Εκδηλώσεις στη μνήμη του Λούη Τίκα

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Λούη Τίκα

  • |

Με συμπόσιο και ολοήμερες εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη), θα τιμηθεί το Σάββατο (23 Ιουνίου) στην μικρή πόλη Τρινιντάντ του Κολοράντο ο ήρωας της αμερικανικής εργατικής τάξης, που σκοτώθηκε στις 20 Απριλίου 1914 από πληρωμένους φρουρούς των μεταλλείων, στη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Ίδρυμα Ελληνισμού, με έδρα τη Φλόριδα και πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Σέρβο, ο οποίος είχε και την ιδέα να στηθεί το άγαλμα και να τιμηθεί ο Λούης Τίκας. Πρόκειται για μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 1,89 μέτρων, έργο Ιταλού καλλιτέχνη. Στη βάση του θα αναγράφεται το όνομα του Λούη Τίκα, η ημερομηνία θανάτου του στα ελληνικά και στα αγγλικά με επιγραφή «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται».

«Δεν ήξερα τίποτε για τον Λούη Τίκα» δήλωσε ο Μιχάλης Σέρβος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν όμως άκουσα γι’ αυτόν, διάβασα ποιος ήταν και τον ρόλο που είχε διαδραματίσει για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, είπα πως, μετά την τιμητική εκδήλωση που κάναμε για τον γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, ήταν η σειρά να τιμήσουμε τον Λούη Τίκα, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για να αλλάξει η θέση του Αμερικανού εργαζόμενου».

Όταν ο Μιχάλης Σέρβος ολοκλήρωσε την έρευνα, επικοινώνησε με το συνδικάτο των εργαζομένων στα ορυχεία (United Mineworkers of America), τον δήμο του Τρινιντάντ και του Ιδρύματος Southern Colorado Coal Miners’ Memorial & SC Coal Miner’s Museum και ζήτησε να τοποθετηθεί το άγαλμα στο μουσείο που έχει δημιουργηθεί εκεί όπου θάφτηκε πριν 104 χρόνια ο Λούης Τίκας.

Στη θετική τους απάντηση τονιζόταν ότι «ο Λούης Τίκας ήταν ο Έλληνας μετανάστης, ο οποίος άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας».

Η ιδέα του Μιχάλη Σέρβου και του Ιδρύματος Ελληνισμού αγκαλιάστηκε από πολλούς οργανισμούς, με πρώτη την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, την ΑΧΕΠΑ του Κολοράντο, τον Σύλλογο Ρουμελιωτών και πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της 23ης Ιουνίου.

Όπως είπε ο κ. Σέρβος, το συμπόσιο ξεκινά το πρωί του Σαββάτου με το τραγούδι του Λούη Τίκα που έγραψε ο Αμερικανός τραγουδοποιός Φρανκ Μάνινγκ, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των οργανωτών και του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ζήση Παπανικόλα – ο οποίος έγραψε την ιστορία του Λούη Τίκα – και θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ludlow, oι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Πριν από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, το απόγευμα του Σαββάτου, θα ψαλεί τρισάγιο στον τάφο του Λούη Τίκα στο Μασσωνικό Κοιμητήριο του Τρινιντάντ, από τον Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και άλλες οργανώσεις.

Στις εκδηλώσεις των αποκαλυπτηρίων θα συμμετάσχουν, επίσης, ο τοπικός δήμος και η κομητεία Λας Ανίμας, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων. Έχει επίσης προσκληθεί η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σέρβος, με προτροπή του Ιδρύματος Ελληνισμού, η Κομητεία Λας Ανίμας θα ονομάσει τον δρόμο που ενώνει την πόλη Τρινιντάντ με το Λάντλοου – όπου έγινε η μεγάλη σφαγή και πέθανε ο Λούης Τίκας, Louis Tikas Highway. «Θα έχουμε λοιπόν δύο αποκαλυπτήρια» εξήγησε ο Μιχάλης Σέρβος.

Βασικός στόχος του Ιδρύματος Ελληνισμού είναι προβολή του έργου Ελλήνων της Αμερικής, οι οποίοι έχουν αφήσει ιστορική και κοινωνική παρακαταθήκη. Χάρη στο Ίδρυμα Ελληνισμού έχει στηθεί στο Κλίαργουοτερ της Φλόριδας το άγαλμα του ναύτη Θεόδωρου – ο οποίος θεωρείται ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, στις 14 Απριλίου 1528, ως μέλος της ισπανικής εξερευνητικής αποστολής του δον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ- και στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι το άγαλμα του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου. Οι δραστηριότητές του έχουν επεκταθεί και στην Ήπειρο, με τοποθέτηση αγαλμάτων του Βασιλιά Πύρρου και της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.                    artinews.gr