Ενδοκυβερνητικές κόντρες λόγω του αμετανόητου Σαλβίνι

Ενδοκυβερνητικές κόντρες λόγω του αμετανόητου Σαλβίνι

  • |

Ρωγμές αρχίζουν να φαίνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό ακροδεξιών και λαϊκιστών στην Ιταλία, καθώς οι διαρκείς ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές κινήσεις του Ματέο Σαλβίνι δεν βρίσκουν σύμφωνα ανώτερα στελέχη των Πεντάστερων (M5S).

Το κόμμα κέρδισε ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα, λόγω των υποσχέσων για πάταξη της διαφθοράς, παροχή βοήθειας στις μικρές επιχειρήσεις και τους φτωχούς, μείωση της γραφειοκρατίας και της προεκλογικής έμφασης στο περιβάλλον.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης ορισμένοι έχουν σοβαρές αμφιβολίες, σύμφωνα με τον Guardian.  Την περασμένη εβδομάδα ο Ρομπέρτο ​​Φίκο, πρόεδρος της βουλής και βουλευτής των Πέντε Αστέρων καταφέρθηκε εναντίον της αμφισβητούμενης συμφωνίας με τη Λιβύη για τη βίαιη επιστροφή των μεταναστών στη βόρεια Αφρική.

Τη νύχτα της 30ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περίπου 350 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη. Δεν είναι ασφαλής χώρας, καθώς δεν εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Φίκο. «Οπότε οι μετανάστες δεν μπορούν να μείνουν εκεί» είπε.

Επίσης, ο  Φίκο επιτέθηκε στον Σαλβίνι για τη ξενοφοβική ρητορική του και την παρεμπόδιση του ελλιμενισμού διασωστικών πλοίων στα ιταλικά λιμένια. «Δεν θέλω να κλείσω τα λιμάνια», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει ο διάλογος για τη μετανάστευση να γίνει με νοημοσύνη και καρδιά.

Άλλοι πολιτικοί του συγκυβερνώντος κόμματος έχουν αντιδράσει στην αύξηση των επιθέσεων κατά μεταναστών -δύο δολοφονίες, 33 επιθέσεις και  12 πυροβολισμοί- από τότε που ο Σαλβίνι έγινε υπουργός Εσωτερικών.

«Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε φραγμό σε αυτά τα απαράδεκτα, δειλά επεισόδια» δήλωσε ο βουλευτής των Πεντάστερων Βιντσέντζο Σπανταφορα την περασμένη Δευτέρα.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του M5S, κυρίως στο νότιο προπύργιο Καμπανίας, όπου βρίσκονται ο Φίκο και ο ηγέτης του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ήμουν εναντίον των Πέντε Αστεριών που συνεργάζεται με τη Λέγκα, κυρίως επειδή μισώ τον Σαλβίνι. Για χρόνια, προσβάλλει ανθρώπους από το νότο. Πολλοί άλλοι που γνωρίζω και ψήφισαν το κόμμα, επίσης δεν συμπαθούν τον συνασπισμό. Τα δύο μέρη δεν έχουν πολλά κοινά σημεία», δήλωσε ο Πάολο Σιλέτι κάτοικος της περιοχής.

Υποστηρικτές του M5S εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στην πρόταση που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Λορέντζο Φοντάνα, αρμόδιος για θέματα Οικογένειας και πρώην αντιπρόεδρο της Λέγκα του Βορρά, για κατάργηση του αντιφασιστικού νόμου του 1993 σχετικά με την απαγόρευση της ρατσιστικής βίας και της ρητορικής του μίσους.

Ο Ντι Μάιο έσπευσε να επισημάνει, μέσω του Facebook, ότι αυτό δεν ήταν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Αρκετοί χρήστες απάντησαν στην ανάρτηση του υπουργού. Ένας από αυτούς σχολίασε ότι μπορεί να μετανιώσουν πολλοί από όσους έδωσαν την ψήφο τους και τελικά είδαν ομοφοβικούς και ξενοφοβικούς πολιτικούς στην κυβέρνηση.

Άλλοι βουλευτές του M5S υιοθετούν μια ουδέτερη προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να υλοποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική που συμφωνήθηκε. Αυτή περιελάμβανε σχέδια για περιορισμό της μετανάστευσης σε όλη τη Μεσόγειο και για επιτάχυνση της απέλασης περίπου 500.000 μεταναστών. Η βουλευτής της Σικελίας, Πίερα Αιέλο, δήλωσε ότι μια υπαναχώρηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο άλλες κοινές πολιτικές. «Δεν μπορούμε να τους καλωσορίσουμε όλους. Ναι πρέπει να δράσουμε με ανθρωπιά, αλλά η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Ρίνο Μαρινέλλο, γερουσιαστής του M5S, υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες του Σαλβίνι ήταν αποτέλεσμα λάθος της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης του αριστερού. «Εδώ η μετανάστευση δεν έχει αντιμετωπιστεί καλά – οι άνθρωποι έρχονται, αλλά δεν έχουν ευκαιρίες να εργαστούν ή να φτιάξουν τη ζωή τους». «Το άνοιγμα των λιμανιών μιας, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνει τα δικά της είναι ένα πρόβλημα. Η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη μιας πολιτικής, που βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων στην Αφρική» ισχυρίστηκε.

Μπορεί λοιπόν η μετανάστευση να είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Μάουρο Καλίζ από τη Νάπολη, είναι απίθανο να σπάσει βραχυπρόθεσμα το συνασπισμό. «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με τον Σαλβίνι, αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού» είπε για να σημειώσει ότι «και οι δύο πλευρές χρειάζονται ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, η πολιτική του Σαλβίνι ήταν επιτυχής – ουσιαστικά συνεχίζει αυτό που έκανε ο [προκάτοχος του] Μάρκο Μινίτι, με τη διαφορά ότι ο Σαλβίνι είναι πολύ καλός στην επικοινωνία».

efsyn.gr