Στα άδυτα του Vodou και των πιστών που υπηρετούν τα πνεύματα

Στα άδυτα του Vodou και των πιστών που υπηρετούν τα πνεύματα

  • |

Ο φωτογράφος Les Stone έκανε πάνω από 100 ταξίδια στην Αϊτή για να εξερευνήσει με το φακό του την αμφιλεγόμενη θρησκεία

“Η πρώτη φορά που είδα μια τελετή Vodou ήμουν ενθουσιασμένος. Τώρα, μετά από περισσότερα από 20 χρόνια φωτογραφίζοντας στην Αϊτή, υποθέτω ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι σχεδόν εθισμένος. Ίσως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξηγήσω γιατί έχω επιστρέψει στην Αϊτή πάνω από 100 φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Είναι το Vodou, οι άνθρωποι, η μουσική, ο χορός και τα τύμπανα…” κάπως έτσι περιγράφει ο Les Stone το πολυετές πρότζεκτ γύρω από τη θρησκεία Vodou, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από τελετές που τράβηξε σε διάστημα 20 ετών και σε δεκάδες ταξίδια.

“Το Vodou αποτελεί επίσημη θρησκεία της Αϊτής και περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι το ασκούν συστηματικά. Αυτή η αφρο-Αϊτινή θρησκεία βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα πάντα είναι πνεύμα και οι άνθρωποι υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα πνεύματα μέσα από διαφορετικές λατρευτικές τελετές και προσευχές.

Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας, οι Vodouists συχνά βιώνουν την κατοχή του σώματός τους από ένα πνεύμα και εισέρχονται σε έκσταση.

Αν και δεν χρησιμοποιείται ευρέως, μια παραδοσιακή πρακτική της Vodou είναι η θυσία των ζώων, η οποία γίνεται εν εν είδει προσφοράς στα πνεύματα. Ωστόσο στα πλαίσια του σεβασμού της φύσης τα ζώα που κατακρεουργούνται, καταναλώνονται στη συνέχεια από την κοινότητα.

Το Vodou δεν είναι κακό – είναι ένα θρησκευτικό σύστημα πεποιθήσεων που θα μπορούσε να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο. Στην πραγματικότητα, το Vodou έχει συγχωνευτεί με τον Καθολικισμό στην Αϊτή για να σχηματίσει τη δική του θρησκεία και είναι μια πολύ πνευματική θρησκεία την οποία θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει με “κρύα ματιά” και χωρίς προκαταλήψεις.

Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος. Όταν για πρώτη φορά άρχισα να φωτογραφίζω, η κατάσταση στην Αϊτή ήταν επικίνδυνη. Σε μέρη όπως  το Souvenance,το  Plaine du Nord και το Saut d’Eau, για παράδειγμα, έβρισκες κυρίως Vodou κοινωνίες, με αληθινούς πιστούς. Αυτό πλέον, με την τόση δημοτικότητα των τελετών Vodou, έχει καταντήσει σαν φιέστα και με ανάγκασε να ψάξω για άλλες κοινότητες που νιώθω πως είναι ανέγγιχτες και απρόσιτες από τους τουρίστες.”


http://m.lifo.gr