Σε γενική απεργία κατεβαίνουν οι Πολωνοί αγρότες, στους δρόμους με τρακτέρ οι Ισπανοί

Σε γενική απεργία κατεβαίνουν οι Πολωνοί αγρότες, στους δρόμους με τρακτέρ οι Ισπανοί

  • |

Δεν λέει να κοπάσει το κίνημα των Ευρωπαίων αγροτών, που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις κυβερνήσεις τους, να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύσουν το εισόδημά τους και γενικότερα τον κλάδο τους. Αγρότες στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών που τους θέτουν τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και για τα αυξανόμενα κόστη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Στην Πολωνία, αγρότες απέκλεισαν από το πρωί της Παρασκευής δρόμους σε όλη τη χώρα και σε συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, γενική απεργία η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της ΕΕ και την έλλειψη κυβερνητικών ενεργειών για την προστασία της εργασίας τους. Επίσης, διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις των εισαγωγών φθηνών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

Πολωνοί αγρότες με τρακτέρ | AP Photo/Czarek Sokolowski

Περίπου 100 αγρότες και 50 αυτοκίνητα απέκλεισαν την πρόσβαση προς το συνοριακό πέρασμα Μεντίκα, μπλοκάροντας την κίνηση για όλα τα αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με τα πολωνικά ΜΜΕ σε όλη τη χώρα τα μπλόκα των αγροτών ξεπέρασαν τα 250.

Εικόνες έδειχναν αυτοκινητοπομπές από τρακτέρ να εμποδίζουν δρόμους και πανό με συνθήματα όπως «Χωρίς εμάς, θα είστε πεινασμένοι, γυμνοί και νηφάλιοι».

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Τσέσλαβ Σικίρσκι, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα οι διαδηλώσεις να μπορέσουν να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι το «λιγότερο επαχθείς για τους πολίτες». «Οι αγρότες έχουν νόμιμες ανησυχίες, προσδοκίες και αιτήματα για να περιορίσουν την υπερβολική εισροή αγαθών από την Ουκρανία καθώς και από άλλες μη ευρωπαϊκές αγορές προς την ΕΕ, ειδικά την Πολωνία», πρόσθεσε.

Τολέδο | AP Photo/Manu Fernandez

Τρακτέρ και στην Ισπανία

Χιλιάδες Ισπανοί αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και μερικούς δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων. Στην Ισπανία, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι ένας νόμος που στοχεύει να εγγυηθεί ότι οι μεγάλοι αγοραστές των σουπερμάρκετ χονδρικής πληρώνουν δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους δεν εφαρμόζεται όσο οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονται στα ύψη.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής επικεντρώθηκαν στις πόλεις του βορρά, Οβιέδο, Παμπλόνα και Σαραγόσα, όπου τα τρακτέρ έφραξαν αρκετούς και γραμμές του προαστιακού.

Μογιερούσα, Ισπανία | AP Photo/Emilio Morenatti

Μια ομάδα αγροτών, που δεν συνδέεται με τις τρεις κύριες αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, κάλεσε τους αγρότες να μετακινηθούν στη Μαδρίτη τα μεσάνυχτα, ώστε το Σάββατο να διαδηλώσουν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ μεγάλη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί στη Μαδρίτη για τις 21 Φεβρουαρίου.

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/421898_se-geniki-apergia-katebainoyn-oi-polonoi-agrotes-stoys-dromoys-me-trakter-oi

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος