ΝΑΤΟϊκά όπλα με παραλήπτη την Ουκρανία πωλούνται στο… διαδίκτυο

ΝΑΤΟϊκά όπλα με παραλήπτη την Ουκρανία πωλούνται στο… διαδίκτυο

  • |

του Γιάννη Αγγέλη

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει και επίσημα πλέον στην επιφάνεια: Σημαντικό μέρος των όπλων που «συνεισφέρουν» οι δυτικές χώρες και κυρίως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και NATO, καταλήγουν σε διάφορες άλλες χώρες ως αποτέλεσμα του παράνομου εμπορίου όπλων που γίνεται μέσα στην Ουκρανία, όπου η διαφθορά από το Κίεβο μέχρι και την πρώτη γραμμή του μετώπου κυριαρχεί.

Μέχρι πρόσφατα τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το γεγονός ότι πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε δυτικές χώρες πληρώνουν για την διαφυγή τους με… όπλα.

Τώρα όμως και οι επίσημοι οργανισμοί χωρών που στέλνουν όπλα επιβεβαιώνουν ότι μεγάλο μέρος των όπλων αυτών ξαναπουλιέται στο εξωτερικό από Ουκρανούς εμπόρους όπλων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ουκρανία πριν από τον πόλεμο ήταν η πρώτη στην λίστα των ευρωπαϊκών χωρών στο παράνομο εμπόριο όπλων. Όπως αυτά για παράδειγμα που είχαν κατασχεθεί σε ένα πλοίο κοντά στην Χίο πριν από τον πόλεμο, γεμάτο καλάσνικοφ, τα οποία στη συνέχεια -μετά τον πόλεμο- δόθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν το πρώτο πακέτο «βοήθειας» στην Ουκρανία.

Είναι άγνωστο βέβαια που έχουν καταλήξει σήμερα…

Στη Φινλανδία ήδη δημοσιεύθηκε αναφορά του «NBI» με τίτλο : Όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία σε εγκληματικά χέρια“.

Το NBI είναι το ομοσπονδιακό Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας και η έκθεση προέρχεται από την εθνική δημόσια ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση της Φινλανδίας Yle και  επιβεβαιώνει ότι τα όπλα που προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις πηγαίνουν έξω από τη χώρα και πολλά εξ αυτών διακινούνται μέσω Φινλανδίας.

Tα όπλα από το κατασχεθέν φορτίο δόθηκαν ξανά στην Ουκρανία από τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της φιλανδικής Αστυνομίας τα «ανακτημένα όπλα» περιλαμβάνουν τουφέκια που αρχικά προορίζονταν για τον ουκρανικό στρατό.

Άλλα δημοσιεύματα σε γειτονικές χώρες στην περιοχή της Σκανδιναβίας αναφέρονται σε όπλα που έχουν σταλεί από χώρες του ΝΑΤΟ και έχουν καταλήξει στο διεθνές εμπόριο όπλων, ορισμένα εκ των οποίων έχουν εντοπισθεί ήδη στη γειτονική Σουηδία και την Δανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του NBI “όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία”, όπως υποστηρίζεται από την έρευνα που υπογράφει ο επιθεωρητής ντετέκτιβ του NBI Κρίστερ Άλγκρεν.

Η διακίνηση ξεκινάει από τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την διαχείριση και αποστολή των όπλων σε συνεργασία με τμήματα των στρατιωτικών μονάδων. Στη συνέχεια η διαχείριση και η πώλησή τους γίνεται μέσω διαδικτύου, στα οποία τα δίκτυα της «μαφίας» του εμπορίου όπλων κυριαρχούν.

Στη διακίνηση της περιοχής της Σκανδιναβίας τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχουν, σύμφωνα με τον Κ. Άλγκρεν  «Τρεις από τις μεγαλύτερες συμμορίες “μοτοσικλετιστών” στον κόσμο –που αποτελούν μέρος μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών– και δραστηριοποιούνται στη Φινλανδία. Μία από αυτές είναι η Bandidos MC, η οποία έχει μια μονάδα σε κάθε μεγάλη ουκρανική πόλη. Γνωρίζουμε ότι οι επαφές και τα δίκτυα αυτά δουλεύουν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς… Η Ουκρανία έχει λάβει μεγάλο όγκο όπλων… αλλά θα ασχολούμαστε με αυτά τα όπλα για δεκαετίες και θα πληρώσουμε το τίμημα εδώ».

Η έρευνα του ΝΒΙ διαπίστωσε ότι «Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν τα δίκτυά τους σε φινλανδικά εμπορικά λιμάνια. Το να σταματήσει αυτό είναι προς το συμφέρον όλων», υποστήριξε σε δημόσια δήλωσή του ο ντετέκτιβ του ΝΒΙ, υπογραμμίζοντας ότι το έργο και οι έρευνες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά την παρακολούθηση των σημείων και των λιμένων εισόδου της χώρας. Ωστόσο, αρνήθηκε να παράσχει λεπτομερή κατάλογο των τύπων όπλων που έχουν εισέλθει στη Φινλανδία.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλαπλασιάσει το παράνομο εμπόριο όπλων με τον εξοπλισμό που στέλνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου καθώς και παράγοντες των μέσων μαζικής ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει για την μεγάλη πιθανότητα πολλά από αυτά τα όπλα να καταλήξουν εκτός Ουκρανίας. Κάποια δημοσιεύματα που βασίζονται σε έρευνα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει ανακοινώσεις πώλησης όπλων που αφορούν ειδικά τα τελευταία φορητά οπλικά συστήματα πυραύλων που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ρωσικών τανκς… Το που έχουν καταλήξει βέβαια αυτά κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει εκτός από αυτούς που τα παραλαμβάνουν από τους αποστολείς του ΝΑΤΟ και τα διακινούν μέσω διαδικτύου…

(Τα στοιχεία για το ρεπορτάζ αυτό έχουν συγκεντρωθεί από πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή «δυτικό» τύπο).