Βρετανία: Ενάντια στους ρατσιστικούς φραγμούς

Βρετανία: Ενάντια στους ρατσιστικούς φραγμούς

  • |

Κλιμακώνουν τη δολοφονική τους πολιτική οι ηγέτες της Ευρώπης Φρούριο. 

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για την κατάπτυστη κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιταλίας – Κύπρου – Μάλτας, όπου ο Μητσοτάκης συνυπέγραψε κείμενο συμφωνίας με την φασίστρια νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μελόνι, με το οποίο επιτίθενται στα καράβια που διασώζουν πρόσφυγες. 

Στέλιος Μιχαηλίδης

«Η κοινή δήλωση Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας είναι μια διακήρυξη μίσους κατά των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ένα ντοκουμέντο απανθρωπιάς και εχθρότητας κατά των ανθρώπων του κινήματος» σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ και εξηγεί: «Αυτό εξ άλλου υπογραμμίζει η κοινή δήλωση: “Κάθε κράτος θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά τη δικαιοδοσία και τον έλεγχό του στα πλοία που φέρουν τη σημαία του”. Τι εννοεί; Οι διασωθέντες δεν αποβιβάζονται στο πιο κοντινό λιμάνι αλλά στη χώρα της οποία η σημαία ανεμίζει στο καράβι διάσωσης! Ο Μητσοτάκης κάνει πλάτες στους φασίστες της Ιταλίας που ζητάνε την απαγόρευση να δένουν τα καράβια των οργανώσεων αλληλέγγυων για την διάσωση προσφύγων από τους πνιγμούς στη Μεσόγειο σε λιμάνια των χωρών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας».

Τις ίδιες σχεδόν μέρες η Γαλλία ήρθε σε συμφωνία με τη Βρετανία για ακόμα πιο ερμητικό κλείσιμο των μεταξύ τους συνόρων όσων αφορά τους πρόσφυγες. Οι ηγεσίες των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την «κοινή αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών μέσω της Μάγχης». Για την ακρίβεια η Βρετανία θα πληρώσει για την επόμενη χρονιά 72.2 εκατομμύρια προκειμένου η Γαλλία να αυξήσει κατά 40% τους μπάτσους που εμποδίζουν τους πρόσφυγες στο Καλαί. Σύμφωνα με τη Deutche Welle. «Τούτο μεταφράζεται σε 350 επιπλέον αστυνομικούς και χωροφύλακες για τον έλεγχο των ακτών, απ’ όπου αναχωρούν οι μετανάστες. Θα ενισχύονται με drones για τον καλύτερο εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναχαίτιση των σκαφών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης σκύλους ανίχνευσης στα λιμάνια και κάμερες στα κύρια σημεία διέλευσης των συνόρων».

Στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή μετατρέπει και τη Μάγχη σε ένα τεράστιο υγρό νεκροταφείο προσφύγων, όπως ήδη έχει μετατραπεί η Μεσόγειος και το Αιγαίο εξαιτίας των πολιτικών της Ευρώπης Φρούριο. Ήδη ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πνιγεί στην προσπάθεια να φτάσουν από τα γαλλικά στα βρετανικά παράλια. Την Πέμπτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο ναυάγιο όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι εκκλήσεις τους για βοήθεια αγνοήθηκαν τόσο από τις γαλλικές όσο και τις βρετανικές αρχές. Ο Σούνακ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν δίστασε ούτε μπροστά σε αυτή τη μαύρη επέτειο κι ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του «είναι η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν σκληρότερα μέτρα.

Αντιρατσιστική απάντηση

To αντιρατσιστικό κίνημα στην Αγγλία απαντάει με αντιρατσιστική συγκέντρωση την Πέμπτη 24/11 καλεσμένη από τις κινήσεις Stand Up to Racism και Care4Calais και την TUC, την αντίστοιχη βρετανική ΓΣΕΕ. Η συγκέντρωση οργανώνεται ως σταθμός στο δρόμο για τη μεγάλη διαδήλωση στις 18 Μάρτη. Η 18 Μάρτη είναι η μέρα που ο διεθνής αντιρατσιστικός συντονισμός World Against Racism (στον οποίο συμμετέχει και η ΚΕΕΡΦΑ) έχει ορίσει ως Διεθνή Ημέρα Δράσης Κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού. Την ίδια μέρα σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες θα διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.

 

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και το αντιρατσιστικό κίνημα στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Σε τουλάχιστον 14 πόλεις της Γαλλίας οργανώνονται αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις 18 Δεκέμβρη.

Στο στόχαστρο των οργανωτών μπαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν. Εκτός από τη συνυπογραφή του στη συμφωνία με τη Βρετανία, ο Νταρμανέν προωθεί αντιμεταναστευτικά μέτρα, με τα οποία όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση θα κάνει το βίο αβίωτο στους παράτυπους μετανάστες». Μεταξύ άλλων προβλέπεται δραματική μείωση του αριθμού των εφέσεων στην απόφαση απέλασης, οι υπό απέλαση μετανάστες θα εξαιρούνται από όλα τα κοινωνικά προγράμματα, θα στερούνται τα κοινωνικά τους δικαιώματα και θα θεωρούνται καταζητούμενοι σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Την περασμένη εβδομάδα ο Νταρμανέν ζήτησε την επέκταση των απελάσεων σε «όλους τους παράτυπους αλλοδαπούς» και όχι μόνο στους «παραβατικούς αλλοδαπούς» καθώς και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους όταν δεν μπορούν να κλειστούν σε κέντρο κράτησης. Μάλιστα με περηφάνια δηλώνει ότι μέσα στο 2022 οι απελάσεις υπερδιπλασιάστηκαν.

Η Πορεία Αλληλεγγύης, η μετωπική αντιρατσιστική κίνηση που οργανώνει τις διαδηλώσεις στις 18 Δεκέμβρη καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στον «Νταρμανέν και τον κόσμο του»: «Όλοι μαζί Sans Papier (μετανάστες χωρίς χαρτιά), αντιρατσιστές, μουσουλμάνοι, συνδικαλιστές, φεμινίστριες, οικολόγοι, κάτοικοι της γειτονιάς, να οργανωθούμε και να κινητοποιηθούμε. Αν δεν αντισταθούμε ενωμένοι όταν κάποιος από εμάς υφίσταται διακρίσεις, εξευτελισμό, καταπίεση, εκμετάλλευση, όλοι οι αγώνες μας αποδυναμώνονται. Μαζί γινόμαστε το πρόβλημα του Νταρμανέν. Ο κόσμος μας ονομάζεται Αλληλεγγύη».

ergatiki.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος