Politico: Η ακροδεξιά επέστρεψε στην Πορτογαλία και βρυχάται

Politico: Η ακροδεξιά επέστρεψε στην Πορτογαλία και βρυχάται

  • |

Ηπορτογαλική ακροδεξιά είναι έτοιμη να αναλάβει σημαντικό ποσοστό εξουσίας επισημαίνει το Politico στην ανάλυσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα της Ιβηρικής, που έφερε στην πρώτη θέση τους κεντροδεξιούς, στη δεύτερη θέση τους Σοσιαλιστές και στην τρίτη, με τετραπλασιασμό των εδρών του το ακροδεξιό κόμμα Chega, που αναδεικνύεται σε ρυθμιστεί των εξελίξεων.

 

Άλλωστε, σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία, το κεντροδεξιό AD (Δημοκρατική Συμμαχία) και οι συντηρητικοί σύμμαχοι του λαμβάνουν 79 έδρες, έναντι 77 του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του Πέδρο Νούνο Σάντος, σε σύνολο 230 εδρών. Ενώ το ακροδεξιό Chega κέρδισε 48. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκλογολόγων, για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζεται την ψήφο ή την ανοχή των ακροδεξιών.

Και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά έπειτα από την Επανάσταση των Γαριφάλων, πριν από περίπου 50 χρόνια, που οδήγησε στο τέλος της αυταρχικής δικτατορίας Estado Novo, σημειώνει το Politico, φέρνοντας την ακροδεξιά ξανά στο προσκήνιο. Το Chega μάλιστα πέτυχε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις εκλογές υιοθετώντας το σύνθημα του Estado Novo «Θεός, πατρίδα, οικογένεια και δουλειά», αλλά και κάνοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς με σύνθημα την «κάθαρση στην Πορτογαλία».

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ορκιστεί να μη συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα, αλλά δεν θα μπορούν να ψηφιστούν νομοσχέδια χωρίς τις ψήφους του. Ο διάδοχος του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία των Σοσιαλιστών, Πέδρο Νούνο Σάντος, είπε ότι δεν θα μπλοκάρει την προσπάθεια του ηγέτη της δεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας Λουίς Μαυροβούνιο να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και ότι δεν θα τον βοηθήσει να περνάει νομοσχέδια.

Συνεπώς, το εκλογικό αποτέλεσμα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της διακυβέρνησης της Πορτογαλίας και παράλληλα τίθεται το ερώτημα αν η Δημοκρατική Συμμαχία μπορεί να απορρίψει τη συνεργασία με την ακροδεξιά αν θέλει να κυβερνήσει.

Ωστόσο, αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης, το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι ανοιχτό. Αλλά, σύμφωνα με το πορτογαλικό Σύνταγμα, πρέπει να περάσουν έξι μήνες για να προκηρυχθούν νέες εκλογές και αυτές μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε 55 ημέρες από τη συμπλήρωση του εξαμήνου. Συνεπώς, έως τον Νοέμβριο, δεν μπορούν να γίνουν εκλογές και έως τότε η χώρα πρέπει να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια κατάσταση ασταθή.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, ξεκινά μέσα στην εβδομάδα επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων ώστε να βρεθεί ποιος θα λάβει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ το κοινοβούλιο θα ορκιστεί τον Απρίλιο.

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/425625_politico-i-akrodexia-epestrepse-stin-portogalia-kai-bryhat

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος