Κύμα γεννήσεων μετά από βιασμούς

Κύμα γεννήσεων μετά από βιασμούς

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Ροχίνγκια προσφύγων στο Μπανγκλαντές κύμα γεννήσεων παιδιών που αποτελούν καρπό βιασμού. «Πολλές από αυτές τις γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν μετά το περσινό καλοκαίρι και αναμένεται να γεννήσουν τις επόμενες εβδομάδες στη διάρκεια των μουσώνων» τονίζουν, εκφράζοντας την ανησυχία τους γιατί πολλές από τις εγκύους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και σε έναν ασφαλή τοκετό.

Χριστίνα Πάντζου

Από τα 951 εκατ. δολάρια, δε, που τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε ο ΟΗΕ για να μπορέσει να καλύψει έως το τέλος του χρόνου βασικές ανάγκες των Ροχίνγκια, έχει συγκεντρωθεί μόλις το 9%.

Η Φ. είναι μια από αυτές τις γυναίκες, που τον περασμένο Αύγουστο γνώρισαν τη φρίκη. Εφτά στρατιώτες της Μιανμάρ εισέβαλαν βίαια στο σπίτι της, έδεσαν τον άντρα της, τη φίμωσαν με τη μαντίλα της κι όσο τέσσερις την κρατούσαν ακινητοποιημένη, οι υπόλοιποι τη βίαζαν.

Οταν ο σύζυγός της προσπάθησε να αντιδράσει, τον πυροβόλησαν στο στήθος κι έπειτα του έκοψαν τον λαιμό. Tην πέταξαν γυμνή στον δρόμο και έκαψαν την καλύβα της. Δύο μήνες μετά συνειδητοποίησε πως ήταν έγκυος. Tώρα ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο τον καρπό της βίας που έχει στοιχειώσει τη ζωή της.

Η Φ. είναι μία από τις εκατοντάδες μουσουλμάνες Ροχίνγκια τής κατά πλειοψηφίας βουδιστικής Μιανμάρ, που σπάζοντας τη σιωπή τεκμηρίωσαν τον συστηματικό και μαζικό βιασμό κοριτσιών και γυναικών Ροχίνγκια από τα στρατεύματα της χώρας.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις που δουλεύουν στον καταυλισμό Cox’s Bazar έχουν καταγράψει 18.300 εγκύους, ενώ ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 25.000, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουν πόσες από αυτές τις κυήσεις είναι αποτέλεσμα βιασμών καθώς πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν για την εμπειρία τους ή φοβούνται το στίγμα.

Χωρίς ελπίδα
Εχοντας χάσει πατρίδα, σπίτι, οικογένεια και επιβιώνοντας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι, βιασμένες Ροχίνγκια της Μιανμάρ φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά του βιασμού τους χωρίς να μπορούν καν να προσδοκούν σε μέριμνα, πόσο μάλλον σε δικαίωση: η δυνατότητα που τους δίνεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές για να αποκτήσουν ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι το παιδί τους αποτελεί καρπό βιασμού φαντάζει αδύνατη για φτωχές γυναίκες που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, δεν διαθέτουν πόρους για νομική συνδρομή και είναι βυθισμένες στο μετατραυματικό στρες.

Είναι ένα έγγραφο που άλλωστε γι’ αυτές δεν μοιάζει να έχει κανένα αντίκρισμα. Πόσο μάλλον όταν η ηγέτις της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, αρνείται τις καταγγελίες του ΟΗΕ για «εθνοκάθαρση» και απαντά στις κατηγορίες του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χρησιμοποιούν τον βιασμό ως «καλά υπολογισμένο εργαλείο τρόμου» με στόχο την εξολόθρευση των Ροχίνγκια με ρητορική για «fake news».

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το οποίο αμαύρωσε με την αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση κατά αυτής της μειονότητας, ως γυναίκα και το πάλαι ποτέ αγωνίστρια δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για την απάντηση που έδωσε υπουργός της Πολιτείας Ρακίν όταν ρωτήθηκε για τους βιασμούς: «Αυτές οι γυναίκες ισχυρίζονται ότι βιάστηκαν. Αλλά κοιτάξτε τες: πιστεύετε ότι είναι αρκετά ελκυστικές για να βιαστούν;»

efsyn.gr