Οριακά μπροστά ο Μακρόν, απειλείται από την αριστερή συμμαχία

Οριακά μπροστά ο Μακρόν, απειλείται από την αριστερή συμμαχία

  • |

Πολιτικό χαστούκι στον Γάλλο πρόεδρο από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση, το κόμμα συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων ενώ το αριστερό μέτωπο υπό τον Μελανσόν 25,66%. Μεγάλα κέρδη για την νέα συμμαχία Nupes, που απειλεί την αυτοδυναμία του Ensemble • Άνοδος και για την ακροδεξιά της Λεπέν
Όλα για όλα από σήμερα στα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων στη Γαλλία ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας το κόμμα του προέδρου δεν κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη από το βράδυ της του πρώτου γύρου.

Μέχρι το πρωί συνεχιζόταν το θρίλερ με τα πρώτα αποτελέσματα να φέρνουν οριακά πρώτη την Nupes, την αριστερή συμμαχίας με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. Αλλά τελικά το Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, πέρασε μπροστά συγκεντρώνοντας 25,75% έναντι 25,66% του δεύτερου, σύμφωνα την επίσημη καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών. Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αναδεικνύεται τρίτη δύναμη με 18,7% καταγράφοντας άνοδο.

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε» δήλωσε χθες βράδυ ο Μακρόν και χαιρέτησε το «αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας, εκείνης που επέτρεψε τη γέννηση της νέας λαϊκής οικολογικής και κοινωνικής ένωσης. Ευχαριστώ όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία και που κατέστησαν σαφές στον λαό μας ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

Η ισχνή διαφορά των μόλις 21.000 ψήφων φέρνει μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος δεν θέλει έναν τόσο δυναμικό «συγκάτοικο» στη διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ή τη σχετική πλειοψηφία.

Η «μάχη» για τις έδρες
Δύσκολα άλλωστε θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του Elabe, το Ensemble μπορεί να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες και το Nupes (Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα) από 170 έως 220 έδρες, καταφέρνοντας έτσι κι αλλιώς μεγάλη αύξηση από τις εκλογές του 2017.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos δίνει από 255 έως 295 έδρες στο κόμμα του Μακρόν, 150 έως 190 στο αριστερό μέτωπο και από 15 έως 40 έδρες στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν. «Είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν… Κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια» υποστήριξε χθες η ίδια.

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι οι νέες συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου για το ποίους υποψηφίους θα στηρίξουν στις περιοχές όπου δεν έχουν δικό τους υποψήφιο.  Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον δεύτερο γύρο, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

Σημειώνεται ότι το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη, που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

efsyn.gr/