Ηνωμένο Βασίλειο: Έξι προβλέψεις για το 2023

Ηνωμένο Βασίλειο: Έξι προβλέψεις για το 2023

  • |
Εκλογές, βασιλική οικογένεια, Σκωτία, Brexit, Παγκόσμια Κύπελλα και τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023;

Ο μεγάλος Δανός φυσικός Νιλς Μπορ είχε πει: «Η πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη, ειδικά για το μέλλον». Αυτό είναι αλήθεια, καθώς όμως δε διαθέτω τη σοφία του Μπορ, θα τολμήσω να κάνω έξι προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

Θα πάει το Ηνωμένο Βασίλειο στις κάλπες;

Το φθινόπωρο του 2023, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εικάζεται πως θα είναι περίπου στο 5%, δηλαδή το ήμισυ του τρέχοντος. Για κάποιους, τα εύσημα για αυτό θα πάρει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, θέτοντας τις καλύτερες βάσεις για να κηρύξει και κερδίσει τις γενικές εκλογές.

Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά χάρη στα μαθηματικά, όχι στην πολιτική. Ο πληθωρισμός μετρά πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι τιμές, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς. Μέχρι το φθινόπωρο του 2023, οι απότομες αυξήσεις των τιμών που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού. Θα ήταν κυνικό για τον Σουνάκ να διεκδικήσει τα εύσημα για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά η πολιτική είναι κυνική και το επιχείρημα έχει μεγάλη αξία.

Πρόβλεψη: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει την ευκαιρία να εκλέξει νέα κυβέρνηση το 2023. Το Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να τα πάει πολύ άσχημα στις τοπικές εκλογές σε ολόκληρη χώρα τον Μάιο. Ο Σουνάκ δεν χρειάζεται να προκηρύξει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Δεν θα το ρισκάρει το 2023.

Θα χάσει η βασιλική οικογένεια την υποστήριξη του βρετανικού λαού;

Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η βασιλική οικογένεια έχει χάσει μέρος του κύρους και της αξιοπρέπειάς της. Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έχουν εκφράσει τα παράπονά τους εναντίον του πατέρα του Χάρι, Βασιλιά Κάρολου Γ’, της θετής μητέρας του Καμίλα, του αδελφού του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της κουνιάδας του Κέιτ, σε ένα βιβλίο 400 σελίδων και μια σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ έξι μερών.

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και τους στρατιωτικούς του τίτλους, αφού πρώτα κατέβαλε περίπου 13.5εκ. ευρώ για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι επιτέθηκε σεξουαλικά τη Βιρτζίνια Γκιφρέ όταν αυτή ήταν 17 ετών, είναι ο καλά κρυμμένος θείος για τον οποίο κανείς δεν μιλάει. Η βασιλική οικογένεια είναι σαφώς δυσλειτουργική. Πολλές οικογένειες είναι, αλλά οι περισσότερες δεν είναι, εκ γενετής, αρχηγοί κράτους μιας χώρας 67 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι συνεχείς οικογενειακές διαμάχες αναπόφευκτα θα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της μοναρχίας.

Πρόβλεψη: Το 2023 θα δει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’. Η τελετή θα είναι υπέροχη και θα ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις από την εποχή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ –τόσο όσο να διατηρηθεί η υποστήριξη για τη βασιλική οικογένεια…  για φέτος.

Θα κερδίσει η Σκωτία συμφωνία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία;

Τον Νοέμβριο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, αλλά πολλοί Σκωτσέζοι θέλουν ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία καθώς διαφωνούν με το Brexit. Το κόμμα της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας – το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) – υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική. Το SNP σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για το κοινοβούλιο της Σκωτίας τον Μάιο ως πρόβα δημοψηφίσματος. Λέει ότι εάν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας λάβουν περισσότερο από το 50% των ψήφων στη Σκωτία, τότε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να αρνηθεί ένα άλλο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Πρόβλεψη: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ελπίζοντας παράλληλα πως η στρατηγική υψηλού κινδύνου του SNP, δηλαδή να ψηφίσει το 50% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων υπέρ των κομμάτων ανεξαρτησίας, θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Μερικοί ψηφοφόροι του SNP δεν θέλουν ανεξαρτησία, αλλά ψηφίζουν υπέρ του κόμματος επειδή πιστεύουν ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα της Σκωτίας. Μπορεί λοιπόν να μην υποστηρίξουν το SNP αυτή τη φορά.

Θα αρχίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιστρέφει τα δεινά του Brexit;

Το Brexit πλήττει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει δημιουργήσει εμπορικούς φραγμούς καθιστώντας τις εξαγωγές και τις εισαγωγές πιο περίπλοκες και ακριβές. Μείωσε τις επενδύσεις, συνέβαλε στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και ώθησε τον πληθωρισμό υψηλότερα. Το Brexit αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και της Αγγλίας, η οποία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης. Η συμφωνία για το Brexit επίσης άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, ευθυγραμμίζοντας την οικονομία της πιο στενά με αυτήν της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την επανένωση της Ιρλανδίας.

Πρόβλεψη: Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ανίκανο να παραδεχτεί ότι το Brexit ήταν ένα λάθος, καθώς η σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι πολύ διχασμένη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ είναι πιθανό να επιλύσουν τη διαφωνία τους σχετικά με το μέρος της συμφωνίας που απαιτεί ελέγχους στα εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά ο απολογισμός για τη ζημιά που προκάλεσε το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να είναι μακριά.

Θα κερδίσουν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία ή η Ιρλανδία ένα Παγκόσμιο Κύπελλο;

Υπάρχουν τρία Παγκόσμια Κύπελλα το 2023 στα οποία θα αγωνιστούν ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι ανδρών θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Η Αγγλία είναι η μόνη ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, το 2003, αλλά έχασε στον τελικό από τη Νότια Αφρική το 2019. Η Σκωτία και η Ουαλία θα αγωνιστούν επίσης, αλλά η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία έχουν ισχυρότερες ομάδες . Οι άνδρες της Αγγλίας θα υπερασπιστούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ που κέρδισαν το 2019. Η Σκωτία μπορεί επίσης να προκριθεί, αλλά η Ινδία, η διοργανώτριά του τουρνουά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, είναι μεταξύ των φαβορί. Η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας(the ‘Lionesses’), είναι η μοναδική εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Αγγλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά οι ΗΠΑ είναι φαβορί για την κατάκτηση του τέταρτου παγκόσμιου τίτλου τους. Η Ισπανία και η Γερμανία έχουν επίσης πολλές πιθανότητες να κερδίσουν.

Πρόβλεψη: Η Γαλλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2023, η Αγγλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών.

Θα επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Τον Δεκέμβριο του 2022, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό είναι μεν πρόοδος, αλλά μια συμφωνία δεν είναι βέβαιη. Ο Νόμος του 1963 για τα Βρετανικά Μουσεία τα εμποδίζει να πουλήσουν ή να δωρίσουν οτιδήποτε, εκτός υπό πολύ περιορισμένες συνθήκες, καθιστώντας εύκολο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρισέ Σουνάκ, όπως και οι προκάτοχοί του, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας, πιστεύει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρόβλεψη: Θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέσα στο 2023, αλλά μπορεί να μην φτάσουν στην Ελλάδα μέχρι το 2024 ή το 2025. Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι.

kosmodromio.gr