Κουτσομπολιά από το Γιοχάνεσμπουργκ

Και ενώ περιμέναμε επί ώρες στο πρες ρουμ, και όλοι έλεγαν πως «άργησε το αεροπλάνο» του Ινδού πρωθυπουργού, και γι’ αυτό είχαμε τις καθυστερήσεις, χθες 22 Αυγούστου και πρώτη μέρα της Συνόδου, εν τέλει όχι μόνο είχε έρθει στην ώρα του αλλά ήταν και το «κρυσφύγετο» Μόντι μέχρι να αποκατασταθεί το πρωτόκολλο: ο ινδός πρωθυπουργός αρνούνταν να κατέβει αν δεν ερχόταν κάποιος πιο υψηλόβαθμος από υπουργός να τον υποδεχθεί!

Το αεροσκάφος του ινδού ηγέτη, έφτασε εγκαίρως στην αεροπορική βάση Βατερκλουφ, στην Πρετόρια, και όχι σε κάποιο από τα δύο αεροδρόμια του Γιοχάνεσμπουργκ. Φτάνοντας, και πριν κατέβη, όμως, έμαθε ότι θα τον υποδεχόταν υπουργός. Και, ήξερε, ότι τους προέδρους της Βραζιλίας και της Κίνας τους υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σύριλ Ραμαφόσα.

Οταν ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ήδη είχε αναλάβει καθήκοντα οικοδεσπότη στη Συνοδο, είχε δηλαδή την υποχρέωση βρίσκεται στο Κέντρο μαζί με τους ήδη αφιχθέντες ηγέτες, και κυρίως τον Ζι. Από πάνω, ο Ραμαφόσα δεν είναι πρωθυπουργός αλλά πρόεδρος οπότε, έτσι όπως το είχε δει το πράγμα ο Μόντι, δεν έπρεπε να πάει ο ίδιος, γιατί κι εδω υπήρχε ζήτημα πρωτοκόλλου. Οπότε, επιστράτευσε τον αντιπρόεδρο της νοτιαφρικανικής κυβέρνησης, Πωλ Μασατίλε, και τον έστειλε στο αεροδρόμιο, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των τίτλων. Η αναμονή όλων ημών, που άγγιξε τις τρεις ώρες, οφείλονταν στα πεισματάκια και τα πήγαινε έλα..

Με κάθε επιφύλαξη να μεταφέρω πως οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μόντι έχει θυμώσει από πριν, όταν έμαθε ότι θα δοθεί στον Ζι το παράσημο της Τάξης της Νοτίου Αφρικής, το υψηλότερο της χώρας ενώ σε αυτόν τίποτε…

Πάντως, οπως φαίνεται και στο επίσημο βίντεο, το βράδυ έφτασαν όλοι με ίδια αυτοκίνητα και την ίδια διαδικασία, και το πρωτόκολλο τηρήθηκε αυστηρά πριν την σύσκεψη μετά δείπνου για την εξέταση των αιτημάτων εισόδου νέων μελών.

thepressproject.gr