Ιράν: Καταργείται η αστυνομία ηθών

Ιράν: Καταργείται η αστυνομία ηθών

  • |

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 400 διαδηλωτές, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

“Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν”, δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο από την ιερή πόλη Κομ

Η «Περιπολία Ισλαμικής Καθοδήγησης» ήταν η αστυνομική δύναμη που συνέλαβε την Mahsa Amini, την 22χρονή Ιρανή κουρδικής καταγωγής, της οποίας ο θάνατος πυροδότησε γενικευμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση θεωρείται ως χειρονομία καλής θέλησης προς τους διαδηλωτές, και έρχεται μετά τη χθεσινή απόφαση για αναθεώρηση του νόμου του 1983 που επέβαλε την υποχρεωτική κάλυψη με μαντήλα.

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού), ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”. Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

Χθες, Σάββατο, οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

http://artinews.gr