Η «Οθωμανία» του Ερντογάν…

Η «Οθωμανία» του Ερντογάν…

Στην «ομιλία από το μπαλκόνι» το βράδυ της Κυριακής 24 προς Δευτέρα 25 Ιουνίου για να γιορτάσει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την επιτυχία του στον αγώνα «μαζί με το λαό ενάντια στους βάνδαλους και στους προδότες , «εγκωμιάζοντας» το καλό μάθημα που δόθηκε σε όλους όσους περιμένουν από την Τουρκία να γονατίσει».

Η ιδέα της πολιορκίας της Τουρκίας από τους εσωτερικούς εχθρούς της – τους υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και των Κούρδων ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) – που υποστηρίζονται κρυφά από τους δυτικούς συμμάχους που συνεργάζονται  για την επιχείρηση, βρήκε απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, υποστηρίζει ο Ερντογάν, φυλακίζοντας συνεχώς νέους πιθανούς «εχθρούς». Ακόμη και ο επικεφαλής του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος (HDP), ο Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή ως «τρομοκράτης».

Για πολλούς Τούρκους, η Δύση προσπάθησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  να μειώσει τον ο Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία μαζί του…

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως λάτρη της ιστορίας, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να αναφερθεί στις μεγάλες ημερομηνίες που υποτίθεται ότι θα σημάνουν την ανάδυση της «ισχυρής Τουρκίας». Το 2023 είναι ο αγαπημένος του ορίζοντας. Η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Ατατούρκ το 1923 θα εορταστεί πανηγυρικά, αλλά επί της ουσίας με την αντικατάσταση της παρακαταθήκης του κοσμικού κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ από τη «Δημοκρατία Ερντογάν» που είναι πιο θρησκευτική, για την ακρίβεια θρησκευτική σε αντίθεση με την κοσμική του Κεμάλ. Αλλά και τη φιλοδοξία μιας Τουρκίας που θα συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.

Η Οθωμανική αυτοκρατορία (Οθωμανία) ως ιδεολογία

Μερικές φορές ο Ερντογάν αναφέρεται στο 2053, που είναι η 600η επέτειος από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, και στο 2071, που σηματοδοτεί την χιλιετία της άφιξης των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία. Ανάλογες αναφορές έγιναν και πάλι στην «ομιλία του από το μπαλκόνι» στις 24 Ιουνίου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2003, ο Ερντογάν μετατοπίστηκε σταδιακά από τον πραγματισμό στην ιδεολογία, που περιλαμβάνει μία ευρεία επανερμηνεία της οθωμανικής και τουρκικής ιστορίας, την οποία επιχειρεί να καταστήσει ένα είδος «λαϊκής κουλτούρας» ώστε να χρησιμεύει ως βάση για το νέο εθνικό του αφήγημα …

http://artinews.gr