Η Κύπρος στην εποχή Χριστοδουλίδη

Η Κύπρος στην εποχή Χριστοδουλίδη

  • |

Με ποσοστό 51,9% ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη εξελέγη νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεσμεύθηκε πως θα αξιοποιήσει νέα πρόσωπα στην κυβέρνησή του από όλους τους πολιτικούς χώρους • Θετικά αποτίμησε το αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ, παρά την ήττα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κυριάκος Πιερίδης

Η αναμέτρηση στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκε αμφίρροπη και κρίθηκε με διαφορά 15.000 ψήφων. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έλαβε ποσοστό 51,90% των ψήφων και 204.680 ψήφους, έναντι του 48,10% και 189.522 ψήφων του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που στήριξε το ΑΚΕΛ.

Η νίκη Χριστοδουλίδη συνιστά επιβράβευση της πολιτικής που ακολούθησε για δέκα χρόνια ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Ο Ν. Χριστοδουλίδης διακήρυξε ότι θα συνεχίσει την πολιτική αυτή, αλλά υπόσχεται ότι θα λειτουργήσει συνενωτικά, αξιοποιώντας νέα πρόσωπα στην κυβέρνησή του, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Αυτό θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα διαβουλευθεί με όλα τα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση «ευρείας κοινωνικής αποδοχής» και να αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου. Οι πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση είναι περιορισμένες. Ο νέος πρόεδρος επιφυλάσσει στον εαυτό του να προβεί σε ανακοινώσεις, λέγοντας μόνο ότι υπάρχει σχεδιασμός για νέα πρόσωπα και ότι οι μισοί υπουργοί θα είναι γυναίκες.

Η εκλογή Χριστοδουλίδη σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στο κομματικό σκηνικό. Ο νέος πρόεδρος κατάφερε να εκλεγεί με τη στήριξη του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε ρήξη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχασε την εκλογική μάχη για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά διατηρεί την ηγεσία του κόμματος μέχρι τα μέσα Μαρτίου, που θα κάνει εκλογικό συνέδριο. Στο διάστημα αυτό, έθεσε τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση και έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Χριστοδουλίδη και το γεγονός αυτό έγειρε την πλάστιγγα για την εκλογή του. Στη δήλωσή του για το τελικό αποτέλεσμα, το βράδυ της Κυριακής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθέτησε πιο ήπια στάση, λέγοντας ότι «ο νέος πρόεδρος μπορεί να στηρίζεται στον ΔΗΣΥ», χωρίς να είναι στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς ΑΚΕΛ έχασε για τρίτη συνεχή αναμέτρηση την προεδρία, αλλά η ηγεσία του ερμήνευσε θετικά το αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε την υψηλή συσπείρωση υποστηρικτών του ΑΚΕΛ στον α’ γύρο και στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδωσε τη μάχη και δεν υπέστη συντριπτική ήττα, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Τώρα, η ηγεσία του ΑΚΕΛ προετοιμάζεται για κομματικό συνέδριο και κάνει λόγο για αλλαγές στον τρόπο οργάνωσής του.

Κερδισμένες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ε αρχής τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου και μικρότερες δυνάμεις, όπως η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, που βρίσκονταν σε οριακά ποσοστά (5%), ευελπιστούν ότι θα ανασυγκροτηθούν, έχοντας πρόσβαση στην εξουσία. Ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης, όμως, φαίνεται ότι έχει προτεραιότητα να κρατήσει γέφυρες με τον ΔΗΣΥ, ώστε με την πάροδο του χρόνου να βρουν τρόπους συνεργασίας. Οι εξελίξεις εντός ΔΗΣΥ, έως το κομματικό συνέδριο, θα συγκεντρώσουν αρκετό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η «κληριδική» πτέρυγα στηρίζει την ηγεσία Αβέρωφ Νεοφύτου και αφήνει σοβαρές αιχμές για τον ρόλο Αναστασιάδη και τη στάση του στο Κυπριακό και τη διαφθορά.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δέχθηκε τα πρώτα τηλεφωνήματα, αμέσως μετά την εκλογή του, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν.

.efsyn.gr