Γάζα: Μπροστά στους κινδύνους της «δεύτερης φάσης» της εκεχειρίας

Γάζα: Μπροστά στους κινδύνους της «δεύτερης φάσης» της εκεχειρίας

  • |

Να λήξει ο αποκλεισμός, να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής!

Με τον εντο­πι­σμό και την πα­ρά­δο­ση της τε­λευ­ταί­ας σωρού Ισ­ραη­λι­νού αιχ­μα­λώ­του, αυ­ξά­νε­ται και η δι­πλω­μα­τι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα για την έναρ­ξη της «δεύ­τε­ρης φάσης» της συμ­φω­νί­ας για τη Γάζα.

Ασφα­λώς η «πρώτη φάση» δεν υλο­ποι­ή­θη­κε ποτέ όσον αφορά τις υπο­χρε­ώ­σεις του Ισ­ρα­ήλ. Η αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια που περνά στη Λω­ρί­δα είναι πολύ κα­τώ­τε­ρη και από τα συμ­φω­νη­θέ­ντα και από τα ανα­γκαία, για να μην ανα­φερ­θού­με στο πλή­ρες μπλο­κά­ρι­σμα των ειδών που επεί­γουν για μια στοι­χειώ­δη ανοι­κο­δό­μη­ση (μη­χα­νή­μα­τα αφαί­ρε­σης/με­τα­φο­ράς ερει­πί­ων, φο­ρη­τά σπί­τια/κο­ντέι­ντερ κλπ). Το Ισ­ρα­ήλ έχει δο­λο­φο­νή­σει πε­ρί­που 400 αν­θρώ­πους στη διάρ­κεια της «κα­τά­παυ­σης του πυρός». Στις 31 Γε­νά­ρη, με χτυ­πή­μα­τα στην Πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιου­νίς, σκό­τω­σε 31 αν­θρώ­πους, κατά την πιο φο­νι­κή μέρα της «εκε­χει­ρί­ας», πα­ρα­μο­νές της έναρ­ξης της «δεύ­τε­ρης φάσης».

Οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την επό­με­νη μέρα είχαν ξε­κι­νή­σει με τον Τραμπ να ανα­κοι­νώ­νει τη συ­γκρό­τη­ση των σω­μά­των που προ­βλέ­πε­ται να ανα­λά­βουν τη διοί­κη­ση και την υψηλή επο­πτεία της Γάζας. Έγινε γρή­γο­ρα σαφές ότι το Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης αφορά λι­γό­τε­ρο την ίδια τη Γάζα και πε­ρισ­σό­τε­ρο την προ­σπά­θεια του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου να ανα­πλά­σει την πα­γκό­σμια τάξη πραγ­μά­των. Η Γάζα απο­τε­λεί μόνο έναν από τους «φα­κέ­λους» με τους οποί­ους θα ασχο­λη­θεί. Αυτά που προ­βλέ­πει απο­τε­λούν μια πυ­ρα­μί­δα ισχύ­ος που πα­ρα­πέ­μπει σε διε­θνή κη­δε­μο­νία και θυ­μί­ζει κάτι από την παλιά αποι­κιο­κρα­τι­κή «Εντο­λή».

Την υψηλή στρα­τη­γι­κή επο­πτεία θα έχει ένα «ιδρυ­τι­κό Εκτε­λε­στι­κό Συμ­βού­λιο» (του Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης), που πε­ρι­λαμ­βά­νει τους κο­ρυ­φαί­ους συμ­βού­λους του (Ρού­μπιο, Γουίτ­κοφ, Κούσ­νερ), τον δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χο Μαρκ Ρό­ουαν, τον Τόνι Μπλερ («ο Σα­τα­νάς δεν ήταν δια­θέ­σι­μος», όπως είπε η Βρε­τα­νί­δα δη­μο­σιο­γρά­φος Ας Σαρ­κάρ) και τον Πρό­ε­δρο της Πα­γκό­σμιας Τρά­πε­ζας.

Μια «Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή για τη Γάζα» πε­ρι­λαμ­βά­νει τους Γουίτ­κοφ, Κούσ­νερ, Ρό­ουαν, Μπλερ, ενώ διευ­ρύ­νε­ται με εκ­προ­σώ­πους της Τουρ­κί­ας, του Κατάρ, της Αι­γύ­πτου, των ΗΑΕ, έναν Ισ­ραη­λι­νο-Κύ­πριο με­γι­στά­να των ακι­νή­των και τον Νι­κο­λάι Μλα­ντέ­νοβ, τον Βούλ­γα­ρο πρώην απε­σταλ­μέ­νο του ΟΗΕ στην πε­ριο­χή που ορί­στη­κε «Ανώ­τα­τος Εκ­πρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου της Ει­ρή­νης». Αυτή προ­ο­ρί­ζε­ται να προ­σφέ­ρει «υπο­στή­ρι­ξη» στη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Γάζας.

Στον πάτο της ιε­ραρ­χί­ας βρί­σκε­ται η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Διοί­κη­σης της Γάζας, το πα­λαι­στι­νια­κό σώμα τε­χνο­κρα­τών που με την έγκρι­ση όλων των πο­λι­τι­κών και ένο­πλων πα­ρα­τά­ξε­ων προ­ο­ρί­ζε­ται να ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση της ανοι­κο­δό­μη­σης και πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών.

Ένας συγ­γρα­φέ­ας και ανα­λυ­τής από τη Γάζα, ο Γουι­σάμ Αφίφα, συ­νό­ψι­σε τη δυ­σκο­λία των στιγ­μών:

«Οι Πα­λαι­στί­νιοι πε­ριο­ρί­ζο­νται σε δη­μο­τι­κοί υπάλ­λη­λοι. Θα κα­θα­ρί­ζουν την απο­χέ­τευ­ση και θα ξα­να­χτί­σουν σχο­λεία, αλλά δεν θα έχουν κα­νέ­να λόγο στο πο­λι­τι­κό μέλ­λον της γης τους. Είναι ένα μο­ντέ­λο μειω­μέ­νης κυ­ριαρ­χί­ας όπου η “Εθνι­κή Επι­τρο­πή” δέ­χε­ται εντο­λές από τον “Ανώ­τα­το Εκ­πρό­σω­πο” ο οποί­ος παίρ­νει εντο­λές από το Λευκό Οίκο». Αλλά, «μι­λώ­ντας όχι ως ανα­λυ­τής αλλά ως πο­λί­της που ζει μέσα στην κα­τα­στρο­φή, οι άν­θρω­ποι βλέ­πουν σε αυτήν την επι­τρο­πή μια πι­θα­νή γραμ­μή ζωής. Υπάρ­χουν ελ­πί­δες ότι μπο­ρεί να κα­τα­φέ­ρει να απο­κα­τα­στή­σει κάτι που να θυ­μί­ζει ζωή σε μια ζώνη που το Ισ­ρα­ήλ έχει κάνει αβί­ω­τη».

Ο κίν­δυ­νος είναι ο διαρ­κής εκ­βια­σμός (δια του οι­κο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού της Γάζας), ενώ ο δια­χω­ρι­σμός της αν­θρω­πι­στι­κής πτυ­χής (δια­βί­ω­ση, υπη­ρε­σί­ες) από τα ζη­τή­μα­τα της δια­κυ­βέρ­νη­σης, των εθνι­κών και δη­μο­κρα­τι­κών δι­καιω­μά­των, επι­χει­ρεί μια απο­πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση της κρί­σης της Γάζας και κατ’ επέ­κτα­ση του Πα­λαι­στι­νια­κού Ζη­τή­μα­τος.

Θυ­μί­ζει τη «Λύση του Αιώνα», που προ­έ­βλε­πε διά­φο­ρες «οι­κο­νο­μι­κές ευ­και­ρί­ες» αλλά δεν πρό­σφε­ρε καμιά πο­λι­τι­κή λύση. Αυτή εξε­λί­χθη­κε σε φιά­σκο το 2020, αλλά επα­νέρ­χε­ται σή­με­ρα, στο φόντο της γε­νο­κτο­νί­ας και της ολι­κής κα­τα­στρο­φής της Γάζας.

Όλα αυτά χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από την ασά­φεια που συ­νο­δεύ­ει εξαρ­χής το «σχέ­διο Τραμπ», που προ­ο­ρί­ζε­ται να κρα­τά­ει όλες τις πλευ­ρές «μέσα στο παι­χνί­δι». Μετά την γκρί­νια του Νε­τα­νιά­χου για την πα­ρου­σία Τουρ­κί­ας και Κατάρ στο Εκτε­λε­στι­κό Συμ­βού­λιο για τη Γάζα, κυ­κλο­φό­ρη­σε η διευ­κρί­νη­ση ότι αυτό θα έχει «συμ­βου­λευ­τι­κό ρόλο» προς το γε­νι­κό  Εκτε­λε­στι­κό Συμ­βού­λιο. Μετά το σοκ που προ­κά­λε­σε το «όραμα» του Τζά­ρεντ Κούσ­νερ για τη νέα, ανοι­κο­δο­μη­μέ­νη, Γάζα στο Ντα­βός, κυ­κλο­φό­ρη­σε διευ­κρί­νη­ση ότι «οι δρα­στη­ριό­τη­τες ανοι­κο­δό­μη­σης κι απο­κα­τά­στα­σης του Συμ­βου­λί­ου θα είναι αφιε­ρω­μέ­νες απο­κλει­στι­κά σε εκεί­νους που θε­ω­ρούν τη Γάζα πα­τρί­δα τους και τόπο κα­τοι­κί­ας τους».

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, όλα θα κρι­θούν στο έδα­φος. Προς το παρόν, το εν­δια­φέ­ρον έχει στρα­φεί στο πέ­ρα­σμα της Ράφα, που επρό­κει­το να ανοί­ξει καθώς γρά­φο­νταν αυτές οι γραμ­μές. Η Πα­λαι­στι­νια­κή Αντί­στα­ση απαι­τεί «άνευ όρων και γε­νι­κευ­μέ­νη λει­τουρ­γία» του πε­ρά­σμα­τος. Το Ισ­ρα­ήλ δη­λώ­νει ότι θα επι­τρέ­πει κατ’ αρχήν την έξοδο 50 ασθε­νών την ημέρα και την εί­σο­δο 50 εκτο­πι­σμέ­νων την ημέρα. Δεν συ­ζη­τά ακόμα την εί­σο­δο αγα­θών, ενώ επι­διώ­κει να έχει τον τε­λευ­ταίο λόγο στην «έγκρι­ση» των ατό­μων που θα επι­χει­ρούν να μπουν και να βγουν από τη Γάζα.

Προς το παρόν, εμπο­δί­ζει την εί­σο­δο ακόμα και της… Εθνι­κής Επι­τρο­πής Διοί­κη­σης της Γάζας (!), τα μέλη της οποί­ας πιέ­ζουν τους με­σο­λα­βη­τές για την εί­σο­δό τους στη Λω­ρί­δα.

Όλα αυτά τα σχέ­δια επί χάρ­του ξε­δι­πλώ­νο­νται δη­μό­σια ενώ στο έδα­φος πα­ρα­μέ­νει η πα­ρου­σία του στρα­τού κα­το­χής στο 53% της Γάζας, ενώ η Χαμάς και οι άλλες ορ­γα­νώ­σεις της Αντί­στα­σης δια­τη­ρούν τον οπλι­σμό και την πα­ρου­σία τους στην υπό­λοι­πη Λω­ρί­δα. Οι δη­μό­σιες πα­ρεμ­βά­σεις της Ουά­σινγ­κτον δεν λένε τί­πο­τα για το πρώτο σκέ­λος, ενώ εκ­φρά­ζουν τη βε­βαιό­τη­τά τους για το δεύ­τε­ρο: την επί­τευ­ξη του αφο­πλι­σμού της Αντί­στα­σης, κάτι που οι εκ­πρό­σω­ποι των Πα­λαι­στι­νια­κών πα­ρα­τά­ξε­ων επι­μέ­νουν ότι δεν συ­ζη­τούν όσο υπάρ­χει η Κα­το­χή.

Τα κα­θή­κο­ντα και η σύν­θε­ση της πε­ρι­βό­η­της Διε­θνούς Δύ­να­μης Στα­θε­ρο­ποί­η­σης πα­ρα­μέ­νουν μυ­στή­ριο σε αυτό το φόντο. Θα ανα­λά­βει να επι­βά­λει τον αφο­πλι­σμό; Ποιος θέλει να ανα­λά­βει το στρα­τιω­τι­κό και πο­λι­τι­κό κό­στος για να κάνει τον ερ­γο­λά­βο του Ισ­ρα­ήλ; Σύμ­φω­να με κά­ποια Ισ­ραη­λι­νά Μέσα, ο Τραμπ θα προ­χω­ρή­σει σε σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις σύ­ντο­μα.

Το διε­θνές κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νει στο πλευ­ρό του Πα­λαι­στι­νια­κού λαού, για να δώσει δύ­να­μη στην Αντί­στα­ση να υπε­ρα­σπι­στεί τις κόκ­κι­νες γραμ­μές της. Για να απο­τρέ­ψει την αντι­στρο­φή της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, που επι­χει­ρεί να πα­ρου­σιά­σει τη Γάζα ως «πρό­βλη­μα ασφα­λεί­ας» (του Ισ­ρα­ήλ), κι όχι ως ζή­τη­μα δι­καιο­σύ­νης για τους Πα­λαι­στί­νιους και τι­μω­ρί­ας της γε­νο­κτο­νί­ας…

https://rproject.gr/article/gaza-mprosta-stoys-kindynoys-tis-deyteris-fasis-tis-ekeheirias

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.