Προς νέα ακύρωση της ψηφοφορίας για το Brexit η Μέι;

Προς νέα ακύρωση της ψηφοφορίας για το Brexit η Μέι;

Την εκ νέου αναβολή της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να εξετάζει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι συνεργάτες της Τερέζα Μέι καταρτίζουν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η έγκριση του Brexit από τους βουλευτές θα εξαρτάται με περαιτέρω παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι το κλίμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας είναι εκρηκτικό και η Βρετανή πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει την απαιτούμενη στήριξη από το κόμμα της, η κίνηση της εκ νέου αναβολής έχει ως στόχο να συνεχιστεί το… μασάζ προς τους βουλευτές, αλλά και να κερδηθεί χρόνος για συνέχιση διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. .

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ξεκινά από τις 14 Ιανουαρίου μετά από μια κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ είναι η 29η Μαρτίου και η αδυναμία της βρετανίδας πρωθυπουργού – η οποία εξυφαίνεται μέχρι σήμερα να μην συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική έγκριση της συμφωνίας – έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ηγέτες επιχειρήσεων και επενδυτές που φοβούνται ότι η χώρα κατευθύνεται προς μια οικονομικά επιζήμια έξοδο από την Ενωση χωρίς συμφωνία («no-deal Brexit»).

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες της καταψήφισης της συμφωνίας, σημειώνοντας στην κυριακάτικη έκδοση της Mail ότι κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, ενώ θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η δημοκρατία εάν δεν εκπληρωθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι η πλειοψηφία των μελών των Τόρις δεν έχει πειστεί από την πρωθυπουργό και εμφανίζεται να προτιμά ακόμη και ένα Brexit χωρίς συμφωνία, παρά το προσχέδιο της Τερέζα Μέι.

efsyn.gr