Η Τουρκία στις συμπληγάδες κι η Ελλάδα στην Ιθάκη …κολυμπώντας, του Σταμάτη Κυριάκη

Η Τουρκία στις συμπληγάδες κι η Ελλάδα στην Ιθάκη …κολυμπώντας, του Σταμάτη Κυριάκη

  • |

Συνέβη και αυτό.

Προχωράει άμεσα η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για τον εξοπλισμό της Αλβανίας με τουρκικής κατασκευής ντρόουν Bayraktar.

«Υπογράψαμε σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV BayraktarTB2 με την Αλβανία» ανέφερε η Baykar Technologies στο Twitter.

Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει πουλήσει Bayraktar σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Πολωνία.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την αυτονόμηση της Τουρκίας με τόση ανησυχία ώστε στην πρόσφατη επίσκεψη του ο Ν. Δένδιας στα Τίρανα να απειλήσει αμέσως την Αλβανία.

«Υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις στην περιοχή που προσπαθούν να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο όχι τη συνεργασία αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής οι οποίες είναι απέναντι και αντίθετες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και της Αλβανίας που στηρίζει η Ελλάδα», τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Μπορεί τα Bayraktar να μην κατάφεραν και πολλά πράγματα στην Ουκρανία απέναντι στην ρώσικη αεράμυνα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και άχρηστα.

Η αντίδραση του Ν. Δένδια οφείλεται κυρίως στην ανησυχία του ΝΑΤΟ για την επέκταση της Τούρκικης δραστηριότητας, εκτός των άλλων, και στα Βαλκάνια.

Αυτές οι αντιδράσεις δεν εμπόδισαν τον Ερντογάν να σταθεί μπροστά στην Αλβανική σημαία και να συμφωνήσει με τον Ε. Ράμα.

Σημειωτέον ότι η σημαία της Αλβανίας υπήρξε η πολεμική σημαία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου την οποία υιοθέτησε ο Γεώργιος Καστριώτης αγωνιζόμενος εναντίον του Σουλτάνου, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης , υψώνοντάς την στο κάστρο του στην Κρούγια της Αλβανίας.

Η Τουρκία μπορεί να παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν ξεχνάει το ένδοξο παρελθόν της και δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να προωθεί τα συμφέροντα της με κάθε τρόπο.

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν δεν αφορά μόνο (ή κυρίως) τις επερχόμενες εκλογές της γείτονος αλλά τα συμφέροντα ενός ισχυρού τμήματος της Τούρκικης ολιγαρχίας που ασφυκτιά εντός των ορίων που ισχύουν.

Τα πετρέλαια της Μοσούλης (που φρουρούν για λογαριασμό των ΗΠΑ οι Κούρδοι), τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και η οικονομική και πολιτική επιδίωξη για την εκ νέου επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Δύση.

Σε αυτές τις επιδιώξεις της η Τουρκία δεν διστάζει να θεωρεί ανοιχτά την Ελλάδα ως το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ουσιαστικά η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένταση ανάμεσα στην Τουρκία που διεκδικεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της περιοχής και τις ΗΠΑ που θέλουν το στάτους κβο να παραμείνει απαράλλαχτο. Και το μερίδιο των ΗΠΑ ανέγγιχτο.

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ ως μια νέα Ουκρανία είναι υπαρκτός, δοθείσης της ευκολίας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να απειλήσει την Τουρκία εξ ονόματος των ΗΠΑ.

Η περίπτωση μιας ανάφλεξης στην περιοχή παραμένει μεγάλη ύστερα και από τις συνεχείς αερομαχίες και εμπλοκές μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών F16 στο Αιγαίο.

Η Τουρκία βρίσκεται μεν ανάμεσα σε συμπληγάδες αλλά επιδιώκει να βγει από αυτές δυνατότερη και με έναν ρόλο μιας υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης.

Αντιθέτως η Ελλάδα έχοντας αποδεχτεί τον ρόλο του υποτελούς της Δύσης κινδυνεύει (σε κάθε περίπτωση) να γυρίσει στην Ιθάκη …κολυμπώντας.

kommon.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος