Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αυστραλία

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αυστραλία

Αντιμέτωπος με μια νέα απόπειρα «πραξικοπήματος» μέσα στο ίδιο του το κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί τις επόμενες 24ωρες ώρες ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, μετά και τις παραιτήσεις 13 υπουργών του, που δηλώνουν ότι έχει χάσει την υποστήριξή τους.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός αρνήθηκε σήμερα να εγκαταλείψει την εξουσία, σχεδόν μια δεκαετία μετά από μία άλλη αποτυχημένη προσπάθεια εναντίον του.

Διαμήνυσε δε ότι θα αφήσει τον πρωθυπουργικό θώκο μόνον αν το ζητήσει το κόμμα του, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται από υπουργούς της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του και μέλη των «Φιλελευθέρων».

Ο Τέρνμπουλ κέρδισε οριακά την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματός του που διεξήχθη την Τρίτη, επικρατώντας με 48 ψήφους έναντι 35 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον.

Ο Ντάτον και άλλοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας. Ο πρώτος θεωρείται από πολλούς πιο συντηρητικός από τον πρωθυπουργό, ήταν επικεφαλής ενός υπερυπουργείου που περιλαμβάνει την αστυνομία, τη μετανάστευση, ακόμη και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος ώστε να ηγηθεί της εκλογικής μάχης το ερχόμενο έτος απέναντι στους Εργατικούς του Μπιλ Σόρτεν.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα ότι αν λάβει επιστολή που θα φέρει την υπογραφή της πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματός του με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία των Φιλελευθέρων, τότε αυτός θα συγκαλέσει σύνοδο του κόμματος για την Παρασκευή.

Αν σε αυτήν την σύνοδο που θα συγκαλέσει ψηφιστεί πρόταση με την οποία θα ζητείται η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος, αμφισβητώντας τη νίκη του, αυτός δεν θα θέσει υποψηφιότητα σε αυτήν.

«Αν περάσει η πρόταση (για νέα ψηφοφορία) θα την αντιμετωπίσω ως πρόταση δυσπιστίας και δεν θα είμαι υποψήφιος στην ψηφοφορία» δήλωσε ο Τέρνμπουλ και κάλεσε τους αμφισβητίες του να αποδείξουν ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματο.και έκανε μια ελαφρώς βουτηγμένη κίνηση στις επιρροές «έξω από το κοινοβούλιο».

Από το 2007 κανείς Αυστραλός πρωθυπουργός δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του, ενώ τέσσερις έχουν πέσει από τα ίδια τους τα κόμματα με την Καμπέρα να «κερδίζει» τον τίτλο για «πραξικοπήματα» στον Ειρηνικό.

Ο Τέρνμπουλ είχε αναδειχτεί πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια, μετά από μία αναπάντεχα αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που προκάλεσε ο ίδιος προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες.

efsyn.gr