«Αρματομαχία» στο Βερολίνο

«Αρματομαχία» στο Βερολίνο

  • |

Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, μια γερμανική ΜΚΟ που συνδέεται με τους «Πράσινους», σε συνεργασία με το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας και παρά τις αντιρρήσεις των βερολινέζικων αρχών, αποφάσισε να μεταφέρει από το Κίεβο στο Βερολίνο ένα κατεστραμμένο από νάρκη ρωσικό άρμα μάχης T-72 και να το τοποθετήσει μπροστά στη ρωσική πρεσβεία. Στην εκδήλωση πήραν μέρος αρκετοί Ουκρανοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και γνωστοί νεοναζί όπως η «Bird», μια γυναίκα-μέλος του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ που πλέον ζει στο Βερολίνο.

Γιώργος Τσιάρας

Ομως η προβοκάτσια γύρισε μπούμερανγκ: χιλιάδες Βερολινέζοι -πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν νωρίτερα σε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την αριστερή βουλευτίνα Σάρα Βάγκενεχτ- περικύκλωσαν το καμένο τανκ και άρχισαν να τοποθετούν πάνω του λουλούδια και φιλειρηνικά μηνύματα, στη μνήμη των πεσόντων του πολέμου, Ρώσων και Ουκρανών. Ενα από τα συγκινητικά χαρτάκια έγραφε: «Στη μνήμη των παιδιών του Ντονμπάς, των παιδιών της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν από το 2014… Στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος».

Οι Ουκρανοί «ακτιβιστές» έφριξαν: σύντομα αρκετοί εξ αυτών, ανάμεσά τους και μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι, εμφανίστηκαν και άρχισαν να προπηλακίζουν τους συγκεντρωμένους, να πετούν τα λουλούδια στην άσφαλτο και να τα ποδοπατούν. Ομως -όπως διαβάσαμε στο Spiegel- παρά τις βιαιοπραγίες το τανκ «χάθηκε» κάτω από τόνους λουλουδιών – και οι οργανωτές αποφάσισαν τελικά την άτακτη… νυχτερινή απόσυρση του άρματος, που ήδη ταξιδεύει για την Ολλανδία!

Το φιλειρηνικό κίνημα της Γερμανίας δυναμώνει: στην αντιπολεμική διαδήλωση στις 25/2 πήραν μέρος κάπου 50.000 άνθρωποι, παρά τον χιονιά, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τρεις στους πέντε Γερμανούς αντιτίθενται στην αποστολή των «Λέοπαρντ 2» στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Σολτς. Το υπερκομματικό «Μανιφέστο για την Ειρήνη», που δημοσίευσαν πριν από δύο εβδομάδες η Βάγκενεχτ και η γνωστή φεμινίστρια Αλις Σβάρτσερ, έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 700.000 υπογραφές, ανάμεσά τους πολλοί διανοούμενοι, αλλά και δεκάδες αξιωματικοί της «Μπούντεσβερ», μεταξύ των οποίων εν ενεργεία και απόστρατοι στρατηγοί. Οπως είπε η Βάγκενεχτ, «δεν θέλουμε να ξαναδούμε γερμανικά τανκς να ανοίγουν πυρ ενάντια στα δισέγγονα των Ρώσων. Αλήθεια, ξεχάσατε τη γερμανική Ιστορία;».

efsyn.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος