Υποτίμηση νομίσματος και απεργία εν μέσω κρίσης

Υποτίμηση νομίσματος και απεργία εν μέσω κρίσης

  • |

Σε απεργία καλούν σήμερα τρία από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, μετά την εξαγγελία μιας σειράς μέτρων για την τόνωση της καταρρακωμένης οικονομίας από τον Νικολά Μαδούρο.

Τα κόμματα «Πρώτα Δικαιοσύνη» υπό τον Ενρίκε Καπρίλες, «Λαϊκή Θέληση» του υπό κατ’οίκον κράτηση Λεοπόλδο Λόπες και «Σκοπός R» υπό τον πρώην συνδικαλιστή ηγέτη Αντρές Βελάσκες καλούν «από την Τρίτη σε μία πρώτη ημέρα διαμαρτυρίας και παύσης εργασίας κατά του Μαδούρο, του υπερπληθωρισμού και της πείνας».

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα
Από χθες άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Μαδούρο και αύριο αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα του μπολίβαρ με πέντε μηδενικά λιγότερα.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει λοιπόν την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, όπως και την εισαγωγή ενός κρυπτογραφημένου ονόματι πέτρο με την αξία του οποίου θα συνδεθούν οι μισθοί. Κάθε πέτρο ισούται με 60 δολάρια, βάσει της τιμής του βαρελιού πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο Μαδούρο.

Στο «πρόγραμμα ανάκαμψης, ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας» του πρόεδρου της Βενεζουέλας για την καταπολέμηση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, περιλαμβάνεται η αύξηση των φόρων, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περισσότερο από 3.000%.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως το κράτος θα αναλάβει για 90 ημέρες να καλύψει τη διαφορά από την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τον τρόπο που θα γίνει αυτό, και χωρίς να διευκρινήσει πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Ο Μαδούρο έκανε λόγο προχθές για σημείο καμπής στη χώρα με μία «επαναστατική φόρμουλα … μοναδική στον κόσμο». Η κυβέρνηση του υποστηρίζει πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, αλλά επικριτές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο χάος, σύμφωνα με το BBC.

O Guardian μετέδωσε ότι οι παραπάνω κινήσεις αποσκοπούν στο να σταματήσει αυτό που ο 55χρονος ηγέτης υποστηρίζει ότι οφείλεται στον «οικονομικό πόλεμο», ο οποίος διεξάγεται από ιμπεριαλιστικούς εχθρούς της Βολιβαριανής επανάστασης που κληρονόμησε μετά το θάνατο του Ουγκό Τσάβες το 2013.

Αύξηση της μετανάστευσης
​Πάνω από 500.000 πολίτες της χώρας έχουν φύγει στο εξωτερικό φέτος εν μέσω χρόνιων ελλείψεων τροφίμων και φαρμάκων και των προειδοποιήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει και το 1.000.000% το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι Βενεζουελάνοι που φτάνουν στη Βραζιλία, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο ενός φερόμενου κύματος μετανάστευσης προς Περού, Κολομβία και Εκουαδόρ.

Περίπου από 900 πολίτες αναμένονταν χθες να περάσουν τα σύνορα των δύο χωρών, εκπρόσωπος του βραζιλιάνικου στρατού, παρά τις επιθέσεις κατοίκων το Σάββατο ενάντια σε αυτοσχέδια μεταναστευτικά συνοριακά στρατόπεδα. Από τότε επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας έχουν σταλεί στα σύνορα.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από εκείνους που διασχίζουν τη Βραζιλία λένε ότι είναι πεινασμένοι και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, παρά τις εκκλήσεις του κυβερνήτη της πολιτείας Χοράιμα να ληφθεί το μέτρο αυτό καθώς οι ροές μεγεθύνονται.

Όμως, χθες ο Βραζιλιάνος υπουργός αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Κάρλους Μαρούν, σημείωσε ότι δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην Πακαράιμα, αλλά υπάρχουν εμπόδια για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει.

Από την άλλη, ο υπουργός ασφαλείας της Βραζιλίας Σεργκιό Ετσεγογιέν δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν «αδιανόητο, επειδή είναι παράνομο». Πρόσθεσε η παρουσία της στρατιωτικής αστυνομίας στα σύνορα βελτίωσε την κατάσταση. «Υπάρχει ένταση, αλλά δεν υπάρχει σύγκρουση», ανέφερε.

efsyn.gr