Πολιτικό θρίλερ στο Βερολίνο

Πολιτικό θρίλερ στο Βερολίνο

Σε ακόμη ένα γύρο επαφών με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο «υπό παραίτηση» υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, παίζει το τελευταίο του χαρτί που θα κρίνει την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παρών στην απογευματινή συνάντησή του Ζεεχόφερ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ήταν κι ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), προειδοποίησε ότι τα δύο κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) είναι «στο χείλος του γκρεμού».

Έντονες και συνεχείς οι διεργασίες στα τρία κόμματα που αποτελούν τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να εξαντλήσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας (καθοριστικής) συνάντησής τους αργά το βράδυ.

«Εκρηκτικές» δηλώσεις από Ζεεχόφερ

Πάντως, πριν από τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ δυναμίτισε το -ήδη τεταμένο- κλίμα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα».

 Χορστ Ζεεχόφερ

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στην Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».

Με αιχμή το μεταναστευτικό

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Ο Ζεεχόφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μη δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Πρόσφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες μέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Ζεεχόφερ ύστερα από τη 12ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη του κόμματός του.

Ο ίδιος τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Όπως σημειώνει το Spiegel, σε αντίθεση με τη Μέρκελ, το κόμμα της οποίας είναι συσπειρωμένο, ο Ζεεχόφερ συνάντησε αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, πολλά μέλη του οποίου χαρακτηρίζουν επαρκή τη συμφωνία της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

«Φανερά εκνευρισμένος, ο Ζεεχόφερ υπερασπίστηκε τον εαυτό του ξανά και ξανά και στο τέλος ακούστηκε να χαρακτηρίζει τις απόψεις των διαφωνούντων ηλίθιες, υποστηρίζοντας ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να κάνουν τη Μέρκελ να αλλάξει γνώμη», σχολιάζει το Spiegel.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές στα στελέχη του κόμματος: α) να πληρώσουν το τίμημα της αξιοπιστίας αν υποχωρήσουν, β) να πληρώσουν το τίμημα του διαζυγίου αν αποχωρήσουν, γ) να παραιτηθεί -προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Peter Kneffel/dpa via AP

Ωστόσο, το Spiegel χαρακτηρίζει σκωπτικά τον Ζεεχόφερ «σχεδόν παραιτημένο» και απαντάει λακωνικά στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί από όλα τα πόστα σε περίπτωση που δεν καταφέρει σε τρεις μέρες να συνεννοηθεί με τη Μέρκελ: «Είναι αυτό βέβαιο; Όχι»

Πάντως, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί» την παραίτηση Ζεεχόφερ.

efsyn.gr