Μεξικό: Όταν ο Τραμπ συγχαίρει την… Αριστερά

Μεξικό: Όταν ο Τραμπ συγχαίρει την… Αριστερά

Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (σσ. γνωστός και ως «ΑΜΛΟ» στην πατρίδα του) κέρδισε τις εκλογές στο Μεξικό, εξασφαλίζοντας το 53%. Αυτό θεωρείται ιστορική επιτυχία για τη μεξικανική αριστερά.

Τον Ομπραδόρ συνεχάρησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ! Τα συγχαρητήρια του τελευταίου δημιουργούν προβληματισμό. Τι σόι αριστερός είναι ο ΑΜΛΟ; Οι Ζαπατίστας λένε για τον Ομπραδόρ ότι ο καπιταλισμός δεν θα επιτρέψει σε καμία αριστερή ρεφορμιστική κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική να κυβερνήσει, σε κανέναν Λούλα(ήδη είναι στη φυλακή), σε καμία Κίρχνερ(δεν είναι πλέον στην κυβέρνηση), στον Ορτέγκα (ο εμφύλιος μαίνεται στη Νικαράγουα), «ούτε στον Lopez Obradors, ούτε σε οτιδήποτε προσφέρεται για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος», δήλωσε ο υποδιοικητής Γκαλεάνο(πρώην Μάρκος).

Μιλώντας στον κύκλο των διασκέψεων με τίτλο «Looks, Listens, Words, Thinking Forbidden? » ο Γκαλεάνο δήλωσε ότι οι Ζαπατίστας δεν θέλουν «μεταρρύθμιση, αλλά αντίσταση και εξέγερση», επειδή ο καπιταλισμός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας δώσει ανάσα μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Ο Galeano λέει πως στη Λατινική Αμερική ανεβαίνουν οι δεξιές κυβερνήσεις και οι πιο προοδευτικές είτε βρίσκονται υπό μεγάλη διεθνή πίεση είτε έχουν πέσει θύματα πραξικοπημάτων.

Κάποιοι λένε: «αν μας προσφέρουν μια ανάσα πρέπει να την πάρουμε». Αυτή η ανάσα “δεν θα είναι δυνατή «, δήλωσε ο Galeano.

artinews.gr/