Νέο Χίτλερ αναζητά η Αυστρία ψηφίζοντας τον Κικλ, της Αντωνίας Πάνου

Νέο Χίτλερ αναζητά η Αυστρία ψηφίζοντας τον Κικλ, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Στην Αυστρία διενεργήθηκαν βουλευτικές εκλογές στις 29 Σεπτέμβρη. Πέντε χρόνια μετά την πανωλεθρία της, η αυστριακή ακροδεξιά πέτυχε μια ιστορική νίκη.

Τα γεγονότα

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ κέρδισε το 29,2% των ψήφων, ένα άλμα σχεδόν 13 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να κυβερνήσει. Το ποσοστό που συγκεντρώνει (29,2% – 58 έδρες) δεν του εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να αποτελεί μονόδρομο.

Ενώ η Διεθνή Επιτροπή για το Άουσβιτς κάνει λόγο για ανησυχητική εξέλιξη στην Ευρώπη, ο Κικλ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αντίπαλοί του – συμπεριλαμβανομένου του Καρλ Νεχάμερ και του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ- έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με την ακροδεξιά.

Ο Χέρμπερτ Κικλ ως ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς χαιρέτισε το βράδυ της Κυριακής το «άνοιγμα μιας πόρτας σε μια νέα εποχή». «Απολαύστε αυτό το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας που γράψαμε μαζί σήμερα», είπε στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη. «Αυτό που πετύχαμε είναι πέρα από τα πιο τρελά μου όνειρα σύμφωνα με την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψηφοδελτίων».

Οι βασικές αρχές του προγράμματός του

Η ακροδεξιά στην Αυστρία όπως και σε όλη την Ευρώπη και ο Κικλ ιδιαίτερα, εξ αιτίας του σκληρού χαρακτήρα και του ανενδοίαστου της έκφρασης των ναζιστικών του απόψεων, επωφελήθηκε από τα ψηλά ποσοστά ανεργίας και στόχευσε το μεταναστευτικό, την απογοήτευση της κοινωνίας για τον υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία COVID-19.

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, με τίτλο «Φρούριο Αυστρία», το FPO μιλούσε για ένα «ομοιογενές» έθνος, με αυστηρό έλεγχο των συνόρων και για αναστολή του δικαιώματος ασύλου μέσω νόμου «έκτακτης ανάγκης».

Το FPO ζητά επίσης τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ασκεί έντονη κριτική στη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία και θέλει να αποχωρήσει από την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Ασπίδα του Ουρανού», ένα σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας που ξεκίνησε η Γερμανία.

Ο Κικλ έχει επίσης επικρίνει αυτό που αποκαλεί «ελίτ» στις Βρυξέλλες και ζήτησε να επιστρέψουν ορισμένες εξουσίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αυστρία.

Στο πλαίσιο της ανόδου των ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ευρώπη, αυτός ο σχηματισμός του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), που ιδρύθηκε από πρώην ναζί, τα πήγε ακόμη καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, προκαλώντας πλήγμα στην συντηρητική κυβέρνηση που υποστήριζαν και οι οικολόγοι. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), σημείωσε την «απογοήτευση» των στρατευμάτων του μπροστά στην ήττα (26,3%). «Δεν καταφέραμε να προλάβουμε» την ακροδεξιά, παραπονέθηκε σε ένα θλιμμένο πλήθος. Με τους Πράσινους, σε κατακόρυφη πτώση (8,3%), υπάρχουν πολλές διαφορές και το διαζύγιο φαίνεται να είναι οριστικό.

Στη Γαλλία, η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε τη νίκη της αυστριακής ακροδεξιάς στο «Χ» την Κυριακή, θεωρώντας την ως ένα «κύμα» μετά τις ιταλικές, ολλανδικές και γαλλικές εκλογές.

«Ιστορική» χαρακτηρίζουν τη νίκη Κικλ οι εφημερίδες Kurier και Der Standard.

Η Die Presse κάνει λόγο για «Θρίαμβο», τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό».

Η Kronen Zeitung μιλάει για «αλλαγή εποχής» στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι υπό τον Χέρμπερτ Κικλ το Κόμμα της Ελευθερίας ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο και δεν περιορίζεται μόνο στις ξενοφοβικές θέσεις, αλλά προσβάλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν κρύβει την εγγύτητά του με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Η Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου».

Η πρώτη νίκη ενός ακροδεξιού κόμματος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας αποτελεί «ανησυχητική» εξέλιξη για την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Άουσβιτς. Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τον χώρο μνήμης στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου πρόσθεσε ότι ελπίζει πλέον «στην ενότητα των Αυστριακών δημοκρατών».

«Ο Κικλ είναι ναζιστής»

Η νίκη του FPO προκάλεσε διαδηλώσεις έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βιέννη με διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο Κικλ είναι ναζιστής».

Αλλά ποιος είναι συγκεκριμένα ο Χέρμπερτ Κικλ;

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), αποφάσισε να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29.09.2024

Στις 14 Σεπτέμβρη μίλησε στο κανάλι της διαδικτυακής τηλεόρασης AUF1, που ιδρύθηκε κατά την πανδημία του Covid από ακτιβιστή που πρόσκειται σε ταυτοτικούς κύκλους (ενάντια των μεταναστών), έχει έδρα το Λύντς και έχει γίνει κέντρο επιρροής σε όλο τον γερμανόφωνο κόσμο. Αναμεταδίδει τις πιο ριζοσπαστικές θεωρίες κατά των εμβολίων, υπέρ της Ρωσίας και κατά της μετανάστευσης.

Ο ακραίος 55χρονος ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς υπερασπίστηκε μπροστά στις κάμερες τον ρόλο «Των Πατριωτικών ΜΚΟ, αυτής της κοινωνίας των πολιτών» στην «απελευθέρωση της Αυστρίας από την κυριαρχία του καρτέλ των αυτοαποκαλούμενων ελίτ». Ακόμη και αν δεν κατονόμασε ευθέως το ταυτοτικό κίνημα, είναι σαφές ότι ο Κικλ, επεδίωκε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στους οπαδούς των ρατσιστικών και συνωμοσιολογικών θεωριών της «μεγάλης αντικατάστασης». Σε περίπτωση νίκης, θα μπορούν να υπολογίζουν σε αυτόν. Εδώ και μήνες, ο ηγέτης τους, και ιδρυτής του Αυστριακού Κινήματος Ταυτότητας, Μάρτιν Σέλλνερ κάνει ανοιχτή εκστρατεία υπέρ του Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο πρόγραμμά του, ο Kickl χρησιμοποιεί ανοιχτά το πολύ συγκεκριμένο λεξιλόγιο του Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ), λέγοντας ότι θέλει να μετατρέψει τη μικρή χώρα των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων σε «φρούριο», όπου «θα σταματήσει το δικαίωμα του ασύλου».

Υποστηρίζει επίσης την «παλιννόστηση», προκειμένου να αποκατασταθεί στην Αυστρία «η ομοιογένεια του λαού της». Για να διευκρινίσει τις προθέσεις του ο Kickl ανέφερε την ιδέα της αφαίρεσης της ιθαγένειας από κάθε πολιτογραφημένο πρόσωπο «που επιτίθεται στις αξίες μας», αλλά ορισμένοι από τους υποψηφίους του έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για «επαναμετανάστευση» (δηλαδή την επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους).

Αυτή η εγγύτητα χρονολογείται από το 2021. Μόλις δύο ημέρες αφότου ανέλαβε αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), ο Κικλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την ένταξη των «ταυτοτικών» οι οποίοι δεν είναι «παρά ένα τμήμα της δεξιάς»

Ο Αντρέας Κράνεμπιτερ, επικεφαλής του «Αυστριακού Κέντρου Τεκμηρίωσης της Αντίστασης,» ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο, όπως και στη Γερμανία, οι ταυτοτικές θεωρίες διεισδύουν όλο και πιο βαθιά στην αυστριακή κοινωνία, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εγκατασταθεί στη χώρα περίπου 150.000 Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες. Τονίζει ότι «υπήρξαν αρκετές διαδηλώσεις στις οποίες ταυτοτιστές και μέλη του FPÖ διαδήλωσαν μαζί». Ακόμα σημειώνει ότι «μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 και την πανδημία Covid-19, παρατηρούμε μια μετατόπιση του πληθυσμού προς τα δεξιά, με απώλεια εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και αύξηση της υποστήριξης των πιο ριζοσπαστικών (αντιδραστικών ) ιδεών».

Στην πραγματικότητα, χάρη στην πανδημία ο Κικλ και οι ταυτοτικές του θέσεις έπεσαν στα χέρια του Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ). Ο γιος εργατών που γεννήθηκε στην Καρινθία, το παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος στη νότια Αυστρία, ήταν επί μακρόν μόνιμο μέλος του κόμματος, εργαζόμενος στη σκιά των πρώην ηγετών Jörg Haider και Heinz-Christian Strache, των οποίων έγραφε τα σκληρά κείμενα. Αλλά το 2021, έχοντας γίνει ο δεύτερος στο κόμμα, το οποίο είχε εκδιωχθεί από την εξουσία δύο χρόνια νωρίτερα -μετά την εμπλοκή του Η. Strache σε ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς-, συνειδητοποίησε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τον πολύ ισχυρό σκεπτικισμό για τον εμβολιασμό» που διέτρεχε την αυστριακή κοινωνία, για να αναλάβει τον έλεγχο του κόμματος. Υποστηρίζοντας τη χρήση της ιβερμεκτίνης, ενός μορίου κατά των παρασίτων, για την καταπολέμηση του κορονωϊού και συμμετέχοντας στις τεράστιες διαδηλώσεις κατά των εμβολίων που συγκλόνιζαν τότε την Αυστρία, ο Κικλ κατάφερε να διαδώσει τις ακραίες ιδέες του στην συνωμοσιολογική πλατφόρμα, που έβραζε στο γερμανόφωνο Διαδίκτυο. Τελικά ανέτρεψε τον αρχηγό του FPÖ, ο οποίος εκπροσωπούσε την πιο μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος. Πεζοπόρος με ασκητικό τρόπο ζωής, καχύποπτος απέναντι σε όλους, ακόμη και στους κόλπους του κόμματός του, ο Κικλ σηματοδότησε ωστόσο μια ρήξη με το πολύ θερμό και «υποστηρικτών της γιορτής της μπύρας» προφίλ των προκατόχων του.

Θαυμαστής του Ούγγρου εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, επιμένει παντού ότι θέλει να γίνει Volkskanzler («καγκελάριος του λαού») όπως επονομαζόταν ο Χίτλερ, μια φράση που θυμίζει το ναζιστικό παρελθόν της χώρας.

Αν και θα μπορούσε να επιτρέψει στο FPÖ να βρεθεί στην κορυφή των δημοσκοπήσεων για πρώτη φορά στην ιστορία του, η επιθετική στάση του Κικλ εξακολουθεί να φοβίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των Αυστριακών, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά να τον δουν να έρχεται στην εξουσία. «Ακόμα και αν κερδίσει, η πιθανότητα να γίνει καγκελάριος είναι περιορισμένη», παραδέχεται ο Αντρέας Μελτζερ, πρώην ευρωβουλευτής και διανοούμενος του κόμματος.

Ο νυν συντηρητικός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), που τον ακολουθεί στα ποσοστά, χαρακτήρισε ως «αποκρουστικό το γεγονός ότι ένα κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αυτοπροσδιορίζεται ως προστάτης του κινήματος ταυτότητας.

«Ο Kickl έχει αυτοριζοσπαστικοποιηθεί και έχει χαθεί σε θεωρίες συνωμοσίας. Είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία και δεν θα τον αφήσουμε ποτέ να γίνει καγκελάριος», υποσχέθηκε ο Κρίστιαν Στόκερ ( Christian Stocker,) γενικός γραμματέας του ÖVP, σε συνέντευξή του στη Le Monde.

Εν είδη συμπεράσματος

Η κεντρική Ευρώπη συνεχίζει τη βουλευτική κούρσα των ακροδεξιών δυνάμεων με βάση τις ίδιες τις πολιτικές των κυβερνήσεών της. Αυτές προκαλούν τη φτωχοποίηση των λαών της με την υποταγή τους στα κελεύσματα των ΗΠΑ για κυρώσεις στην Ρωσία και ένταξής τους υπέρ της Ουκρανίας, με πολεμικές πιστώσεις και εξοπλισμούς. Η βιομηχανική της παραγωγή -μέσω της ενεργειακής πενίας-, του υψηλού πληθωρισμού λόγω της παρατεταμένης πανδημίας covid και τον χειρισμό των κεντρικών τραπεζών με την άνοδο των επιτοκίων, έχει οδηγηθεί σε καταστροφή.

Παράλληλα χρησιμοποιείται παντού η, χιτλερικής έμπνευσης, προσπάθεια χειρισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, με τη δαιμονοποίηση των προσφύγων ως την αιτία του κακού.

Ως ιστορικό υπόβαθρό παίζει το ρόλο του το γεγονός και το ότι η Αυστρία υπήρξε χώρα καταγωγής του Χίτλερ, με ένδοξο ναζιστικό παρελθόν.

Σίγουρα μόνο η πλατιά διαλεύκανση των αιτιάσεων και η αντίδραση των λαών μαζί και του Αυστριακού, μπορεί να αναχαιτίσει τον επιφαινόμενο όλεθρο…

Πηγή : Διαδικτυακή έκδοση της Lemonde International.fr

https://kommon.gr/paremvaseis/item/19055-neo-chitler-anazita-i-afstria-psifizontas-ton-kikl-tis-antonias-panou

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.