Ουκρανία: Το άσχημο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού

Ουκρανία: Το άσχημο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού

  • |
Από την εφημερίδα Gerçek (Aλήθεια) του DIP – του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος στην Τουρκία. Το DIP είναι αδελφική τροτσκιστική οργάνωση του ΕΕΚ, μέλος του Διεθνούς Κέντρου Κρίστιαν Ρακόβσκυ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στον τρίτο μήνα του στις 24 Μαΐου. Σ’ αυτούς τους τρεις μήνες, έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στο στρατιωτικό μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει πιο σαφής η πραγματική πολιτική φύση του πολέμου.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ο ιμπεριαλισμός έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον κόσμο ότι ήταν αποτέλεσμα της φιλοδοξίας του Πούτιν να κυριαρχήσει στους γείτονές του εισβάλλοντας στη χώρα τους. Η Ρωσία, ως επιθετική δύναμη, ήθελε να εισβάλει και να συντρίψει την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η αθώα Ουκρανία έπρεπε να υπερασπιστεί, ενώ η Ρωσία έπρεπε να δαιμονοποιηθεί και να μετατραπεί σε “κράτος παρία” μέσω οικονομικών κυρώσεων καθώς και αποκλεισμού από τον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα (τέχνη, μουσική, αθλητισμός, εκπαίδευση κ.λπ.).

Η δεύτερη φάση του πολέμου

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ˙ ακριβώς τα γεγονότα που εξήγησε το DIP από την αρχή έχουν επιβεβαιωθεί και το άσχημο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού έχει αποκαλυφθεί ξεκάθαρα. Αυτή η δεύτερη φάση είναι προϊόν των πολιτικών και ιδεολογικών αλλαγών που επέφεραν οι εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα.

Η κύρια στρατιωτική εξέλιξη είναι η αποχώρηση της Ρωσίας από το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας και η επικέντρωσή της στα ανατολικά και νότια, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Στην περιοχή του Ντονμπάς (λεκάνη του ποταμού Ντον) στα ανατολικά της χώρας βρίσκονται οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουκάνσκ, οι οποίες ιδρύθηκαν από τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας μετά την εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 ως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε στη μειονότητα αυτή. Με κόστος πάνω από δέκα χιλιάδες νεκρούς, έκαναν μεγάλα βήματα προς την ανεξαρτησία διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση απέναντι στη νέα φιλελεύθερη-ναζιστική δομή εξουσίας της Ουκρανίας. Για να κατακτήσει αυτή την περιοχή η Ρωσία ρίχνει τώρα το στρατιωτικό της βάρος.

Η εστίαση της Ρωσίας στα ανατολικά και τα νότια, όπου ήταν ήδη ισχυρή, αντί για το Κίεβο και άλλους στόχους, έχει επίσης επηρεάσει την ισορροπία των πολιτικών και ιδεολογικών διαστάσεων. Η στρατιωτική υποχώρηση της Ρωσίας έχει οδηγήσει σε αλλαγές και σε αυτούς τους τομείς.

Οι ισχυρισμοί του DIP επιβεβαιώνονται

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα τις απόψεις που το  DΙP υποστήριζε “κόντρα στο ρεύμα” από την αρχή του πολέμου. Σε αυτό το στάδιο, η Δύση έχει δείξει ότι στόχος της δεν είναι η απελευθέρωση της Ουκρανίας, αλλά η αποδυνάμωση της Ρωσίας και η καθυπόταξή της. Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές μέσω των ομολογιών των εκπροσώπων του ότι θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος: Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ “ο πόλεμος θα παραταθεί” μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 6-7 Απριλίου, η αποκάλυψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 20 Απριλίου ότι “ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να παρατείνουν τον πόλεμο για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία”, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν στις 25 Απριλίου στο Κίεβο, όπου δήλωσε ότι στόχος είναι να αποδυναμωθεί ο ρωσικός στρατός, η συνεχώς αυξανόμενη ροή των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία (το τελευταίο πακέτο που εγκρίθηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η Ρωσία θα υποστεί μια στρατηγική ήττα”. Οι πολεμοκάπηλοι είναι ξεκάθαρα ιμπεριαλιστές! Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το θάνατο και τη δυστυχία των Ουκρανών!

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στάσης είναι ότι η Ρωσία και η Ουκρανία, που είχαν έρθει τόσο κοντά σε συμφωνία στις συναντήσεις της Αττάλειας και της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζουν την αντιπαράθεση και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αντί να αποδεχθεί τη δέσμευση της χώρας του για “ουδετερότητα” και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, γύρισε την πλάτη στην ειρήνη με θριαμβευτική διάθεση.

Ρωγμές

Αυτό το άνοιγμα και ο διασκορπισμός έχει επίσης οδηγήσει στην εμφάνιση ρωγμών στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Στο Νταβός, το καπιταλιστικό συμβούλιο εθνών, ο διάσημος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ συνέστησε στις χώρες του ΝΑΤΟ να πιέσουν τον Ζελένσκι να υπογράψει συνθήκη ειρήνης. Οι New York Times, η σημαντικότερη εφημερίδα των ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν στη νέα πολιτική με κύριο άρθρο της συντακτικής της επιτροπής. Στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι Τραμπίστες από τη μία πλευρά και ορισμένα στοιχεία του κόμματος του Μπάιντεν από την άλλη άρχισαν να γκρινιάζουν.

Η Ευρώπη άρχισε να διχάζεται στο εσωτερικό της. Ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονταν παλαιότερα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, επέδειξαν έντονη ρωσοφοβία, οι μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) απομακρύνονται από τη θέση των ΗΠΑ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες μια ειρηνευτική πρωτοβουλία. Η Γαλλία και η Γερμανία διαπραγματεύτηκαν με τον Πούτιν για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών.

Πρέπει να νικήσουμε το ΝΑΤΟ, να εκθέσουμε τους πρόθυμους υπερασπιστές του!

Όλα δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο με μοναδικό σκοπό να γονατίσει τη Ρωσία, να την αποικιοποιήσει, ακόμα και να την διαμελίσει αν μπορεί. Το καθήκον της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα πρέπει επομένως να είναι να ηττηθεί το ΝΑΤΟ. Ο τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές των παιδιών μας σήμερα είναι να βγούμε από το ΝΑΤΟ και να το καταστρέψουμε.

Φυσικά, πρέπει επίσης να αποκαλύπτουμε αυτούς που αυτοαποκαλούνται “σοσιαλιστές” και οι οποίοι, όταν συζητούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν αναφέρουν ποτέ δημόσια το ΝΑΤΟ.

[Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο 153ο τεύχος της εφημερίδας Gerçek (Aλήθεια) τον Ιούνιο του 2022.]

Μετάφραση Αρ. Μα.

Το DIP μαζί με το ΕΕΚ (Ελλάδα) και οργανώσεις από τη Ρωσία και άλλες χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και άλλες ηπείρου που συμμετέχουν στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κρίστιαν Ρακόφσκι οργανώνουν  Έκτακτη Διεθνή Αντιπολεμική Συνδιάσκεψη στις 25 – 26 Ιουνίου όπου θα συζητήσουν για τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία, τις διεθνείς επιπτώσεις, τα καθήκοντα που βάζει, και ένα επείγον σχέδιο δράσης. Η συνδιάσκεψη μπορεί να παρακολουθηθεί από το διαδίκτυο σε σύνδεσμο που θα δοθεί στη Νέα Προοπτική.

neaprooptiki.gr