ορισμένοι σχολιαστές κάνουν λόγο για «κατασκευή» ενός υποτιθέμενου σκανδάλου, με σκοπό να στοχοποιηθούν οι οργανώσεις αλληλεγγύης που δεν συνεργάζονται με την ουκρανική Πρεσβεία και φυσικά οι κομμουνιστές.

Η στοχοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος εντάθηκε από τη στιγμή που αρνήθηκε να παραστεί στην εμφάνιση, στην πορτογαλική βουλή, του προέδρου της Ουκρανιας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τη κοινοβουλευτική αρχηγό του κόμματος, Πάουλα Σάντος, να απορρίπτει «μια σύνοδο που σχεδιάστηκε για να δώσει βήμα στην υποκίνηση της κλιμάκωσης του πολέμου», με «τη συμμετοχή κάποιου που προσωποποιεί την ξενοφοβική και πολεμοχαρή εξουσία». Η Σάντος συνέχισε εξηγώντας ότι το ΚΚ Πορτογαλίας θεωρεί πως «η Ουκρανία προσπαθεί να ξεπλύνει τα νεοναζιστικά κόμματα την ίδια στιγμή που απαγορεύει τα αντιφασιστικά κόμματα».

Μετά τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του προέδρου της ένωσης Ουκρανών προσφύγων, το κόμμα υπό τον Χερόνιμο ντι Σόουζα απαίτησε «μια ξεκάθαρη θέση από τα πορτογαλικά όργανα εξουσίας», έτσι ώστε «η σιωπή τους, ήδη αρκετές ημέρες αργότερα, να μην μπορεί να θεωρηθεί ως συνενοχή σε τέτοιες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και σκοπούς». Το ΚΚ Πορτογαλίας κατήγγειλε τις δηλώσεις αυτές ως «φασιστικό μίσος», «που αποκαλύπτουν τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Κιέβου και αποτελούν απαράδεκτη προσβολή για το δημοκρατικό καθεστώς της Πορτογαλίας».

«Για όσους τρέφουν αμφιβολίες σχετικά με την πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τη δημοκρατία και την ελευθερία που έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό στην Ουκρανία, οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν στην Πορτογαλία, εξηγούν το είδος της εξουσίας που ασκεί η Ουκρανία πάνω στον ίδιο της το λαό και καταδεικνύουν τον φασιστικό αντιδραστικό χαρακτήρα της», τόνισε. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν πρέπει «να συγχέονται με το σύνολο της κοινότητας των μεταναστών και των Ουκρανών προσφύγων που βρίσκουν καταφύγιο στην Πορτογαλία εδώ και χρόνια».

Πάντως, οι επιθέσεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζονται, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ουκρανών στην Πορτογαλία (AUP), να φτάνει στο σημείο να κατηγορεί τους κομμουνιστές για … «ξενοφοβία» και «μίσος» κατά των Ουκρανών μεταναστών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚ Πορτογαλίας στο δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας καταψήφισαν την Παρασκευή το πρωτόκολλο με τον Σύνδεσμο Ουκρανών στην Πορτογαλία, αναφέροντας ότι ο φορέας αυτός δεν πληροί τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για την ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία. «Ο Σύνδεσμος Ουκρανών στην Πορτογαλία, μέσω της δημόσιας παρέμβασής του και των δηλώσεων των ηγετών του, διακρίθηκε με τη δράση του με καταδικαστέες επιθέσεις σε στοιχειώδεις αρχές του δημοκρατικού μας συστήματος, δείχνοντας ασέβεια προς τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπως οι εκδηλώσεις μίσους που στρέφονται κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας», αναφέρεται στην γραπτή εξήγηση ψήφου των δύο κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας, Ζοάο Φερέιρα και Άνα Χάρα.

Οι απειλές σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος έρχονται σε μια περίοδο που αυξάνεται η αντιρωσική και αντικομμουνιστική υστερία σε κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ποινικοποίηση της σημαίας της νίκης και της ΕΣΣΔ στην Γερμανία, για πρώτη φορά στους φετινούς εορτασμούς της αντιφασιστικής νίκης της 9ης Μάη, την επίσημη, υπό την αιγίδα του κράτους, καταστροφή των Σοβιετικών Μνημείων στην Πολωνία, την «ακύρωση» Ρώσων και Σοβιετικών καλλιτεχνών και συγγραφέων, τις απειλές για καταστροφή του μνημείου του κομμουνιστή ηγέτη Έρνστ Τέλμαν στην Γερμανία και οικονομική επιχορήγηση καθεστώτος του Κιέβου από τα υλικά του αγάλματος κα.

/thepressproject.gr