Γίνεται μίνι σειρά, δραματική, κωμική ή θρίλερ σαν το House of Cards, άνετα. Σενάριο ή πραγματικότητα, υλικό υπάρχει άφθονο: η υπόθεση κρατάει ήδη πέντε χρόνια και εμπλέκει τέσσερα ξένα κράτη, δύο προέδρους των ΗΠΑ, την οικογένεια του ενός, μεγαλοεπιχειρηματίες και ολιγάρχες από τα τέσσερα κράτη, μικρομαγαζάτορες, τεχνολογία, ένα πανέμορφο κοριτσάκι που αρνούνται να το αναγνωρίσουν, είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες προδοσίες, σεξ και ναρκωτικά… Με τέτοιο υλικό, και το ροκ εν ρολ δύσκολα να λείψει, μπορεί πολλά να κάνει ο μουσικός επιμελητής….

Η «υπόθεση Μπάιντεν», που σήμερα μπορεί να στηριχθεί νομικά ως «υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν» και διαρκώς αυξάνουν οι ενδείξεις ότι θα μετατραπεί και σε «υπόθεση Προέδρου Μπάιντεν», απασχολεί ήδη πέντε χρόνια, και θα συνεχίσει να απασχολεί όσο  μπαίνουμε βαθύτερα στην προεκλογική περίοδο και πλησιάζουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Συνδέθηκε με τον Τραμπ και με την Ουκρανία από την πρώτη μέρα. Έδωσε λαβή, το 2019, για άλλο ένα σήριαλ περί ρωσικού δακτύλου και ρωσικής παραπληροφόρησης. Έφερε στο φως ένα λάπτοπ, που οι ρεπουμπλικάνοι ονόμασαν «λάπτοπ από την κόλαση» – αν και η μόνη κόλαση που είδαμε όλοι, στην αρχή, ήταν η κόλαση της εξάρτησης στην οποία ζούσε ο γιός του προέδρου Μπάιντεν. Ακολούθησαν κι άλλες. Επηρέασαν ζωές και δόθηκε αγώνας να μη γίνουν ορατές οι αληθινές τους διαστάσεις.

Ο Τύπος των ρεπουμπλικάνων και οι Ρεπουμπικάνοι της Ουάσιγκτον, ειδικά μετά την κατάκτηση του ελέγχου του Κογκρέσου, επιδόθηκαν σε ένα επίμονο κυνήγι της ιστορίας αυτής, εν μέρει για να δικαιολογήσει τη στάση του Τραμπ, και τις – ως προέδρου- επαφές του με το Ζελένσκυ για να μάθει τα περί Χάντερ στην Ουκρανία, εν μέρει για να υπονομεύσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και να αναδείξει τη διαφθορά στο χώρο της ελίτ των Δημοκρατικών. Η διαφθορά στον χώρο της ελίτ των Ρεπουμπλικάνων έτσι κι αλλοιώς αναδεικνύεται καθημερινά.

Στην περίπτωση Χάντερ Μπάιντεν, ο Τύπος των Δημοκρατικών, σήμερα πληρώνει την συστημική κάλυψη γεγονότων και ευθυνών, γινόμενος ακόμη πιο αφερέγγυος στα μάτια των πολιτών. Τα κατασκευάσματα και οι αποκρύψεις, από την σχέση Μπάιντεν – Ουκρανίας, που την χαρακτήριζαν παραπληροφόρηση και χρησιμοποιούσαν το FBI για να το πετύχουν, από το λαπτοπ που «δεν ήταν του Χάντερ» και τελικά ήταν και παραήταν του Χάντερ, ο προεδρικός υιός, αρχικά, εμφανιζόταν ως μια νυν αθώα περιστερά που πλήρωσε πολύ ακριβά τον εθισμό του, κι ευτυχώς μετά ασχολήθηκε με την Τέχνη. Έγινε τόσο καλός ζωγράφος, μάλιστα, που στην πρώτη του έκθεση ακόμη τα έργα του πουλήθηκαν πανάκριβα – κατά τύχην τα αγόρασε βασική χρηματοδότρια των Δημοκρατικών και κατά τύχην της δόθηκε κατόπιν μια ιδιαίτερα τιμητική θέση. Κάποιες τέχνες είναι να τις κατέχεις. Τίποτε από όσα έκανε ο Χάντερ δεν φαινόταν αδικαιολόγητο ή άξιο περαιτέρω έρευνας, μέχρι που τα στοιχεία να πέσουν στο κεφάλι όλων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπήρχε δίπλα στις πράξεις του, που έρχονταν στο φως, ένα “ναι μεν αλλά..”.

Ωσπου σήμερα, οι κατηγορίες κατά του Χάντερ Μπάιντεν, να έχουν αποκτήσει σάρκα, οστά, και αποδείξεις. Όλα δείχνουν ότι δεν θα γλιτώσει τη φυλακή, μέχρι τουλάχιστον να του δώσει χάρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ – δηλαδή ο μπαμπάς του. Και, όσο έρχονται στο φως στοιχεία, τόσο η πίεση προς τον Τζο Μπάιντεν θα αυξάνεται και τόσο θα αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης εις βάρος του – το αφήγημα της πατρικής αγάπης εξαιτίας της οποίας συνέβησαν όλα, ήδη μοιάζει με τον Πύργο της Πίζας, αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρει να μείνει όρθιο εις τους αιώνας, λογικά. Η δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το πόσο «περήφανος για το γιό του που ξαναφτιάχνει τη ζωή του» είναι ο πρόεδρος, δήλωση που συνοδεύει την απόλυτη σιωπή επί των κατηγοριών, πολύ λίγους συγκινεί πια.

Φετινά φρέσκα σταφύλια

«Aν πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου οι ρεπουμπλικάνοι, όπως φαίνεται, θα χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους για να βρουν και να αναδείξουν οικονομικές συσχετίσεις πατρός και υιού Μπάιντεν», NBC, πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Χάντερ Μπάιντεν και οι δικηγόροι του, λόγω των φορολογικών και άλλων παραπτωμάτων του, στις αρχές του Ιουλίου 2023, κατέληξαν σε συμφωνία με την εισαγγελία. Θα δήλωνε ένοχος για απόκρυψη πόρων και μη καταβολή φόρων, θα απαλλάσονταν για ένα όπλο που κατείχε όσο είχε πέσει στα ναρκωτικά, κάτι που απαγορεύεται στις ΗΠΑ – όπλα αβέρτα μπορούν να έχουν μόνον οι εκτός εθισμού. Θα πληρώσει, θα πει πως φταίγαν τα ναρκωτικά κι ότι δεν θα το ξανακάνει, κι όξω από την πόρτα.

Οι πληροφορίες, που τις έκαναν σημαία, ως συνήθως, οι ρεπουμπλικάνοι, ξεσήκωσαν αυτή τη φορά και ένα νέο κοινό, αυτό των χιπχόπερς, κάποιοι εκ των οποίων, όλοι αφροαμερικάνοι, έχουν κάνει φυλακή για ακριβώς αντίστοιχες κατηγορίες και, φυσικά, δεν τους προσφέρθηκε καμμία συμφωνία και δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εξαιρέθηκαν τίποτα όπλα από την εξίσωση.

Από πάνω, οι πληροφορίες ήθελαν η συμφωνία – μεταξύ των δικηγόρων του Χάντερ και της εισαγγελικής ομάδας που έδινε λόγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του μπαμπά του – να προβλέπει πως ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα διωχθεί ποτέ για τίποτε από όσα έχει διαπράξει στο παρελθόν, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνονταν στις τωρινές κατηγορίες. Η σημαντικότερη απ’ αυτές, που έφευγε από τη μέση και από το μέλλον του, ήταν πως δεν είχε δηλώσει ότι εκπροσωπεί ξένες οντότητες – κρατικές και επιχειρηματικές – σύμφωνα με το νόμο Περί καταγραφής Ξένων Παραγόντων (Foreign Agents Registration Act, FARA), κατηγορία που επιφέρει ως και πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Κανονικά, οι ξένοι παράγοντες καταγράφονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αποφασίζει και τις διώξεις αν κάποιοι δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο.

Στις 28 Ιουλίου, όταν η υπόθεση βρέθηκε μπροστά στην δικαστή Μαριέλεν Νορέικα, του Ντελαγουέαρ, τα κενά και τα προβλήματα, που «έδειχναν» κρατική παρέμβαση, οι πληροφορίες επιβεβαιωθηκαν. Η δικαστής στάθηκε ακριβώς στην ουσιαστική αμνηστία που παρέχονταν για άγνωστα εγκλήματα στον προεδρικό υιό από το μέρος της συμφωνίας που δεν της είχε δοθεί. Η ερώτησή της, προς την εισαγγελία, ήταν αν η έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντεν συνεχίζεται. Η απάντηση της εισαγγελείας, πως ναι, συνεχίζεται, προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων του Χάντερ, που “είχαν καταλάβει” πως, όχι, εκεί η συμφωνία ήταν de facto γενική αμνηστία. Ο τραγέλαφος ήταν αποκαλυπτικός, και έδειξε πως είχε οργανωθεί η απόκρυψη του επίμαχου μέρος της συμφωνίας: οι δύο υποθέσεις, μη καταβολή φόρων και όπλο, είχαν διαχωριστεί, στη δικαστή παρείχαν δικαστική επίβλεψη, ενημέρωσαν αναλυτικά και εγγράφως, μόνο για τα φορολογικά. Η απαλλαγή από τα μελλούμενα είχε πάει πακέτο με την υπόθεση του όπλου, για την οποία δεν θα διώκονταν ο γιός Μπάιντεν, είχε βγει από το κάδρο, και άρα εκεί την δικαστική επίβλεψη κρατούσε η εισαγγελία. Οπότε, κι αυτό είναι το σημαντικό, η υπόθεση FARA δε θα έφτανε ποτέ μπροστά σε δικαστή, σε ακροατήριο, δεν θα την μάθαινε το κοινό και ο Χάντερ δεν είχε να ανησυχεί για τίποτε. Προφανώς η υπόθεση μύριζε άσχημα και ακόμη προφανέστερα αυξάνονταν οι υποψίες ότι το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι…

Η δικαστής τους έστειλε όλους στα γραφεία τους, να το ξανασυζητήσουν, και πριν λίγες μέρες ενημερώθηκε από τον εισαγγελέα Ντέηβιντ Γουάις, που έχει από το 2018 την υπόθεση του υιού Μπάιντεν στα χέρια του, ότι οι συνομιλίες απέτυχαν και σκοπεύει να ασκήσει δίωξη. Οι ρεπουμπλικάνοι, με ολίγη βοήθεια από το χιπχοπ, φαίνεται πως είχαν βάλει το νερό στο αυλάκι. Οι Δημοκρατικοί φαγώθηκαν να λένε πως ο Γουάις είχε τοποθετηθεί επί Τραμπ, και να αποκρύπτουν ότι αυτό έγινε με την υπόδειξη των δύο πολιτειακών Δημοκρατικών αντιπροσώπων, και ο Τραμπ απλώς έβαλε την υπογραφή του. Όμως, και μόνον η αναφορά του ονόματος «Τραμπ» αρκεί για να σπείρει ανατριχίλες…

Σχεδόν αμέσως, έγινε επίσης γνωστό πως ο συγκεκριμένος εισαγγελέας, αναλάμβανε πια ανώτερα καθήκοντα. Μετά από προσωπικό του αίτημα, διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως Ειδικός Σύμβουλος. Θεωρητικά, αυτό τον προφυλάσσει από πολιτικές επιρροές και του δίνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, επιτρέποντάς του να επεκτείνει την έρευνά του και σε άλλες πολιτείες, εκτός Ντελαγουάερ. Πρακτικά, ο άνθρωπος που πέντε χρόνια κωλυσιεργούσε (με αποτέλεσμα κάποιες πιθανές κατηγορίες να παραγραφούν) και, εν τέλει, πήγε να «καθαρίσει» για το μέλλον του προεδρικού υιού, απολαμβάνει σήμερα μεγαλύτερες εξουσίες στην ίδια υπόθεση.

Όπως τόνισαν διακεκριμένοι νομικοί, οι ειδικοί σύμβουλοι «μπαίνουν» σε υποθέσεις ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποψία κρατικής χειραγώγησης – μετά τη συμφωνία που κατέρρευσε και με τις υποψίες που δημιουργήθηκαν, πως ήταν δυνατόν να λαμβάνει την θέση αυτή ο ίδιος; Είναι ένα ερώτημα που σήμερα, πια, δεν το βάζουν μόνο οι ρεπουμπλικάνοι και που η απάντηση “ξέρει την υπόθεση” δεν αρκεί.

Υπάρχει και δεύτερο ερώτημα, που ακολουθεί λογικά: αυτά τα πέντε χρόνια, γιατί δεν είχε ζητήσει να λάβει θέση Ειδικού Συμβούλου ο εισαγγελέας, για την ίδια ακριβως υπόθεση, και το ζηταει τώρα, που η συμφωνία-χάδι, the sweetheart deal, όπως την ονομάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, κατέπεσε; Υποτίθεται ότι έφτασε στη συμφωνία ακριβώς γιατί είχε πλήρη εικόνα και για το μέλλον της υπόθεσης… Κι από πάνω, πόσα αδικήματα έχουν παραγραφεί από την κωλυσιεργία αυτών των πέντε χρόνων; Καθόλου λίγα, λένε οι ενδείξεις και κάποιες αποδείξεις. Κοινώς, ο Γουάις το έπαιξε στις καθυστερήσεις και όλα δείχνουν οτι το έκανε υστερόβουλα.

Η θεωρία της εμπλοκής του υπουργείου Δικαιοσύνης στην υπόθεση – και στο έργο του εισαγγελέα- δεν στηρίζεται μόνο σε όσα φάνηκαν στο δικαστήριο. Νωρίτερα είχαν εμφανιστεί δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, whistleblowers, που καταγγέλουν δημοσίως – και κατέθεσαν στο Κογκρέσο-  ότι ενώ υπήρχαν στοιχεία για περαιτέρω, και σοβαρότερη, δίωξη του Χάντερ Μπάιντεν, αυτά, με παρεμβάσεις άνωθεν, τα σπρώξαν οι προϊστάμενοί τους κάτω από το χαλί. Μάλιστα, ο ένας εκ των μαρτύρων αυτών, Τζόζεφ Ζίγκλερ, δήλωσε, πριν καταθέσει, ότι είναι ψηφοφόρος των Δημοκρατικών και έγγαμος ομοφυλόφιλος, προφανώς φοβούμενος ότι θα του πετάξουν λάσπη τα συστημικά μέσα…

Με λίγα λόγια, χάρη και σε αυτές τις μαρτυρίες, και με δεδομένη τη στάση των Ρεπουμπλικάνων και, τώρα πια και τις πιέσεις της κοινής γνώμης, η υπόθεση Χάντερ Μπάιντεν, όσα μαγειρέματα και αν γίνουν, και όσα αδικήματα και αν παραγραφούν, στο κοινό θα φτάσει – κι ίσως πάρει μαζί της και μερικούς αξιωματούχους που φαίνεται να έχουν παίξει ύποπτο ρόλο. Το προεκλογικό στοίχημα, όμως, αφορά κυρίως την απόδειξη της εμπλοκής ή μη του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την επίδραση που μπορεί να έχει η υπόθεση Χάντερ στον προεκλογικό του αγώνα και την συνέχιση ή μη της προεδρίας του, και την καταστροφή ή μη της υστεροφημίας του.

Η υποψηφιότητα Μπάιντεν για το 2024 έχει και προσωπικό διακύβευμα. Αν δεν εκλεγεί, θα βρεθεί σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση. Αν ο πρόεδρος είναι ρεπουμπλικάνος, τα μαντάτα είναι κακά και για τον ίδιο και για τον Μπάιντεν. Αν είναι Δημοκρατικός, ε, εξαρτάται από το Δημοκρατικό. Προς το παρόν, ένας τουλάχιστον υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο νεώτερος Ρ. Κένεντι, δε φαίνεται να θέλει να χαρίσει κάστανα.

Παράλληλα, η προεκλογική περίοδος, αν είναι υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να συμπέσει με τη δίκη του γιού του. Είναι βέβαιο ότι όλη η υπόθεση, με κάθε της λεπτομέρεια, θα υπενθυμιστεί, και ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να αποφεύγει τις σχετικές ερωτήσεις – όπως κάνει τώρα. Και πολλές από τις ερωτήσεις κουβαλάνε μεγάλο βάρος – είναι αρκετές οι ενδείξεις που συνηγορούν στην εμπλοκή του στις συναλλαγές του γιού του. Αν αυτό γινόταν για να τον βοηθήσει λόγω της «πατρικής αγάπης» ή γιατί είχε και οικονομικά οφέλη, μένει να δειχθεί.

Οι ενδείξεις κατά του νυν προέδρου

Βάσει της κατάθεσης του συνεταίρου του Χάντερ, Ντέβον Άρτσερ, και άλλων στοιχείων από τις καταγραφές επισκεπτών του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ήταν αντιπρόεδρος επί Ομπάμα, μιλούσε στο τηλέφωνο και συναντούσε συχνότατα τους «πελάτες» του γιού του, κάποτε και για γεύματα δημοσίως, στηρίζοντας τη «φίρμα Μπάιντεν», the Biden Brand, όπως την χαρακτήρισε ο Άρτσερ. Ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως, οι συμφωνίες που επέφεραν εκατομμύρια στον υιό Μπάιντεν – και τα μοιράζονταν και με άλλα μέλη της οικογένειας, όπως δείχνουν οι μεταφορές και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς – έκλειναν γιατί οι πελάτες του υιού θεωρούσαν ότι είχαν την ευχή, και την πιθανή παρέμβαση, αν χρειαζόταν, του πατρός.

Είναι ενδεικτικό αυτό που συνέβη με την ουκρανική Μπουρίσμα. Ο μισθός του (δικηγόρου με σπουδές στο Γέηλ) Χάντερ στη συγκεκριμένη εταιρία ξεκίνησε από τα 55.000 δολάρια και σύντομα ξεπερνούσε τα 83.000 το μήνα, παρ’ ότι, όπως έχει αναγνωρίσει κι ο ίδιος, δεν είχε ιδέα από τα ενεργειακά νομικά. Τον καιρό που ο Χαντερ μετείχε στο συμβούλιο της εταιρίας, ο εκ των ιδιοκτητών της Μπουρίσμα, Μυκολά Σλοτσέφσκι, βρέθηκε υπό εισαγγελική έρευνα, από τον γενικό εισαγγελέα Βίκτωρα Σόρκιν, και περιουσιακά του στοιχεία άρχισαν να κατάσχονται. Τότε ακριβώς παρενέβη για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου εισαγγελέα, τον οποίο κατηγόρησε για διαφθορά, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πατέρας του Χάντερ, Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος έχει πει δημοσίως ότι, όταν ζήτησε να απομακρύνουν τον Σόρκιν, και του αρνήθηκαν, απείλησε να κατακρατήσει βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου προς την Ουκρανία, ώστε να το επιτύχει – και το επέτυχε. Παρεμπιπτόντως, η υπόθεση κατά του συνιδιοκτήτη της Μπουρίσμα δεν επανεξετάστηκε και εν τέλει …εξαφανίστηκε λίγα χρόνια μετά. Παράλληλα, στοιχεία από το «κολασμένο λάπτοπ» αποδεικνύουν ότι, την εποχή που εργαζόταν για τη Μπουρίσμα, ο Χάντερ πλήρωνε τους λογαριασμούς του πατέρα του: είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό, σε περίπτωση που προχωρήσει η υπόθεση και κατά του προέδρου των ΗΠΑ, αφού μπορεί να ερμηνευτεί και σαν ευθύ και προσωπικό του χρηματικό όφελος – δωροδοκία – από τη Μπουρίσμα, υπέρ της οποίας χρησιμοποίησε την πολιτική του εξουσία. Η δωροδοκία αποτελεί έναν από τους καταγραμμένους λόγους παραπομπής Προέδρου.

Το «λάπτοπ από την Κόλαση»

Πολλές από τις ενδείξεις που αναδεικνύουν οι Ρεπουμπλικάνοι προέρχονται από το «λαπτοπ από την κόλαση», το οποίο χαρακτηρίζεται «έκπληξη του Οκτωβριου» των εκλογών του ’20, October surprise, μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι αμερικάνοι για στοιχεία εις βάρος των αντιπάλων τους, τα οποία κρατούν οι υποψήφιοι για να τα αποκαλύψουν το πολύ ένα μήνα πριν τις εκλογές (που γίνονται πάντα Νοέμβριο). Απασχολεί μόνον τον ρεπουμπλικάνικό Τύπο τότε. Οι Δημοκρατικοί, και το κομμάτι του Τύπου που τους στηρίζει, μιλάνε για υλικό κατασκευασμένο, για λαπτοπ που δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει, για ρωσική παραπληροφόρηση και τόσο το τουίτερ όσο και το φέησμπουκ «μπλοκάρουν» ότι αφορά το λαπτοπ: είναι υλικό από χακάρισμα, λέει το τουίτερ, είναι «misinformation» λέει το φέησμπουκ… Στο πλευρό των Δημοκρατικών και δεκάδες πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που κάνουν λόγο για πιθανό ρωσικό δάκτυλο – δύο χρόνια μετά, και δικαίως, θα τους κρεμάσουν στα μανταλάκια…  Το υλικό είναι αυθεντικό και κανένας «ρωσικός δάκτυλος» δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το 2022, όσο οι ενδείξεις αυξάνονται, η γλώσσα αλλάζει και, καταγράφεται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι «τα ημεηλ φαίνεται να προέρχονται από ένα λάπτοπ που άφησε σε κατάστημα επισκευών του Ντελαγουέαρ». Πήρε δύο χρόνια για να παραδεχθούν ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης του λαπτοπ, ότι δεν επρόκειτο για παραπληροφόρηση, αλλά και πάλι τα ερωτήματα που θέτουν τα περισσότερα μέσα που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς, αφορούν περισσότερο στο πως διέρρευσε το υλικό παρά στο υλικό αυτό καθ’ αυτό. Ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν δηλώνει πως «δεν θυμάται» αν το λαπτοπ είναι δικό του και αν το έδωσε για ανάκτηση δεδομένων, αλλά η υπογραφή του παραδίδοντος έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι η δική του.

Ο καιρός που δίνει τα λάπτοπ, είναι ο καιρός ο Χάντερ Μπάιντεν είναι εθισμένος στο κρακ και σπαταλάει εκατομμύρια σε «διασκεδάσεις». Σε αυτή την κατάσταση, τα παραδίδει, προς επιδιόρθωση, κατεστραμμένα από νερό, σε κατάστημα του Ουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. Ζητάει από τον ιδιοκτήτη, Τζων Πωλ ΜακΑιζακ, να επανακτήσει τα δεδομένα από τους σκληρούς. Δεν επιστρέφει ποτέ να παραλάβει τα λαπτοπ. Μετά δύο μήνες, ο ΜακΆιζακ, που κοίταξε τι είχαν μέσα οι δίσκοι, ενημερώνει το the FBI, διότι βρίσκει πορνογραφικό υλικό και «αποδείξεις περίεργων οικονομικών συναλλαγών». Παραδίδει μεν τα λαπτοπ και τους σκληρούς στις μυστικές υπηρεσίες, κρατά, δε, αντίγραφα. Ο ίδιος, οπαδός του Τραμπ, θα παραδώσει τα αντίγραφα στους δικηγόρους του Τζουλιάνι, δηλαδή, εμμέσως, στον Τραμπ.

Η άνοδος και η πτώση του Χάντερ ή χτίζοντας τη «Φίρμα Μπάιντεν»

Το χρονολόγιο που ακολουθεί, αν και εκτεταμμένο, έχει σημασία, καθώς οι προειδοποιήσεις του Τύπου, και του προσκείμενου στους Δημοκρατικούς, για πάνω από 10 χρόνια, αναφέρονταν στις περίεργες δουλειές του Χάντερ και το πρόβλημα που δημιουργούσαν και στον πατέρα του και στις ΗΠΑ. Αν, ως ένα σημείο, τα «στραβά μάτια» δικαιολογούνται από την πατρική αγάπη, αρκετά όχι μόνο δεν δικαιολογούνται, αλλά δικαίως έρχονται στο φως ως ενδείξεις σοβαρής πατρικής εμπλοκής – αν οι παρανομίες ή οι εκβιασμοί έγιναν για να γλιτώσει ο Χάντερ, η κατάσταση δεν αλλάζει: «ο Τζο Μπάντεν είναι ένας γορίλας 500 κιλών, που πέρασε 46 χρόνια στους διαδρόμους της εξουσίας στην Ουάσιγκτον, και έχει τις ικανότητες να χειραγωγεί το αμερικάνικο πολιτικό σύστημα» όπως έγραψε ο πρέσβυς M.K. Μπαντρακουμάρ, κι ακριβώς γι’ αυτό είναι αδύνατον να μην έβλεπε καθαρά – αλλά είναι δυνατόν να υπερεκτιμούσε τις δυνατότητές του ή να υποβάθμιζε τη λύσσα των Ρεπουμπικάνων. Στα γεγονότα και τις ειδήσεις εποχής:

Το 2006, ο Χάντερ Μπάιντεν και ο θείος του, Τζιμ Μπάιντεν, αγοράζουν την εταιρία Paradigm Global Advisors. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτικο, o Τζιμ Μπάιντεν είπε στους εργαζόμενους, την πρώτη κιόλας μέρα: «Μην ανησυχείτε για την έλευση επενδυτών. Ανθρώποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να επενδύσουν στο Τζο Μπάιντεν». Λίγους μήνες μετά, ο Τζο Μπάιντεν αναλάμβανε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Τζιμ Μπάιντεν διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια δήλωση.

Πριν την αγορά της Paradigm, και από την αποφοίτησή του από τη νομική, ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν ως σύμβουλος στην τράπεζα ΜΒΝΑ του Ντελαγουέαρ,  με μισθό 100.000 δολαρίων το χρόνο, και ήταν τόσο καλός που σε δύο χρόνια τον έκαναν αντιπρόεδρο. Επίσης, από το 2008 εργαζόταν και αυτόνομα ως λομπίστας, με την άλλη εταιρία του, Oldaker Biden & Belair. Το γεγονός ότι εργαζόταν ως λομπίστας ο γιός του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κατόπιν αντιπροέδρου, κατόπιν προέδρου, από μόνο του είναι προβληματικό. Κάτι που ήξερε πολύ καλά ο Τζο Μπάιντεν.

To 2007, aρχές του χρόνου, ένας εκ των συνεταίρων του Χάντερ και του Τζιμ Μπάιντεν, ο Τζόζεφ Λοτίτο, τους μηνύει γιατί τον πέταξαν έξω από την αγορά της Paradigm. Στην αγωγή του αναφέρει πως ο ετήσιος μισθός του Χάντερ, στην Paradigm, ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια, παρότι δεν είχε καμμία εμπειρία στον τομέα των επενδύσεων.   Καταγράφει επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να αλλάξει δουλειά ο γιός του «γιατί θα περιπλέκονταν πολύ τα πράγματα, στην προεκλογική του εκστρατεία, αν παρέμενε πατέρας ενός λομπίστα». Λίγες μέρες αφού ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει την δεύτερη υποψηφιότητά του για την προεδρία, εκείνη τη χρονιά, ο Χάντερ Μπάιντεν ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Paradigm, παραμένοντας όμως σε συμβουλευτικό ρόλο. Παράλληλα, Τζιμ και Χάντερ Μπάιντεν μηνύουν τον Λοτίτο.

To 2008 o Τζο Μπάιντεν επιλέγεται ως υποψήφιος αντιπρόεδρος από το Μπάρακ Ομπάμα. Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα «αναγνώρισαν ότι η σύνδεση μεταξύ των Μπάιντεν και της MBNA, της τεράστιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που είχε τότε έδρα στην πολιτεία τους, το Ντέλαγουερ, ήταν ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που εξέτασαν, σε σχέση με το γερουσιαστή [Μπάιντεν] πριν του προτείνουν τη θέση».  Η ΜΒΝΑ είναι η εταιρία που έδωσε δουλειά στον Χάντερ και τον έκανε αντιπρόεδρό της σε δύο χρόνια.

Ανεξάρτητος έλεγχος της Paradigm από την εταιρεία Briggs, Bunting & Dougherty διαπιστώνει σοβαρα προβλήματα στα οικονομικά της και τις αποζημιώσεις που οφείλει. Δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει πως ως τότε «ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν, δεν επεδίωξε να επηρεάσει (lobbying) τον πατέρα του» αλλά «το έκανε άλλο μέλος της εταιρίας», μιλώντας για τις ανησυχίες του Ομπάμα. Λίγες μέρες μετά ο Χάντερ Μπάιντεν υποβάλλει προς διακοπή των εργασιών του ως λομπίστας και ιδρύει την συμβουλευτική εταιρία Seneca Global Advisors.

To 2009, ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται αντιπρόεδρος. Το στέλεχος της Paradigm, Αλεν Στανφορντ, ελέγχεται για απάτη ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων. Η εταιρία δηλώνει πως η απάτη δεν έχει σχέση με αυτήν, και ο δικηγόρος της ανακοινώνει ότι οι Τζιμ και Χάντερ Μπάιντεν δεν έχουν καν συναντήσει ποτέ τον Στανφορντ. Ο Χάντερ Μπάιντεν, μαζί με τον Ντέβον Αρτσερ και τον Κρίστοφερ Χέινζ – κληρονόμο της αυτοκρατορίας της μαγιονέζας –  ιδρύουν την Rosemont Seneca Partners. Ακολουθεί, το 2010 αίτηση εκούσιας εκκαθάρισης της Paradigm.

Από εκείνη τη χρονιά, οι δουλειές της Rosemont Seneca ανοίγουν προς την Κίνα. Ο Χάντερ ταξιδεύει εκεί συχνά και φωτογραφίζεται, κατά το έθος, με τους πιο υψηλοβαθμους των αξιωματούχων, στις κλασσικές οικογενειακές φωτογραφίες, family pictures. Παρ’ ότι η εταιρία είναι νέα, και μάλλον μικρή, οι επενδυτές που έρχονται σε αυτήν είναι πολύ μεγάλοι πελάτες, κυρίως κυβερνητικοί, με τρισεκατομμύρια πρις επένδυση.

Το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του Νιου Γιόρκερ, ο Ντέβον Άρτσερ και ο Χάντερ Μπάιντεν συναντώνται με τον «Τζόναθαν Λι, ο οποίος διηύθυνε κινέζικη ιδιωτική επενδυτική εταιρία, την Bohai Capital, ώστε να συνεργαστούν, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία επενδύσεων κινεζικών κεφαλαίων». Η εταιρία ιδρύεται το 2013 και ονομάζεται BHR Partners. Ο Χάντερ Μπάιντεν συμμετέχει ως μη αμειβόμενο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν λαμβάνει μετοχικό μερίδιο και δεν πληρώνεται παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του πατέρα του ως αντιπροέδρου.

Το 2013, Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τον αναφέρουν ως ..κακό παράδειγμα: «Στην Ουάσιγκτον, η γραμμή ανάμεσα στο λόμπι και τη δωροδοκία δεν είναι ξεκάθαρη. Μέχρι το 2008, ο Ρ. Χάντερ Μπάιντεν, γιος του, τότε γερουσιαστή, Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, επιδίδονταν σε lobbying στο Κογκρέσο». Την ίδια χρονιά, ο Χάντερ Μπάιντεν συνοδεύει τον πατέρα του, σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Kανονίζει ώστε ο, κινέζος συνεταίρος του να συναντήσει και χαιρετήσει τον πατέρα του στο λόμπι του ξενοδοχείου τους. Ακολουθεί «κοινωνική συνάντηση». Σύμφωνα, πάντα, με το The New Yorker, «οι άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δεν αισθάνονταν άνετα, λόγω των επιχειρηματικών δεσμών του Χάντερ Μπάιντεν με την Κίνα, αλλά δεν έθεσαν στον αντιπρόεδρο το θέμα».

Το 2014, χρονιά του Μαϊντάν, ο Χάντερ Μπάιντεν βρίσκεται στην Ουκρανία και αναλαμβάνει καθήκοντα στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα, με πρώτο μισθό 55.000 δολάρια το μήνα. Σε ερωτήσεις του Τύπου, και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέυ Κάρνυ, και το Στεητ Ντηπάρτμεντ, απαντούν ότι «ο Χάντερ Μπάιντεν είναι ιδιώτης» και «η δουλειά του δε σημαίνει ότι έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης». Αρνητικά καλύπτουν το θέμα η Γκάρντιαν και η Ουάσιγκτον Ποστ, που χαρακτηρίζει «πρόβλημα για την μαλακή ισχύ των ΗΠΑ» το ζήτημα και γράφει πως ο «διορισμός του γιου του αντιπροέδρου σε ένα συμβούλιο ουκρανικής πετρελαϊκής, φαίνεται νεποτισμός στην καλύτερη περίπτωση, φαύλος, στη χειρότερη. Ανεξάρτητα από το πόσο ικανός είναι ο Χάντερ Μπάιντεν, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παρουσιάζεται να έχει ιδιοτελή συμφέροντα, και αυτή την αφήγηση προώθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ουκρανίας, με αναφορές στο Ιράκ και τη Λιβύη».

Το 2015 ο Κρις Χάινζ – της μαγιονέζας- αποχωρεί από τον συνεταιρισμό. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, μετά το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, που οδηγεί στην απόλυση του εισαγγελέα Σόρκιν, γράφουν: «Η αξιοπιστία του μηνύματος του αντιπροέδρου κατά της διαφθοράς υπονομεύεται από τη σύνδεση του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου της Ουκρανίας, την Μπουρίσμα, και τον ιδιοκτήτη της, ο οποίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, πριν ο τελεευταίος αναγκαστεί να φύγει». Η ίδια εφημερίδα, λίγο αργότερα, θα γράψει στο κεντρικό της άρθρο ότι, παρότι το μήνυμα του αντιπροέδρου προς τις ουκρανικές αρχές είναι σημαντικό, «η αξιοπιστία του μηνύματος μάλλον υπονομεύεται από τη σχέση του γιου του με την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Μπουρίσμα, η οποία ανήκει σε πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο ύποπτο διαφθοράς. Εκπρόσωπος του Χάντερ Μπάιντεν, υποστηρίξε ότι εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα ακριβώς για να ενισχύσει την εταιρική της διακυβέρνηση. Μπορεί να είναι κι έτσι. Αλλά ο ιδιοκτήτης της Μπουρίσμα, τελεί υπό έρευνα [για διαφθορά] στη Βρετανία και στην Ουκρανία. Θα έπρεπε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο Χάντερ Μπάιντεν ότι οποιαδήποτε σχέση με έναν ουκρανό ολιγάρχη βλάπτει τις προσπάθειες του πατέρα του να βοηθήσει την Ουκρανία. Δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο». Επιστολή, που θα έρθει το 2020 στο φως, δείχνει ότι το 2015 ο Χάντερ Μπάιντεν λαμβάνει ευχαριστήριο από τον πρόεδρο της Μπουρίσμα «γιατί είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πατέρα του». Πρόκειται για το περίφημο «γεύμα στο Καφέ Μιλάνο», όπου ο Τζο Μπάιντεν παραβρέθηκε, συναντώντας αρκετούς συνεργάτες του γιού του.

Το 2016,  ο Χάντερ Μπάιντεν συναντάται, και εξετάζει τις πιθανότητες συνεργασίας, με τον κινέζο μεγιστάνα της ενέργειας, Γιε Τζιανμινγκ, που, σύμφωνα με το CNN, «τον καιρό της δόξας του, η εταιρία του,  CEFC China Energy, σχεδόν ήταν ένα και το αυτό με το κινεζικό κράτος».

Το 2017, Χάντερ Μπάιντεν και Γιε Τζιανμινγκ συναντώνται σε ξενοδοχείο στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με το Χάντερ Μπάιντεν, σκοπός ήταν να εντοπίσουν ευκαιρίες για την κινεζική εταιρία στην αμερικάνικη αγορά. Ο Γιε στέλνει, ως ευχαριστήριο δώρο, ένα διαμάντι 2,8 καρατίων, στο δωμάτιο του Χάντερ. Το διαμάντι γίνεται ζήτημα στο διαζύγιο του Χάντερ, που εκδικάζεται εκείνη την περιοδο: κατά τον Χαντερ η αξία του είναι 10.000 δολάρια, κατά τη σύζυγό του, Καθλιν, ξεπερνά τις 80.000. Σε κάθε περίπτωση, ο Χάντερ Μπάιντεν, αμφισβητεί ότι πρόκειται για δωροδοκία, διότι ο πατέρας του δεν υπηρετεί πια στο Λευκό Οίκο. Όσο για το διαμάντι «το παρέδωσε στους συνεργάτες του και δεν ξέρει τι απέγινε».

Ο Γιε ενημερώνει τον Χάντερ ότι ενας εκ των συνεργατών του, ο Πάτρικ Χο, «ερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές». Ο Χάντερ αναλαμβάνει δικηγόρος του Χο, αν και δεν έχει ασκήσει ποτέ δικηγορία στο ποινικό δίκαιο. Το Νοέμβριο του 2017 ο Χο συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη με τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας. Τηλεφωνεί στον αδελφό του πρώην αντιπροέδρου, Τζιμ Μπάιντεν, και του ζητάει να ενημερώσει το δικηγόρο του, Χάντερ.

Λίγους μήνες μετά, το 2018, ο Γιε εξαφανίζεται και σύντομα γίνεται γνωστό ότι τον κρατά η κινεζική κυβέρνηση, χωρίς να του απαγγέλει κατηγορίες. Στις ΗΠΑ, ερευνάται μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει ιδρύσει ο Γιε, διότι μέσω αυτής δωροδοκούσε ηγέτες αφρικανικών χωρών.

Ο συνεταίρος του Χάντερ στην Rosemont Seneca Partners, Ντέβον Άρτσερ, καταδικάζεται για οικονομική απάτη εις βάρος ινδιάνικων φυλών. Η καταδίκη θα καταπέσει και θα οριστεί νέα δίκη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρχίζουν έλεγχο των φορολογικών και των χρηματικών συνδιαλλαγών του Χάντερ Μπάιντεν, σε σχέση με τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία και την Κίνα. Μια δεύτερη, ανεξάρτητη, έρευνα αφορά το όπλο του, το οποίο κατείχε παράνομα – γιατί ήταν χρήστης ναρκωτικών όταν το απέκτησε- και πέταξε, για να το ξεφορτωθεί, η χήρα του αδελφού του και κατόπιν ερωμένη του, Χάλλυ Μπάιντεν.

Το 2019 ο Πάτρικ Χο καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση. Γίνεται γνωστό ότι δωροδοκούσε αξιωματούχους στο Τσαντ και την Ουγκάντα, ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρίας του Γιε (CEFC China Energy).

Λίγο καιρό μετά, το The Hill δημοσιεύει δηλώσεις του ουκρανού πρώην εισαγγελέα Βίκτωρ Σόρκιν, που εκδιώχθηκε με αίτημα του πατέρα Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες, πριν τον ..παραιτήσουν, ήλεγχε για διαφθορά την Μπουρίσμα και ξεκινούσε τις διαδικασίες ελέγχου όλων των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, του Χάντερ Μπάιντεν συμπεριλαμβανομένου. Λίγο αργότερα, το Μπλουμπεργκ δημοσιεύει συνέντευξη του νυν γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, Γιούρυ Λούτσενκο, στην οποία δηλώνει ότι η Μπουρίσμα δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας και ότι «ο Χάντερ Μπάιντεν δεν έχει παραβιάσει κανέναν ουκρανικό νόμο, και μια εταιρία μπορεί να πληρώνει ότι μισθούς θέλει στα στελέχη της». O ίδιος ο Χάντερ δηλώνει στο Νιου Γιόρκερ ότι «ζούσε μήνα με το μήνα, με το μισθό του» και στην Ουάσιγκτον Ποστ ότι «σε ουδεμία περίπτωση δεν συζήτησε με τον πατέρα του τις δουλειές της εταιρίας ή τις υπηρεσίες του στο διοικητικό συμβούλιο». O απομακρυνθείς εισαγγελέας, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα, πως «το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι ο διορισμός του Χάντερ Μπάιντεν ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπουρίσμα εγείρει ερωτήματα… Εδώ που τα λέμε, ο συγκεκριμένος δεν είχε εργασιακή εμπειρία ούτε στην Ουκρανία ούτε στον ενεργειακό τομέα. . . . Οι δραστηριότητες της Μπουρίσμα, η εμπλοκή του γιου του [Τζο], Χάντερ Μπάιντεν, και οι ανακριτές [της γενικής εισαγγελίας] που είχαν αρχίσει να τον ελέγχουν, είναι τα μόνα, και το τονίζω αυτό, τα μόνα κίνητρα για την υποχρέωσή μου σε παραίτηση».

Είναι ο καιρός που ο Χάντερ Μπάιντεν είναι εθισμένος στο κρακ και σπαταλάει εκατομμύρια σε «διασκεδάσεις». Σε αυτή την κατάσταση, παραδίδει τρία λαπτοπ προς επιδιόρθωση, σε κατάστημα του Ουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ.

Την ίδια χρονιά, γίνεται και το τηλεφώνημα Τραμπ στο Ζελένσκυ, ώστε να βρει «βρωμιές» για τον υιό Μπάιντεν – ενδιάμεσος ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, και εκ των δικηγόρων του Τραμπ.

Το 2020 η (ρεπουμπλικανική) Νιου Γιορκ Ποστ δημοσιεύει σειρά άρθρων στα οποία αναφέρει όλες τις συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν που θεωρεί ότι έγιναν με χρήση του ονόματος ή της επιρροής του Τζο Μπάιντεν. Λίγο μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, γίνεται γνωστό ότι ο Χάντερ έχει κληθεί να καταθέσει για τα φορολογικά του και τη σχέση του με τη Μπουρίσμα και άλλες εταιρίες του εξωτερικού, από το γραφείο του εισαγγελέα του Ντελαγουέαρ, Ντέηβιντ Γουάις.

Το θέμα αντιμετωπίζεται ως μη ον από όλο τον μη ρεπουμπικάνικό Τύπο. Το 2022, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτούν την πλειοψηφία, ξεκινούν ανεξάρτητη, ευρεία έρευνα για κάθε επιχειρηματική και οικονομική σχέση του Χάντερ με το εξωτερικό.

Με πιέσεις και αποκαλύψεις από μηνύματα, email, τηλεφωνικές συνομιλίες, το θέμα ανοίγει διαρκώς. Οι ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η sweetheart συμφωνία γίνεται ακριβώς για να σταματήσει η έρευνα.

Ο παράγοντας των διώξεων κατά του Τραμπ

Οταν έρχονται στο φως υποθέσεις Χάντερ Μπάιντεν (που οι ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να γίνουν και υποθέσεις Τζο Μπάιντεν), τυχαίνει (ή καθόλου δεν τυχαινει, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους) να ακολουθεί ένα ακόμη ρεύμα διώξεων κατά του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που, σήμερα, με βάσει όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινές άνω των 750 ετών.

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δει κανείς όχι τις- πιθανές ή απίθανες- συμπτώσεις, αλλά πως κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες κατά του Τραμπ, έχουν αντίστοιχο στην πορεία Μπάιντεν, και πως τις διαχειρίζονται διαφορετικά τα μέσα ενημέρωσης.

Ο τέως πρόεδρος διώκεται:

Στο Μανχάτταν, για την παραποίηση επιχειρηματικών στοιχείων και την καταβολή χρημάτων ώστε, πριν τις εκλογές του 2016, να αποσιωπηθεί οτιδήποτε αρνητικό για τον Τραμπ. Σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση της 4ης Απριλίου: «Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, Τζούνιορ ανακοίνωσε σήμερα το κατηγορητήριο του 76χρονου Ντόναλντ Τραμπ, για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων της Νέας Υόρκης με σκοπό την απόκρυψη, από τους αμερικανούς ψηφοφόρους, επιζήμιων πληροφοριών και παράνομης δραστηριότητας, πριν και μετά τις εκλογές του 2016. … Ο Τραμπ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκρύψει αυτά, καταφεύγοντας σε δεκάδες ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά αρχεία, ώστε να συγκαλυφθεί η εγκληματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών παραβίασης της πολιτειακής και ομοσπονδιακής εκλογικής νομοθεσίας».

Στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ κατηγορείται για την εμπλοκή του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2020, και ο Ειδικός Σύμβουλος, Τζακ Σμιθ, ανακοίνωσε πως θεωρεί πως, την περίοδο 14 Νοεμβρίου 2020 μέχρι 20 Ιανουαρίου 2021, «εν γνώσει του προσέφυγε σε συνδυασμό συνωμοσίας, συνεργασίας και συμφωνίας με άλλους συνωμότες, γνωστούς και άγνωστους στο ειδικό δικαστήριο προανάκρισης (grand jury), για να εξαπατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ανεντιμότητα, απάτη και δόλο ώστε να βλάψουν, να εμποδίσουν και να νικήσουν τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, βάσει της οποίας συλλέγονται, καταμετρώνται και πιστοποιούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών».

Στην πολιτεία της Γεωργίας, μόλις πρόσφατα, η τοπική εισαγγελέας, Φάνι Γουίλλις, έχει απαγγείλει κατηγορητήριο κατά του Τραμπ και 18 ακόμη προσώπων, που θεωρεί ότι εμπλέκονται, για «Εγκληματική Επιχείρηση» – οργάνωση τύπου μαφίας – και συνομωτική δράση ώστε να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην πολιτεία.

Στη Φλώριδα, για παρακράτηση διαβαθμισμένων εγγράφων. Οι αποκαλύψεις για τον εντοπισμό διαβαθμισμένων εγγράφων, στο σπίτι του Τραμπ στη Φλώριδα, έφεραν στο φως την αντίστοιχη φύλαξη διαβαθμισμένων εγγράφων και στο γκαράζ και στο σπίτι του Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ, ως πρόεδρος, μπορούσε να αποχαρακτηρίζει έντυπα. Ο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Η εύρεση των απορρήτων στο σπίτι του Τραμπ έλαβε δικαστικές διαστάσεις, η εύρεση απορρήτων στο σπίτι του Μπάιντεν ήταν, ε, αδιάφορη…  «Αυτήν τη στιγμή, το μόνο που πραγματικά γνωρίζουμε είναι ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός απορρήτων εγγράφων, από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, έχει βρεθεί εκεί που δεν έπρεπε να βρίσκεται, σε τρεις περιπτώσεις και σε τρεις τοποθεσίες που σχετίζονται με την περίοδο μεταξύ της αντιπροεδρίας του Μπάιντεν και της προεδρίας του… Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε ποινική υπόθεση. Πράγματι, κάτι τέτοιο είναι απίθανο. … Και ως προς τις αντιστοιχίες με την έρευνα στο [σπίτι του Τραμπ] Μαραλάγκο; Μερικές φορές οι οφθαλμαπάτες είναι απλώς οπτικές ψευδαισθήσεις» έγραφε στο Lawfare ο Μπεντζαμιν Ουίτς, του Ινστιτούτου Μπρούκινς, καλύπτοντας τον νυν πρόεδρο, έτσι γενικώς, για εκείνα που όμως διώκεται ο τέως.

Και ο Τραμπ και ο Μπάιντεν είχαν απόρρητα έγγραφα στην κατοχή τους, σπίτι τους. Και όμως, αυτό που είναι έγκλημα για τον έναν, είναι ένα τίποτε για τον άλλον. Παρ’ ότι ο ένας ήταν πρόεδρος – και είχε δικαίωμα αποδιαβάθμισης – κι ο άλλος αντιπρόεδρος και δεν έπρεπε καν να τα μεταφέρει… Αξίζει να αναφέρουμε πως στα έγγραφα του Μπάιντεν, «αυτά που ευρέθησαν το Νοέμβριο [του 2022] περιελάμβαναν ενημερωτικό υλικό στο θέμα της Ουκρανίας, από την εποχή της αντιπροεδρίας Μπάιντεν», σύμφωνα με το CNN και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η Ουκρανία ήταν από τα θέματα που ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αναθέσει στον αντιπρόεδρό του (μαζί με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, και θέματα Λατινικής Αμερικής). Και η προστατευόμενη του αντιπροέδρου Μπάιντεν, που τον βοηθούσε σε όλα αυτά, ήταν κάποια Βικτώρια Νούλαντ.

Ως προς τη σχέση Μπάιντεν -Ζελένσκι, που αναλυτές, όχι άδικα, την ονομάζουν «συμβιωτική», το ερώτημα έχει μπει ήδη από τα ρεπουμπλικανικά μέσα: είναι πόσα ξέρει ο Ζελένσκυ για τις «δουλειές» του Χάντερ και των συν αυτώ στην Ουκρανία; Και, είχε δίκηο ο Τραμπ που διερεύνησε, όταν ακόμη ήταν πρόεδρος, αυτές τις «δουλειές»;

Να θυμίσουμε ότι, στις 25 Ιουλίου του 2019, προεκλογικώς, ο (τότε) πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ, επεδίωξε, τηλεφωνώντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, (τότε) Βλαντιμίρ Ζελένσκυ, να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στη χώρα. Οι αποκαλύψεις για το τηλέφωνο, οδήγησαν στην παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ουκρανικό, έμπειρου διπλωμάτη και ΝΑΤΟικού γερακιού, Κουρτ Βόλκερ, που «έκανε τις δουλειές» του Τραμπ και του, αντ’ αυτου και δικηγόρου του, Ρούντι Τζουλιάνι. Είχε γίνει γνωστό ότι, μια μέρα μετά το τηλεφώνημα, βρέθηκε στο Κίεβο και συνάντησε τον Ζελένσκυ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ώστε – όπως καταγγέλονταν τότε- να τους βοηθήσει να καταλάβουν «πως έπρεπε να κινηθούν για τις ανάγκες της έρευνας που ζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ».

Ο Ζελένσκυ είχε απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα, αφού τα περίφημα Εγγραφα Πανδώρα (Pandora Papers) είχαν αποκαλύψει τις υπεράκτιες εταιρίες του και τις σχέσεις του με τον ολιγάρχη Ιχορ Κολομοϊσκι, με τον οποίο φέρονταν να ξέπλυνε παρέα 5,5 δις. Ο Κολομοϊσκι, στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις, ήταν ο άνθρωπος που στήριξε και χρηματοδότησε την προεκλογική καμπάνια του Ζελένσκυ.

Στις λοιπές κατηγορίες κατά του Τραμπ – αμφισβήτηση αποτελεσμάτων κα- οι Ρεπουμπικάνοι αντλούν επιχειρήματα από την Χίλαρυ Κλίντον και τις εκλογές του 2016.

The big guy και ο άσωτος υιός

Οι Ρεπουμπλικάνοι πολύ συχνά αναφέρονται στον «Μεγάλο» (the big guy), στον οποίο έκοβαν ποσοστό οι συνεργάτες του Χάντερ, θεωρώντας ότι πρόκειται για τον Τζο Μπάιντεν. Σε ημέηλ που είχε ανταλλάξει ο Χάντερ με κινέζο μεγιστάνα της ενέργειας, υπήρχε η ερώτηση: «10 κρατάει ο Χ για τον Μεγάλο;» . Ο πρώην συνεργάτης του Χάντερ, Τόνυ Μπομπουλίνσκυ, έχει καταθέσει ότι ο «Μεγάλος» είναι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά τίποτε άλλο πλην αυτής της αναφοράς – από εχθρικό προς τους Μπάιντεν μάρτυρα- δεν υπάρχει. Η συγκεκριμένη δουλειά, πάντως, δεν έκλεισε.

Επίσης, ένα από τα μηνύματα του Χάντερ, που έχουν έρθει στην δημοσιότητα, εκβιάζει προς λύση κάποιου ζητήματος, αναφέροντας πως ο πατέρας του «κάθεται δίπλα του» και περιμένει μαζί του, χρησιμοποιείται για να τονίσει τη σχέση που μπορεί να είχε ως «αόρατος υποστηρικτής» με το αζημίωτο, ο νυν πρόεδρος. Βέβαια, πάντα είναι πιθανό ο Χάντερ Μπάιντεν να χρησιμοποιούσε το όνομα του πατέρα του για να «κλείνει» δουλειές, και οι αναφορές στο ότι ο νυν Πρόεδρος καθόταν δίπλα του να είναι παραμύθια. Κιι εδώ, ένα από τα θέματα που προκύπτουν είναι, πως ένας τόσο έμπειρος στα της Ουάσιγκτον και του λόμπυ πολιτικός, όπως ο Τζο Μπάιντεν, δεν πήρε «μυρωδιά» από όσα έκανε ο γιός του. Όπως έλεγαν και οι ρωμαίοι, και το ξέρει πολύ καλά, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια – προφανώς το ίδιο ισχύει και για τον γιό του Καίσαρα. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Καίσαρας δεν ήξερε τι γίνεται είναι άχρηστος, αν ήξερε είναι συνένοχος και δεν επιτρεπόταν να συντρώγει και συναγελάζεται με αυτούς στους οποίους ο γιός του «πουλούσε» την επιρροή του Καίσαρα, τρώγοντας φουα γκρα χάρι στις χήνες που έφταναν στο Καπιτώλιο…

thepressproject.gr