ΗΠΑ: Επάνοδος του Τραμπ, εκλογικά πλήγματα στους Δημοκρατικούς, του Σταμάτη Κυριάκη

ΗΠΑ: Επάνοδος του Τραμπ, εκλογικά πλήγματα στους Δημοκρατικούς, του Σταμάτη Κυριάκη

  • |

Τα (μέχρι τώρα) αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για σαρωτική επέλαση κι εκλογικό θρίαμβο των Ρεπουμπλικανών. Πρόκειται για θετική εξέλιξη μιας και δείχνει ότι η απογοήτευση από τους Δημοκρατικούς δεν δημιουργεί πολιτικό ρεύμα σε όφελος των Ρεπουμπλικανών.

Στην Γερουσία οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους ύστερα από την επανεκλογή των γερουσιαστών Μάρκ Κέλι στην Αριζόνα και Καθρίν Κορτέζ Μάστο στην Νεβάδα. Επίσης πρόσθεσαν μία έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους στην πολιτεία την Πενσυλβάνια. Μένουν τα αποτελέσματα στην Τζόρτζια όπου οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου του 22.

 

Στην Βουλή των αντιπροσώπων χρειάζονται 218 έδρες για την πλειοψηφία των εδρών. Εδώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν μια πλειοψηφία πέντε εδρών.
Αντίστοιχα στην Γερουσία απαιτούνται 50 έδρες για τους Δημοκρατικούς και 51 για τους Ρεπουμπλικάνους και αυτό διότι εάν ισοψηφήσουν η ψήφος της προέδρου της Γερουσίας μετράει για 2.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου στις 6 Δεκεμβρίου, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο στην Νεβάδα ανεβάζει τους εκλεγμένους για την Γερουσία σε 50 πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση ισοψηφίας ( 50-50 ) τότε μετράει διπλή η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ (Καμάλα Χάρις).

Έτσι ακόμα και αν χάσει ο Μπάιντεν την πολιτεία της Τζόρζια τον ερχόμενο Δεκέμβρη, η Γερουσία παραμένει στον έλεγχο του.
Είναι προφανές ότι η αναμενόμενη από τις δημοσκοπήσεις συντριβή του Μπάιντεν δεν προέκυψε. Οι ΗΠΑ ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας πόλωσης πολιτικά και κοινωνικά.

Οι μεν Ρεπουμπλικάνοι πλήρωσαν την ακροδεξιά πολιτική του Τραμπ και του Ανώτατου Δικαστηρίου που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικανούς (αμβλώσεις, όπλα, μετανάστες κλπ). Οι δε Δημοκρατικοί πληρώνουν την δαπανηρότατη συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας και την οικονομική εξαθλίωση των πιο φτωχών Αμερικανών.
Παρόλα αυτά παραμένει σε ισχύ και εντείνεται η ανάγκη της αντικατάστασης του πολιτικού προσωπικού εκατέρωθεν προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μια ηγεσία ικανή να διαχειριστεί την νέα εποχή και την νέα θέση των ΗΠΑ στον πλανήτη.

Σε αυτό το πολωτικό κλίμα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις επόμενες εκλογές, επιδιώκοντας αρχικά να εξασφαλίσει το χρίσμα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στην ομιλία του, επιχειρώντας να δώσει και το πολιτικό του στίγμα, απέδωσε στους μετανάστες τα δεινά της Αμερικής, υποσχέθηκε «μηδενική ανοχή στο έγκλημα» εξαγγέλλοντας θανατική ποινή στους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ υποσχέθηκε επιστροφή στην εργασία όσων επαγγελματιών αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Έκλεισε έτσι το μάτι και στα εκατομμύρια των Αμερικάνων αντι-εμβολιαστών…

Όποιες, όμως, αλλαγές και να γίνουν σε επίπεδο προσώπων η πορεία των ΗΠΑ στο τοπίο που διαμορφώνεται παγκοσμίως είναι προδιαγεγραμμένη. Η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι σε κάθε λαό η έθνος αμφισβητεί την πλανητική τους κυριαρχία θα είναι σκληρότερη παρά ποτέ.
Αυτό που διακυβεύεται είναι το ποιο μπλοκ του κεφαλαίου θα ηγηθεί της άκρως επικίνδυνης εποχής που έχει ήδη ανατείλει για όλο τον πλανήτη..

.kommon.gr