Παλαιστίνη: Νέες διαδηλώσεις νέα ψεύδη

Παλαιστίνη: Νέες διαδηλώσεις νέα ψεύδη

O βραζιλιάνος σκιτσογράφος Latufe «σχολιάζει» την προκλητική κίνηση Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, αλλά και τα 70 χρόνια από την «Καταστροφή» της Παλαιστίνης, τη Νάκμπα.

Νέες διαδηλώσεις, νέα ψεύδη

Ιδού πως παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  την προαναγγελία των νέων διαδηλώσεων στην Γάζα: «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται σήμερα για νέες συγκρούσεις μία ημέρα μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και τέσσερα χρόνια με τον θάνατο σχεδόν 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού.». Επρόκειτο, λοιπόν, για σύγκρουση μεταξύ δύο στρατών! Από τη μία ο ισραηλινός στρατός και από την άλλη των Παλαιστινίων. Τα παιδιά με τις σφενδόνες και οι στρατιώτες με τις βόμβες. Πόλεμος! Αυτή η παρουσίαση οδηγεί στον γελοίο ισχυρισμό Νετανιάχου και Τραμπ περί «αυτοάμυνας»! Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν κι αυτοί που μιλούν για «Εγκλήματα πολέμου» των Ισραηλινών. Όχι δεν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, αλλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για γενοκτονία. Προσοχή στις αποχρώσεις. Διαβάστε όσα λέει ο Νόρμαν Φινκελστάιν στο «Γιατί οι Ισραηλινοί δολοφονούν τους Παλαιστίνιους;»(Artinews.gr και διαδώστε το).

Η Νάκμπα

Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μνημονεύουν τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αποτέλεσε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και ο αναγκαστικός εκτοπισμός χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ χθες, ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Την ώρα που Ισραηλινοί και Αμερικανοί γιόρταζαν την «ιστορική» ημέρα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, 60 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 8 ανήλικοι, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Ο απολογισμός αυξήθηκε σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση του θανάτου ενός βρέφους οκτώ μηνών επειδή εισέπνευσε δακρυγόνα στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 2.400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, είτε από τα πυρά των Ισραηλινών είτε από την εισπνοή δακρυγόνων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής»

Η Λωρίδα της Γάζας είναι θέατρο από τις 30 Μαρτίου ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον αποκλεισμό που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα.

artinews.gr