Το Ισραήλ σε αποσύνθεση εντείνει την καταπίεση και τις δολοφονίες Παλαιστινίων

Το Ισραήλ σε αποσύνθεση εντείνει την καταπίεση και τις δολοφονίες Παλαιστινίων

  • |

Καρκινοπαθής Παλαιστίνιος πεθαίνει στις φυλακές του ΙσραήλΜνημείο απανθρωπιάς: Το Ισραήλ αρνείται να δώσει τη σορό του για ταφή!

Καμπάνια για την απελευθέρωση του ηγέτη του PLFP Ahmad Sa’adat
του Θόδωρου Κουτσουμπού
Το Ισραήλ, σε κρίση και αποσύνθεση, με την πιο ακροδεξιά, θεοκρατική, ρατσιστική κυβέρνηση στην ιστορία του, αλλά αγαπημένο παιδί της ιμπεριαλιστικής Αμερικής, εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις και την καταστολή κατά του Παλαιστινιακού λαού, προετοιμάζοντας όπως φαίνεται ένα νέο, μεγάλης κλίμακας, εξανδραποδισμό – πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων και κλιμάκωση του εποικισμού με επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, υπό τον τυλιγμένο στα σκάνδαλα και τη διαφθορά Μπένζαμιν Νετανιάχου, με συμμετοχή των πιο ακραίων σκοταδιστικών θρησκευτικών και ακροδεξιών κομμάτων, οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κλιμακώνονται.

Ο Adam Ayyad
Μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες του νέου έτους τρεις άνθρωποι, Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα 15χρονο παιδί, δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο άνδρες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Kufr Dan στη Jenin στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, ο 15χρονος Adam Ayyad δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο έφηβος πυροβολήθηκε στο στήθος το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε πριν τα ξημερώματα με συμμετοχή δεκάδων τεθωρακισμένων – μια  κανονική στρατιωτική επιχείριση δηλαδή. Μετά την επιδρομή ξέσπασαν διαδηλώσεις νεαρών Παλαιστινίων που αντιμετωπίστηκαν με σφαίρες στο “ψαχνό”. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «άνοιξαν πυρ εναντίον αρκετών Παλαιστινίων που πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον τους εν μέσω των συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι οι ύποπτοι χτυπήθηκαν», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Εκτός του νεκρού έφηβου, δεκάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν.

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν μέσα στη νύχτα 12 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους δύο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε όλη την έκταση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ο ισραηλινός στρατός επιχειρούσε κατά των Παλαιστινίων. Είναι μια συνηθισμένη δράση των ισραηλινών δυνάμεων που κάνουν επιδρομές σε παλαιστινιακά σπίτια σχεδόν σε καθημερινή βάση με το πρόσχημα της αναζήτησης «καταζητούμενων» Παλαιστινίων. Σχεδόν πάντοτε η ισραηλινή καταπίεση πυροδοτεί συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους κατοίκους που αντιστέκονται με νεκρούς, τραυματίες και συλλήψεις.

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, συνέλαβαν 16 στελέχη της Παλαιστινιακής αρχής στη Δυτική Όχθη συμπεριλαμβανομένου ενός στελέχους της Φατάχ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα τελευταία 17 χρόνια, από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα το 2005. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 171 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 2022. Μεταξύ των νεκρών είναι περισσότερα από 30 παιδιά. Επιπλέον, τουλάχιστον 9.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Oργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων υπολογίζουν ότι 7.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής το 2022. Σύμφωνα με σχετική έκθεση 6.000 συλλήψεις Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ενώ άλλες 2.000 περιπτώσεις καταγράφηκαν στα κατεχόμενα εδάφη του 1948. Συνολικά 882 παιδιά της Παλαιστίνης και 172 Παλαιστίνιες γυναίκες συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές κατοχής την περασμένη χρονιά. Από ό,τι φαίνεται, όμως, το 2023 προμηνύεται πιο θανατηφόρο για τον Παλαιστινιακό λαό.

Ενδεικτική των σχεδιασμών της νεο-ορκισθείσας ισραηλινής κυβέρνησης είναι η προβοκατόρικη επίσκεψη του νέου υπουργού Άμυνας Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gviv στο αραβικό ιερό Τέμενος Αλ Άκσα. Χαράματα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, προφανώς για να μην υπάρξει χρόνος να κινητοποιηθούν οι Παλαιστίνιοι, με ισχυρή αστυνομική και στρατιωτική συνοδεία έκανε επίσκεψη στο Αλ Άκσα που θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Είναι μια σχεδιασμένη πρόκληση, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πρόκλησης εντάσεων, για να δικαιολογηθεί το νέο πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων. Το 2000, η είσοδος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είχε πυροδοτήσει τη δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση).

Η ισραηλινή ακροδεξιά προσπαθεί να αλλοιώσει την ταυτότητα του ιερού χώρου για τους Μουσουλμάνους επιβάλλοντας την εβραϊκή προσευχή στον χώρο, παρότι σε αυτό αντιτίθενται πολλοί ορθόδοξοι Εβραίοι και πάμπολλοι ραβίνοι. Εν τούτοις οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί ζητούν να χτιστεί εκεί, στη θέση του τζαμιού Al-Aqsa, ένας εβραϊκός  τόπος λατρείας.

Ο Μπεν-Γκβιρ πρωτοστατεί στις ακροδεξιές επιθέσεις και τη στρατηγική του εκτοπισμού των Παλαιστινίων έχοντας επανειλημμένα εκφράσει τέτοιες απόψεις. Έχει επανειλημμένα συμμετάσχει στις απόπειρες ακροδεξιών Ισραηλινών εποίκων να εισέλθουν στο Al-Aqsa. Μια τέτοια απόπειρα, τον Μάιο του 2021 κλιμάκωσε την ένταση, οδηγώντας σε στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας. Ο ίδιος Μπεν-Γκβιρ, επίσης, στα πλαίσια της κλιμάκωσης της έντασης ίδρυσε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ γραφείο στη γειτονιά Σέιχ Τζαρά, όπου οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μαζική απέλαση. Τάσσεται δε υπέρ της διάλυσης της Παλαιστινιακής Αρχής, παρότι είναι αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Είναι τόσο ακραίες και ωμές οι δράσεις του που ακόμη και τα ισραηλινά δικαστήρια έχουν καταδικάσει τον Ben-Gvir για υποκίνηση ρατσισμού, καταστροφή περιουσίας, προπαγάνδα για  «τρομοκρατική» οργάνωση, υποστήριξη τρομοκρατίας κ.ά. Υπήρξε μέλος της παράνομης, στο Ισραήλ, ομάδας Kach του Meir Kahane. Σε μια διαβόητη δημοσίευσή του στο facebook ανάρτησε μια φωτογραφία του Μπαρούχ Γκόλντσταϊν, του Αμερικανού Ισραηλινού που σφαγίασε 29 Παλαιστίνιους πιστούς στο Τζαμί Ibrahimi στη Χεβρώνα το 1994.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog προειδοποίησε σε ένα ηχητικό που διέρρευσε ότι «όλος ο κόσμος ανησυχεί» για τις απόψεις του Ben-Gvir. Αλλά αυτός τώρα είναι στην κυβέρνηση στο ισχυρό πόστο του υπουργού της αστυνομίας.

Η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ

Συνολικά, η  νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου που ορκίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου αναμφίβολα είναι  η πιο υπερεθνικιστική, θεοκρατική  και ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ από το 1948. Αν και ο σιωνισμός ξεκίνησε ως ένα κοσμικό, μη θρησκευτικό κίνημα, για να σταθεί στην εξουσία συμμαχεί με ό,τι πιο αντιδραστικό έχει αναδειχθεί στην ισραηλινή κοινωνία, που συχνά είναι ρατσιστικό και φασιστικό. Ο ίδιο ο Νετανιάχου αναλαμβάνει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ενώ διεξάγεται σε βάρος του δίκη για δωροδοκία, παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη. Τώρα, ο νέος υπουργός “δικαιοσύνης” προωθεί  νομοσχέδιο για την κατάργηση της ισχύουσας δικαστικής δομής και του Ανώτατου Δικαστηρίου που διώκει τον Νετανιάχου.

Εκτός του Μπεν-Γκριβ, η πλειοψηφία των υπουργών βαρύνονται με ακραίες θρησκευτικές ακροδεξιού τύπου δράσεις, ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες.

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, παράνομος έποικος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ηγείται του σκληροπυρηνικού Κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Θα διοικήσει το υπουργείο εκ περιτροπής με τον Aryeh Deri, ηγέτη ενός άλλου θρησκευτικού κόμματος, του Shas. Ο Smotrich θεωρεί ότι το Ισραήλ θα ευημερούσε αν ασπαζόταν τις βιβλικές αξίες, όμως δηλώνει ότι υπερασπίζεται και τις ελεύθερες αγορές. Αντιτίθεται στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.  Συχνά έχει επιτεθεί και εναντίον των Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα, που ζουν στα κατεχόμενα από το 1948 εδάφη και αποτελούν πάνω από το 21% του πληθυσμού του Ισραήλ. Αν και στο παρελθόν καταδίκαζε την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τώρα είναι διατεθειμένος να υπηρετήσει μια κυβέρνηση που ως πρόεδρο της βουλής έχει τον Αμίρ Οχάνα, που ανοικτά δηλώνει ομοφυλόφιλος.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Galant είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.  Ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία ως βατραχάνθρωπος του ναυτικού και είχε προγραμματιστεί να γίνει επικεφαλής του στρατού το 2011, αλλά αποκαλύφθηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλο με οικοδομικές εργασίες. Δεν έγινε αρχηγός του στρατού, όμως έγινε υπουργός Άμυνας! Είναι θερμός υποστηριχτής της επέκτασης των παράνομων εποικισμών στα εδάφη της Παλαιστίνης, παρότι ο ΟΗΕ καταδικάζει τους εποικισμούς ως παράνομους.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Υγείας Aryeh Deri είναι ένας υπερορθόδοξος ραβίνος, βετεράνος ηγέτης του θρησκευτικού κόμματος Shas.  Ο διορισμός του στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου αμφισβητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δεδομένης της καταδίκης του για φορολογική απάτη –χωρίς φυλάκιση– πέρυσι. Το 1999, είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αλλά επέστρεψε στην πολιτική το 2012 και τώρα γίνεται υπουργός…

Εάν στη θέση του Ισραήλ ήταν κάποιο άλλο κράτος, αραβικό, ιρανικό, ασιατικό ή αφρικανικό, θα θεωρούνταν από τις χώρες της Δύσης ως κράτος παρίας… Επειδή όμως είναι το συγκεκριμένο κράτος του Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε με τη βοήθεια της ιμπεριαλιστικής Δύσης για τον έλεγχο της πλούσιας σε καύσιμα και στρατηγικής Μέσης Ανατολής, οι δυτικές “πολιτισμένες” χώρες της Δυτικής Ευρώπης και οι ΗΠΑ, κάνουν ότι δεν βλέπουν τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά του Νετανιάχου. Οι ζωές των Παλαιστινίων μετράνε.
Nasser Abu Hmeid – καρκινοπαθής Παλαιστίνιος μαχητής πεθαίνει στις φυλακές του Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος φυλακισμένος, μαχητής της ελευθερίας Nasser Abu Hmeid πέθανε το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2022 αφού έπεσε σε κώμα. Είναι το τελευταίο θύμα της απάνθρωπης κρατικής πολιτικής του Ισραήλ που αρνήθηκε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη στον πάσχοντα από καρκίνο ασθενή. Ο Abu Hmeid, 50 ετών, από τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Amari, πέθανε στο νοσοκομείο Assaf Harofeh. Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ επανειλημμένα αρνήθηκαν την απελευθέρωσή του, ακόμη και μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο τελικό στάδιο και τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του.

Σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις και οργάνωσαν απεργίες και γενική απεργία εκφράζοντας την οργή τους για τον θάνατο του Νάσερ Αμπού Χμέιντ. Ο Παλαιστινιακός Δικηγορικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Birzeit συντάχθηκαν με εργατικές ενώσεις στην απεργία και τις διαδηλώσεις πένθους και οργής. Η πολιτική της ιατρικής παραμέλησης που οδηγεί στο θάνατο των φυλακισμένων είναι μια συνήθης πράξη των στρατιωτικών αρχών του Ισραήλ.

Στη Λωρίδα της Γάζας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από τις Εθνικές και Ισλαμικές Δυνάμεις. Οι αντιστασιακές οργανώσεις και οι παλαιστινιακές ομάδες ζήτησαν δράση και αντιπαράθεση για να λογοδοτήσει ο κατακτητής γι’ αυτό το έγκλημα. Μέσα στις φυλακές του Ισραήλ, το κίνημα των κρατουμένων κήρυξε επίσης τριήμερο πένθος προς τιμήν του Αμπού Χμέιντ.

Το Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network αποτίοντας φόρο τιμής στον μάρτυρα κρατούμενο Nasser Abu Hmeid εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναγωνιστές του Abu Hmeid και στον παλαιστινιακό λαό και κατήγγειλε αυτό το τελευταίο έγκλημα της σιωνιστικής κατοχής. Ο Αμπού Χμέιντ είναι ο 233ος Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει πεθάνει μέσα στις κατοχικές φυλακές. Οι 74 εξ αυτών πέθαναν λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής ιατρικής παραμέλησης και της άρνησης πρόωρης απελευθέρωσης ή ακόμη και οικογενειακών επισκέψεων σε πάσχοντες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Αμπού Χμέιντ και η οικογένειά του απηύθυναν ένα κάλεσμα προς τον λαό: να βγουν όλοι στους δρόμους, να αντιμετωπίσουν τον κατακτητή, να σταθούν στο πλευρό της υπόθεσης των κρατουμένων και της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Σήμερα υπάρχουν 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι με σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Walid Daqqa, εξέχων Παλαιστίνιος ηγέτης και στοχαστής, στον οποίο διαγνώστηκε πρόσφατα μυελοΐνωση, μετά από μακρά περίοδο καθυστέρησης να γίνουν οι ιατρικές εξετάσεις. Πάνω από 600 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -από τους 4.750 που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές- έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή σοβαρής ή εκφυλιστικής ασθένειας.

Συνεχίζοντας την βαρβαρότητα, με έναν απεχθή τρόπο που έχει καυτηριαστεί στην αρχαία ελληνική τραγωδία, οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να αποδώσουν τη σορό του νεκρού προς ταφή. Η σορός του Nasser Abu Hmeid και συνολικά οι σοροί 11 Παλαιστινίων που πέθαναν μέσα στις φυλακές δεν αποδίδονται στις οικογένειές τους. Τους είχαν φυλακίσει ζωντανούς, και τώρα φυλακίζουν τις σορούς των νεκρών! Είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας των οικογενειών και όλου του παλαιστινιακού λαού. Τώρα, η οικογένεια Αμπού Χμέιντ έχει ξεκινήσει μια διαμαρτυρία στην είσοδο του στρατοπέδου Αλ-Αμάρι απαιτώντας την απόδοση της σορού του Νάσερ Αμπού Χμέιντ και των σορών όλων των φυλακισμένων μαρτύρων. Η οικογένεια δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια για τον θάνατό του μέχρι να αποδοθεί στην οικογένεια το σώμα του και τα σώματα των μαρτύρων στις οικογένειές τους για σωστή ταφή.

Ο Nasser Abu Hmeid, ήταν μαχητής στο κίνημα της Φατάχ και ιδρυτικό μέλος των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Al-Aqsa. Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1972 στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat της Γάζας. Η οικογένειά του προέρχεται από το χωριό al-Sawafir, απ’ όπου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Nakba [Καταστροφή της Παλαιστίνης], το 1948. Συνολικά ο Nasser Abu Hmeid έμεινε πάνω από 20 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ. Στη μεγάλη λαϊκή Ιντιφάντα του 1987 αγωνίστηκε και αναδείχθηκε ηγέτης. Το ίδιο συμμετείχε στην Ιντιφάντα Αλ Άκσα που ξεκίνησε το 2000. Συνελήφθη για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών, τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες του στρατού κατοχής.

Ως ηγέτης στον ένοπλο αγώνα της Φατάχ, συνελήφθη για τελευταία φορά το 2002 και καταδικάστηκε σε 7 ισόβια και 50 χρόνια. Τέσσερα από τα αδέρφια του είναι επίσης αιχμάλωτοι: ο Νασρ, ο Μοχάμεντ, ο Σαρίφ και ο Ισλάμ. Όλα τα αδέρφια του πέρασαν κάποιο διάστημα στις κατοχικές φυλακές και ένας από τους αδελφούς του, ο Abdel-Moneim, πέθανε στον αγώνα. Το σπίτι της οικογένειας Abu Hmeid κατεδαφίστηκε πέντε φορές και η μητέρα του Nasser έγινε σύμβολο των οικογενειών των κρατουμένων. Το 2021, ο Αμπού Χμέιντ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Όμως, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν την απελευθέρωσή του πολλές φορές παρά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του.

Αφού διαγνώστηκε ο όγκος στους πνεύμονές του τον Αύγουστο του 2021, επέστρεψε στη φυλακή Ashkelon και υποβλήθηκε σε εξετάσεις και καθυστερημένη θεραπεία, ενώ έλαβε χημειοθεραπεία μόνο αφού ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα. Ακόμη και τον Σεπτέμβριο, όταν το ισραηλινό νοσοκομείο Assaf Harofeh συνέστησε την αποφυλάκισή του, καθώς ζούσε τις τελευταίες του μέρες, ο Nasser Abu Hmeid στάλθηκε πίσω στη διαβόητη κλινική της φυλακής Ramle και φυλακίστηκε μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Το κίνημα των Παλαιστινίων κρατουμένων εξέδωσε ανακοίνωση:

Nasser Abu Hmeid
«Ο μάρτυράς μας, ο ηγέτης Νάσερ, αναδύθηκε από την αγκαλιά μιας μαχόμενης οικογένειας αντιστασιακών, η οποία δεν περίμενε ούτε μια μέρα για να προσφέρει το αίμα και την ενέργειά της για να απελευθερώσει την πατρίδα μας από την καταστροφή του βάναυσου, εγκληματία κατακτητή, που εξακολουθεί να φοβάται τον μάρτυρα Νάσερ μη τολμώντας να ελευθερώσει το σώμα του αφού ελευθερώθηκε η ψυχή του από την καταπίεση του δεσμοφύλακα… Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο Νάσερ, γνωστό στους δρόμους της πατρίδας ως αγωνιστή, που έγινε μάρτυρας ως αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας και της συνεχιζόμενης φυλάκισής του. Ήρθε τώρα η ώρα να απελευθερώσουμε τα παιδιά μας από την αιχμαλωσία στα χέρια ενός εγκληματία εχθρού που ασκεί όλα τα είδη βασανιστηρίων και ιατρικής παραμέλησης για τα παιδιά μας…

Παρά τη σοβαρότητα της ασθένειάς του και τους πόνους του, ο Nasser Abu Hmeid αρνήθηκε να υποταχθεί στην κατοχή. Αρνήθηκε να επιτρέψει στους δικηγόρους του να υποβάλουν αίτημα για χάρη στον Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή κατοχής, δηλώνοντας ότι ο κατακτητής δεν είχε κανένα δικαίωμα ή νομιμότητα να συγχωρήσει όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για την απελευθέρωση.

Το Samidoun υπογραμμίζει την πλήρη ευθύνη της κατοχής και των υποστηρικτών της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της βρετανικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για αυτά τα συνεχιζόμενα και συστηματικά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού και των Παλαιστινίων κρατουμένων. Είναι συνυπεύθυνοι για  την πολιτική που οδήγησε στην αργή δολοφονία λόγω ιατρικής αμέλειας του Νάσερ Αμπού Χμέιντ. Η αγωνιστική του ζωή, η άρνησή του να παραβιάσει τις αρχές του ακόμη και στις πιο σοβαρές περιστάσεις, και η έκκλησή του να σταθεί δίπλα στο κίνημα των Παλαιστινίων κρατουμένων πρέπει να μας εμπνεύσουν όλους να αφιερώσουμε ξανά τις προσπάθειές μας για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και ολόκληρης της Παλαιστίνης από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα.

Λευτεριά στον ηγέτη του PLFP Ahmad Sa’adat

Παράλληλα, το δίκτυο Samidoun καλεί τους φίλους και υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης να αναλάβουν δράση για την απελευθέρωση του ηγέτη του PLFP Ahmad Sa’adat και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

O Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ahmed Sa’adat, «Abu Ghassan», εκρατείτο από την αστυνομία της Παλαιστινιακής αρχής, όταν το 2006 απήχθη ύστερα από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Εκστρατεία Αλληλεγγύης στον Ahmed Saadat ανακοινώνει την έναρξη μιας 10ήμερης εθνικής και διεθνούς εκστρατείας από τις 14 – 24 Ιανουαρίου 2023. Αυτή η δράση έρχεται επίσης ως φόρος τιμής στους μάρτυρες των σφαγών που διέπραξε η Σιωνιστική οντότητα στη βάναυση επίθεσή της εναντίον της Γάζας το 2008 («Επιχείρηση Cast Lead»), που ξεκίνησε μόλις μία ημέρα μετά τη δίκη του συντρόφου Sa’adat.

O φυλακισμένος ηγέτης Ahmant Sa’adat ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες
Η καμπάνια καλεί όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης, τις δυνάμεις αντίστασης, τις ομάδες υποστήριξης στην Παλαιστίνη και τους κρατούμενους και τις καμπάνιες μποϊκοτάζ σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν ευρέως στη δράση και να διευρύνουν τον κύκλο αλληλεγγύης με τον Ahmad Sa’adat κι όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές της κατοχής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ρίξουμε φως στα βάσανά τους τώρα, καθώς ο εγκληματίας Itamar Ben Gvir αναλαμβάνει την ευθύνη του λεγόμενου «Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας» για το Σιωνιστικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τον τις υποθέσεις των κρατουμένων. Αυτές οι ενέργειες εκφράζουν επίσης την απόρριψη του «συντονισμού ασφαλείας» της Παλαιστινιακής Αρχής που ήταν ο κύριος λόγος και το πλαίσιο που επέτρεψε την απαγωγή από τις δυνάμεις κατοχής του ηγέτη Ahmad Sa’adat και των συντρόφων του το 2006, και θέλουν να πιέσουν την κατοχή να απελευθερώσει τις σορούς των μαρτύρων και να τερματίσει την πολιτική ιατρικής αμέλειας και διοικητικής κράτησης.

Αυτό το διεθνές κάλεσμα για δράση είναι μια κραυγή οργής του παλαιστινιακού λαού, του κινήματος αλληλεγγύης και των υποστηρικτών της αντίστασης και της νομιμότητάς της, η οποία ενσαρκώνεται από τον ηγέτη Ahmad Sa’adat και τους συντρόφους του στο κίνημα των κρατουμένων, και υποστήριξης στο κίνημα των αιχμαλώτων στη σφοδρή μάχη που μόνο θα ενταθεί για την αντιμετώπιση της επόμενης [ήδη σχηματισμένης] φασιστικής κυβέρνησης του Σιωνιστικού καθεστώτος μετά την ανακοίνωση της συγκρότησής της.

Ο Ahmad Sa’adat και το κίνημα των κρατουμένων αντιστέκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αξίζουν την προσπάθεια, το έργο και την πρωτοβουλία μας μέσα από κάθε μορφή αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Με πίστη στον ηγέτη Ahmad Sa’adat, τους συντρόφους του και το κίνημα των κρατουμένων.

Δόξα στους μάρτυρες και στον μάρτυρα του κινήματος των κρατουμένων, τον φυλακισμένο ηγέτη Nasser Abu Hmeid. Με τη βεβαιότητα της νίκης.

Η Διεθνής Εκστρατεία Αλληλεγγύης με τον Ηγέτη Ahmed Saadat

25 Δεκεμβρίου 2022

neaprooptiki.gr/