Σημείο των καιρών η επιχείρηση ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Γερμανία… του Αλέκου Αναγνωστάκη

Σημείο των καιρών η επιχείρηση ακροδεξιού πραξικοπήματος στην Γερμανία… του Αλέκου Αναγνωστάκη

  • |

Από την Frankfurter Allgemeine  ως την Zeit και  τη Welt, σε όλο το γερμανικό τύπο, η είδηση είναι πρωτοσέλιδο, η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου.

Σε μια αστυνομική επιχείρηση σε 11 ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας και σε τρεις χώρες (Ελβετία,  Κίτσμπιουελ  Αυστρίας, Περούτζια Ιταλίας) συνελήφθησαν 25 ύποπτοι (8 από αυτούς είναι ήδη υπό κράτηση) με την κατηγορία πως ετοίμαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία.

Μετά την πραξικοπηματική ανατροπή σχεδιαζόταν η σύσταση μεταβατικής στρατιωτικής κυβέρνησης.

Οι Γερμανικές αρχές είχαν αντιληφθεί καιρό τώρα  την προσπάθεια του ακροδεξιού σχηματισμού πολίτες του Ράιχ (Reichsbürger), η οποία είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας και σχεδίαζε μεταξύ άλλων ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών.

Οι γερμανικές αρχές  έστησαν την Επιχείρηση «Σκιά» και  κινητοποίησαν  χιλιάδες αστυνομικούς  σε όλη τη γερμανική επικράτεια.

Το πρώτο που κατάφερε η Επιχείρηση «Σκιά» ήταν να εντοπίσει και να συλλάβει τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς της οργάνωσης, τον υπεύθυνο σχεδιασμού Rudiger von P., απόστρατο αξιωματικό,  και τον  πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ΄ που σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας.

Το επίπεδο  στο οποίο είχε φτάσει ο σχεδιασμός ήταν η στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβερνητικής χούντας μετά το πραξικόπημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Zeit, για το σχεδιασμό ύποπτος θεωρείται  βουλευτής του AfD.

Το AfD αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της F.A.Z., μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η πρώην βουλευτής του AfD Birgit Malsack-Winkemann.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ εμφανίστηκε μπροστά στον Τύπο στην Καρλσρούη το απόγευμα της Τετάρτης για να επαναλάβει αυτοπροσώπως αποσπάσματα της πρωινής έκθεσης.

Είναι μια σπάνια χειρονομία που πιθανότατα έχει σκοπό να υπογραμμίσει την έκταση της έρευνας.

Ίσως ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας εδώ και πολύ καιρό. Η έκτασή του θυμίζει τα ανθρωποκυνηγητά της δεκαετίας του 1970, την εποχή του Κόκκινου στρατού, της RAF.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας κατηγόρησε τους συλληφθέντες ότι επεξεργάζονταν τα σχέδιa τους για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τιε ίδιες πληροφορίες, στην ομάδα των υπόπτων βρίσκεται και ο Sven B., σε βάρος του οποίου η GBA ήδη ερευνά για άλλη υπόθεση και ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο. Οι έρευνες την άνοιξη στράφηκαν τότε εναντίον μιας ομάδας δεξιών εξτρεμιστών, πάλι όμως των  «πολιτών του Ράιχ» που ήθελαν να απαγάγουν τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και πιθανότατα είχαν επίσης σχέδια για πραξικόπημα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να συνδεθούν οι ακροδεξιοί Γερμανοί με τη Ρωσία. «Οι ανακριτές εξετάζουν επίσης διασυνδέσεις με τη Ρωσία» αναφέρεται στα δημοσiεύματα. Η ρωσική πρεσβεία το διαψεύδει ενώ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση με τέτοιες ομάδες στη Γερμανία. «Τα ρωσικά διπλωματικά και προξενικά γραφεία στη Γερμανία δεν διατηρούν επαφές με εκπροσώπους τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων παράνομων οντοτήτων», ανέφεραν  τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δήλωση της πρεσβείας.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε για τα υποτιθέμενα σχέδια πραξικοπήματος: «Είναι περισσότερο ένα εσωτερικό πρόβλημα της Γερμανίας…  Η Ρωσία το έμαθε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορούσε να πει τίποτα γι’ αυτό».

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στην επιχείρηση της Αστυνομίας έκανε λόγο για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής». Η οργάνωση «οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” ενώνονται από το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας» δήλωσε η Φέζερ και τόνισε ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.

Σε αυτό το πνεύμα είναι και οι δηλώσεις των υπόλοιπων κομμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπολίτευση, ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε  να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα» δήλωσε.

Τα γεγονότα στην Γερμανία όπως και η εκλογή της οπαδού του Μουσολίνι στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, δείχνουν ότι η απειλή του φασισμού δεν έρχεται από το παρελθόν της γηραιάς ηπείρου. Είναι ένας κίνδυνος διαρκώς παρών, που εκκολάπτεται από την αντιδραστική, αυταρχική στροφή του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και χρησιμοποιείται σε βάρος του λαού και των αγώνων του. Η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με την εξίσωση κομμουνισμού και φασισμού, να ενδυναμώσει τα αυταρχικά, ολιγαρχικά του χαρακτηριστικά σε βάρος της αντιπροσωπευτικότητας της αστικής δημοκρατίας έχουν δώσει ώθηση στην ένοπλη, τρομοκρατική βία της ακροδεξιάς. Σε σιδερένιο δε χέρι αυτών των αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων έχει εξελιχθεί ο στρατός, η αστυνομία και πλείστα σώματα των δυνάμεων καταστολής εκπαιδεύονται στη σκιά εκλεγμένων οργάνων, υπό την πίεση «εκτάκτων αναγκών» και σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ…

Ποιος να το περίμενε…

kommon.gr