Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: ετών 100+1, του Αντώνη Πολέντα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας: ετών 100+1, του Αντώνη Πολέντα

  • |

Την 1η Ιουλίου 2021 το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του φτάνοντας και σε μια χρονιά-σταθμό για την ανάπτυξη της σύγχρονης Κίνας όπως είχε τεθεί από την ηγεσία της.

Άλλη χρονιά με σημαντικό συμβολισμό θα είναι το 2049 όταν θα εορταστούν τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Πρόεδρος XiJinping έχει θέσει το 2049 ως χρονιά μέχρι την οποία η Κίνα θα έχει αναδειχτεί σε μια μεγάλη δύναμη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην στρατιωτική ισχύ.

Ο ισχυρός συμβολισμός των εκατό χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΚ έδωσε την αφορμή στον Σι Ζινπίκγ παρουσιάσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το όραμά του για την Κίνα, καθώς και την ερμηνεία του για την ιστορία του ΚΚΚ.

Ο Σι Ζινπίγκ καταδίκασε τον «ιστορικό μηδενισμό» και παρουσίασε μια ιστορία του ΚΚΚ σε τέσσερις εποχές: δύο «μαοϊκές» εποχές, που χωρίζονται από την ίδρυση της ΛΔΚ το 1949, την εποχή του Ντεγκ Σιαοπίνγκ που περιλαμβάνει και τις περιόδους των διαδόχων του, Ζιανγκ Ζεμίν (1989-2002) και Χου Ζιντάο (2002-2012), και τέλος την εποχή του ίδιου του Σι Ζινπίγκ που αρχίζει από το 2012 και συνεχίζεται στις μέρες μας.

Αν κρίνουμε από τη διάρκεια της μαοϊκής εποχής της ΛΔΚ που ήταν 27 χρόνια (1949-1976), την εποχή του Ντενγκ, όπως την όρισε ο Σι Ζινπίγκ, που διήρκεσε 34 χρόνια (1978-2012), είναι λογικό ο σημερινός πρόεδρος της ΛΔΚ, γραμματέας του ΚΚΚ και επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (τρεις θέσεις κλειδιά για όποιον επιθυμεί να ελέγχει την εξουσία στην Κίνα) να βλέπει την εποχή του να εκτείνεται πέρα από τις δύο 5ετείς θητείες που ολοκληρώνονται φέτος.

Eνώ η περσινή χρονιά ήταν σημαντική για τον συμβολισμό της, η φετινή είναι που θα δώσει τα πρώτα δείγματα από το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η εποχή του Σι Ζινπίγκ.

Επίσης, η Ρωσο-ουκρανική κρίση και οι κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν θέσει την ηγεσία της Κίνας σε κατάσταση συναγερμού και πιθανόν θα επηρεάσουν και τις εσωτερικές εξελίξεις.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κινεζική οικονομία και κοινωνία, καθώς η Κίνα έχει παραμείνει προσκολλημένη στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που είναι συνυφασμένη με τον Πρόεδρο Σι Ζινπίγκ και δεν αμφισβητείται (ανοιχτά τουλάχιστον) από κανένα στέλεχος του ΚΚΚ ή της κυβέρνησης.

Εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο ΚΚΚ με διάφορους τρόπους.

Από την μια μεριά, η αίσθηση της πίεσης από τη Δύση στο εξωτερικό και από την πανδημία στο εσωτερικό μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ανάγκης για μια ισχυρή, προσωποπαγή ηγεσία, όπως αυτή που εκφράζει ο Σι Ζινπίγκ.

Οι φωνές αμφισβήτησης των πολιτικών του θα θεωρηθούν (όπως συμβαίνει ήδη) ότι υπονομεύουν την κοινωνική αρμονία και την ενότητα της χώρας, άρα δεν συνάδουν με το όραμα της ισχυρής Κίνας που έχει προβάλει ο σημερινός πρόεδρος.

Άλλωστε διαφορετικές πολιτικές, από τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Initiative) στην εξωτερική πολιτική, μέχρι την εγκατάλειψη της Πολιτικής του Ενός Παιδιού στη δημογραφική πολιτική, η ενίσχυση των περιορισμών στο διαδίκτυο, η πιο σκληρή στάση απέναντι σε κουλτούρες που δεν είναι πάντα συμβατές με το ιδεατό της κοινωνικής αρμονίας και της πρωτοκαθεδρίας του ΚΚΚ (π.χ. Ισλάμ), όλα εντάσσονται στο ιδεολογικό πλαίσιο μιας «ισχυρής» (οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά κτλ.) Κίνας.

Με βάση τους ορισμούς Γενικών Γραμματέων (ΓΓ) του κόμματος και των κυβερνητών επαρχιών και μεγάλων πόλεων το τελευταίο χρόνο, αλλά και τις εξελίξεις στο Συνέδριο του 2017, η ομάδα του Σι Ζινπίνγκ φαίνεται κυρίαρχη, χωρίς σοβαρό αντίπαλο, ενώ οι ομάδες των tuanpai (Χου Ζιντάο, Λι Κεκιάνγκ), στελεχών προερχόμενων από τη Νεολαία του ΚΚΚ, και η κλίκα της Σαγκάης (Ζιανγκ Ζεμίν, Ζενγκ Κινγκόνγκ)δείχνουν αποδυναμωμένες.

Από την άλλη, η κυριαρχία της ομάδας Σι στο ΚΚΚ μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερους τριγμούς σε ένα περιβάλλον πίεσης στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Όπως οι επιτυχίες πιστώνονται στον πανίσχυρο πρόεδρο και την ομάδα του, το ίδιο ισχύει και για την απόδοση ευθυνών στις αποτυχίες.

Το σκληρό λοκντάουν στη Σαγκάη προκάλεσε αντιδράσεις: μπορεί ο εκλεκτός του Σι Ζινπίνγκ ΓΓ του ΚΚ της Σαγκάης Λι Κιάνγκ να επιβίωσε όμως η προαγωγή του από το Πολιτικό Γραφείο στην Εκτελεστική Επιτροπή δεν είναι ξεκάθαρη.

Οι αντίπαλοι του Σι Ζινπίνγκ είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τη φθορά του ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους σε κόμμα και κυβέρνηση.

Το 20ο Εθνικό Συνέδριο του 2022 θα δείξει το βαθμό στον οποίο ο Σι Ζινπίνγκ ελέγχει το ΚΚΚ.

Πριν το Συνέδριο του 2017, η καθαίρεση του Σουν Ζενγκάι άνοιξε το δρόμο για τον Τσεν Μινέρ στενό συνεργάτη του προέδρου που λειτουργεί ως γέφυρα της 5ης γενιάς (αυτής του Σι) με την 6η.

Όμως η ομάδα του προέδρου δεν έχει «απαλλαγεί» από τον Χου Τσουνούα (γνωστό και ως «μικρό Χού») της ομάδας των tuanpai, που περιμένει την προαγωγή του στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Με άλλα λόγια, ο Xi είναι πανίσχυρος, αλλά η εξουσία του δεν είναι δίχως όρια.

Το 101ο έτος του ΚΚΚ θα δείξει σε ποιο βαθμό η ομάδα του Σι θα μοιραστεί την εξουσία με τις άλλες ομάδες στο ΚΚΚ και τα χαρακτηριστικά και πλαίσια της εποχής του.

Ίσως λοιπόν το 101ο έτος του ΚΚΚ να είναι πιο σημαντικό σε επίπεδο εξελίξεων από τα συμβολικά 100α γενέθλια.Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στην Κίνα θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και στη διεθνή κοινότητα.

kommon.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.