Διεθνή Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία – Η νίκη της ακροδεξιάς τρομάζει ΕΕ και αγορές

Διεθνή Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία – Η νίκη της ακροδεξιάς τρομάζει ΕΕ και αγορές

  • |

Η επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού στις ιταλικές εκλογές σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για την Ιταλία όσο για την Ευρώπη. Εδραιώνει στην εξουσία κόμματα που εκφράζουν αναντίρρητα τον ευρωσκεπτικισμό, αμφισβητούν ευθέως γεωπολιτικές και άλλες επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και μαζί με την ταχέως ανερχόμενη Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και άλλους όμορους ιδεολογικούς φορείς ανά την Ευρώπη, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτή η νέα πραγματικότητα φοβίζει την Ευρώπη και ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αγορές. Με δεδομένο το ευρωσκεπτικιστικό προφίλ του ακροδεξιού συνασπισμού που συνθέτουν το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) της Τζόρτζια Μελόνι, η επίσης ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζεται ευλόγως η άποψη ότι η νέα ιταλική ηγεσία θα διαφωνήσει ευθέως με στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρώμη με την ΕΕ.

Το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης συνολικού ύψους 191 δισ.ευρώ με πόρους προερχόμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πιθανό να τεθεί εν αμφιβόλω, όπως επίσης και συνολικά η πορεία μεταρρυθμίσεων οι οποίες δρομολογήθηκαν επί τον πλείστον από την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Ντράγκι.

Η αποστασιοποίηση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία έχει πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά που συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εδραίωσης του υψηλού πληθωρισμού και διολίσθησης της Ευρωζώνης προς την ύφεση, είναι πιθανό να δημιουργήσει “αντάρτικο” εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το μείζον ερώτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι αν μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με τέτοια κυβέρνηση, ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Επίθεση στα ιταλικά ομόλογα και ντόμινο στον Ευρωνότο;

Η επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία ανησυχεί εντόνως τις αγορές και τους επενδυτές, οι οποίοι «βλέπουν» αυξημένη αστάθεια στην ιταλική αγορά μετοχών αλλά και επίθεση στα κρατικά ομόλογά της το επόμενο διάστημα. Η επικρατούσα άποψη αναλυτών και ειδικών αναφέρει ότι το πολιτικό ρίσκο και οι κίνδυνοι που θα αναπτυχθούν από σήμερα στην Ιταλία, θα προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων, στην οποία σημειώθηκαν κλυδωνισμοί την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ισχυρό διακύβευμα, ωστόσο, είναι αν η «επίθεση» προς τα ιταλικά ομόλογα πάρει μορφή χιονοστιβάδας και συμπαρασύρει συνολικά τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωνότου – ιδιαίτερα τα ελληνικά, που ούτως  ή άλλως βρίσκονται στην «πρέσα».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη αντίδραση των αγορών στη νέα ακροδεξιά-ευρωσκεπτικιστική συνθήκη που διαμορφώνεται στην Ιταλία και έχει ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρώπη. Μένει να φανεί αν οι αγορές έχουν την υπομονή να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής των νικητών των ιταλικών εκλογών, ή αν θα εκφράσουν ευθύς αμέσως τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για τις σημερινές συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

sofokleousin.gr