Η τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία και τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών

Η τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία και τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών

  • |

Η τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μάρτη στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, αναμφίβολα σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 143 και οι τραυματίες τους 80. Την ευθύνη για την φονικότερη επίθεση των τελευταίων 20 ετών στη Ρωσία ανέλαβε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-K. Λίγες ώρες αργότερα, ο ISIS δημοσίευσε βίντεο που αποδεικνύει ότι αυτοί έκαναν την επίθεση.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ένοπλοι εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο, άρχισαν να πυροβολούν και στη συνέχεια πυρπόλησαν το κτίριο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος της στέγης.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν.

Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας κύκλος αλληλοκατηγοριών για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση και ποια ήταν τα κίνητρά των δραστών.

Τα δυτικά και ουκρανικά μέσα κατηγορούν τον Πούτιν και το καθεστώς του για προβοκάτσια και ότι «έστησε» την τρομοκρατική επίθεση προκειμένου να εντείνει την επίθεση ενάντια στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας που αναφέρει:

«Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι μια προγραμματισμένη και εσκεμμένη πρόκληση από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατόπιν εντολής του Πούτιν. Σκοπός του είναι να δικαιολογήσει ακόμη πιο σκληρά χτυπήματα στην Ουκρανία και πλήρη κινητοποίηση στη Ρωσία».

Η Ρωσία από την πλευρά, της έσπευσε να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση χωρίς βέβαια να έχει παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Πούτιν στην πρώτη του τηλεοπτική δήλωση σχετικά με την επίθεση, δεν έκανε καμία αναφορά στον ISIS-K, αλλά ανέφερε ότι οι δράστες συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν προς την Ουκρανία για να διαφύγουν και υποστήριξε ότι  η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα.

Στο ίδιο ύφος η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε:

«Εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας».

Λίγες μέρες αργότερα, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι η επίθεση έγινε από το Ισλαμικό Κράτος αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου»

Μια επίθεση που τροφοδοτεί την ιμπεριαλιστική βία

Οι παραπάνω δηλώσεις, δείχνουν το πώς η κάθε πλευρά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την επίθεση για να πετύχει τους σκοπούς της.

Είναι προφανές ότι ο Πούτιν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την επίθεση για να τονώσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, και να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, που δεν εξελίχθηκε όπως την σχεδίαζε. Το αρχικό του σχέδιο για εισβολή στο Κίεβο, φάνηκε σύντομα πως ήταν υπεραισιόδοξο και πως υποτιμούσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τη βοήθεια της Δύσης. Από μια «στρατιωτική επιχείρηση» όπως αρχικά ονομάστηκε, έχει μετατραπεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο που είναι ήδη στον 3ο χρόνο, και που δεν δείχνει σημάδια ότι θα τελειώσει άμεσα. Ο Πούτιν λοιπόν χρειάζεται τρόπους να πείσει τους Ρώσους πολίτες ότι ο πόλεμος είναι απαραίτητος και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουν να τον πληρώνουν με τεράστια ποσά και με τις ζωές τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, η ρώσικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ουκρανία πρέπει να κηρυχθεί τρομοκρατικό κράτος», το οποίο αναφέρει:

«Είναι καιρός να καταστραφεί το καθεστώς του Κιέβου… όλη αυτή η συμμορία πρέπει να πεθάνει. Η Ρωσία έχει τους πόρους για να το κάνει αυτό».

Η υποκρισία της Δύσης

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, αποκάλυψε όμως για άλλη μια φορά και την υποκριτική στάση της Δύσης. Οι Δυτικοί ηγέτες δήλωσαν σοκαρισμένοι και εξέφρασαν την βαθιά θλίψη τους για τα αθώα θύματα.

Στην πραγματικότητα όμως, οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την γιγάντωση του φαινομένου του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Αυτοί είναι που χρηματοδότησαν την Αλ Κάιντα για να πετύχουν χτυπήματα κατά της Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν παλιότερα, ενώ στον πρόσφατο πόλεμο στην Συρία έδειχναν ανοχή στο Ισλαμικό Κράτος γιατί επιτιθόταν ενάντια στον Άσαντ. Ταυτόχρονα, είναι η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων σε όλη την Μέση Ανατολή και η φτώχεια στην οποία καταδικάζουν τους κατοίκους της που στρώνει το έδαφος για την απόγνωση, η οποία σπρώχνει μαζικά στρώματα στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα, οι φανατικοί ισλαμιστές με τις εν ψυχρώ δολοφονίες αθώων πολιτών καταλήγουν τελικά να εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις τους. Στην πραγματικότητα τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες, πέρα από τον φόβο, ενισχύουν δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι η καταστολή. Όπως συνέβη και μετά την 11η Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, το ρώσικο καθεστώς θα απαντήσει μ’ ένα κύμα καταστολής και διώξεων στο εσωτερικό της χώρας, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Ήδη στο στόχαστρο του Πούτιν έχουν μπει οι εργαζόμενοι και η νεολαία που δίνουν τη μάχη για δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ η καταπίεση των ΛΟΑΤ ατόμων και των γυναικών είναι βασικό συστατικό του καθεστώτος.

Μάλιστα, την ίδια μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης, το καθεστώς πρόσθεσε το ΛΟΑΤ κίνημα στη λίστα εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων. Η κίνηση αυτή ήταν ευθυγραμμισμένη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, που ανέφερε ότι οι ΛΟΑΤ ακτιβιστές πρέπει να χαρακτηριστούν εξτρεμιστές.

Το δεύτερο πράγμα είναι η ενίσχυση της ισλαμοφοβίας και η όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών. Έχουμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν πως τέτοιες επιθέσεις έδωσαν πάτημα στην άρχουσα τάξη να εφαρμόσει πρακτικές για να «οχυρωθεί» η Ευρώπη από τους «εξτρεμιστές» μουσουλμάνους. Όλα αυτά φυσικά, με τη λογική της εξίσωσης του μουσουλμανικού θρησκεύματος με τις πρακτικές των τζιχαντιστών.

Στη μέση αυτής της τραγωδίας βρίσκονται ολόκληροι λαοί οι οποίοι πληρώνουν με αίμα τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κρατών. Η απάντηση στην τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας των λαών ενάντια στο σάπιο σύστημα που ευθύνεται για τη δυστυχία, τους πολέμους και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

https://xekinima.org/i-tromokratiki-epithesi-sti-rosia-kai-ta-paichnidia-ton-imperialiston/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος