Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή

Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή

  • |

Με μια τεράστια λαϊκή γιορτή οι Αργεντινοί καλωσόρισαν την προηγούμενη εβδομάδα την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το δίδυμο Αλμπέρτο Φερνάντες ως προέδρου και Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ ως αντιπροέδρου.

Χριστίνα Πάντζου

Σε μια συγκυρία όπου ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της Χιλής και της Κολομβίας βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας, οι νέοι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής υποσχέθηκαν να αλλάξουν σελίδα καταργώντας τις καταστροφικές πολιτικές του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Η τετραετία του Μάκρι άφησε πίσω της καμένη γη, κατήγγειλε ο Φερνάντες μιλώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που περιμένουν την κυβέρνησή του.

Στο διάστημα 2016-2019 το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από 10% (φέτος κατά 3 μονάδες), το πέσο έχει χάσει το 60% της αξίας του, ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν στο 60%, η οικονομία είναι σε ύφεση, καλπάζουν η αποβιομηχανοποίηση και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Το χρέος έχει γίνει δυσβάσταχτο: φτάνει πλέον σχεδόν στα 105 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 93 βγήκαν ξανά από τη χώρα αποδεικνύοντας τον αντιπαραγωγικό του χαρακτήρα αλλά και το ανέφικτο της αποπληρωμής του.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2001 η φτώχεια ξεπερνά το 40% (για τα παιδιά το 50%) πλήττοντας σχεδόν 18 εκατ. Αργεντινούς, το 9% ζει στην ακραία φτώχεια, η ανεργία έφτασε στο 10,6% (στους νέους ξεπέρασε το 18% για τους άντρες και το 23% για τις γυναίκες) και η πείνα θερίζει τόσο που οι κοινωνικές οργανώσεις ζητούσαν να κηρυχτεί η χώρα σε επείγουσα επισιτιστική κατάσταση.

Αίτημα χρόνων που ο Μάκρι απέρριπτε έως τον Σεπτέμβριο, όταν ξαφνικά βρήκε τα απαραίτητα κονδύλια (175 εκατ. δολάρια) για να αυξηθούν κατά 50% οι δημόσιοι πόροι για τις κοινωνικές κουζίνες που τρέφουν τους πιο ευάλωτους: προκειμένου να πάει στις εκλογές του Οκτωβρίου με την πείνα εκτός ατζέντας και χωρίς διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Το χρέος και ο Γκουσμάν
«Πρώτα θα αρχίσουμε από τους τελευταίους για να φτάσουμε σε όλους… Σε αυτή τη βαθιά κρίση πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσουμε περισσότερα από όσους πεινάνε, από αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα ώς τα τέλη του μήνα… Πρέπει να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη», τόνισε ο Φερνάντες οριοθετώντας ξεκάθαρα τις διαφορές του με την οικονομική ορθοδοξία του νεοφιλελευθερισμού του προκατόχου του.

Είναι ενδεικτικό πως στο υπουργείο Οικονομίας διόρισε τον 37χρονο Μαρτίν Γκουσμάν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, συνεργάτη του Τζόζεφ Στίγκλιτς και ειδήμονα σε θέματα εξωτερικού χρέους.

Τον Νοέμβριο, σε έκθεσή του στον ΟΗΕ, ο Γκουσμάν δήλωνε πως η Αργεντινή χρειάζεται ένα μορατόριουμ ώστε να παύσει να αποπληρώνει το χρέος έως το 2022 και ένα νέο προγραμματισμό αποπληρωμής για την επόμενη εικοσαετία, ενώ οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκινήσει και ευελπιστεί να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο.

Εν αναμονή της έκβασής τους, ο Φερνάντες ανακοίνωσε πακέτο πολυάριθμων άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της «οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που αντιμετωπίζει η χώρα, ώστε να ανακουφιστούν έστω και βραχυπρόθεσμα οι πολίτες: από βοηθήματα στις μικρές επιχειρήσεις έως προγράμματα δωρεάν εμβολιασμού.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας της απασχόλησης για το επόμενο εξάμηνο, όπως η επιβολή διπλής αποζημίωσης σε όσους απολύονται αδικαιολόγητα, η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συλλογικής Σύμβασης στον Δημόσιο Τομέα, αυξήσεις στις κατώτατες συντάξεις, τους μισθούς, τα επιδόματα όπως το Οικουμενικό Επίδομα ανά Παιδί, επιδοτήσεις στις τιμές και διανομή βασικών τροφίμων ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της πείνας και του υποσιτισμού, πάγωμα για το επόμενο εξάμηνο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου, όπως και των καυσίμων (που φέτος σημείωσαν δέκα αυξήσεις) και άλλα μέτρα που αυξάνουν την αγοραστική ικανότητα των πολιτών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κατανάλωσης και της παραγωγής.

Συγχρόνως ανακοίνωσε επιβαρύνσεις 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται στο εξωτερικό και αύξηση του φόρου επί των αγροτικών εξαγωγών (βασική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα) κατά 9% για κάθε δολάριο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις Ενώσεις των Αγροτοβιομηχάνων.

Σε ένα αντίξοο περιφερειακό πλαίσιο, όντας ο μοναδικός προοδευτικός πρόεδρος ανάμεσα στους ομολόγους του όλων των όμορων κρατών, μετά και το πραξικόπημα κατά του προέδρου Εβο Μοράλες στη Βολιβία και την πρόσφατη εκλογική νίκη του συντηρητικού Λουίς Λακάγιε Πόου στην Ουρουγουάη, ο Αργεντινός Φερνάντες υπόσχεται ένα παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς και μια ανάπτυξη με αναδιανομή, ξεκινώντας από τους πιο ταπεινούς.

Αν αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί το σχέδιό του ανταγωνίζεται σε πόρους αυτά που απαιτούν το ΔΝΤ και οι διεθνείς δανειστές, στην εξωτερική πολιτική έκανε τη διαφορά από την επομένη της ανάληψης της προεδρίας, προσφέροντας πολιτικό άσυλο στον Εβο Μοράλες.

Και προστασία από το επικείμενο ένταλμα σύλληψης που ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει εναντίον του η αυτόκλητη «μεταβατική πρόεδρος» της Βολιβίας, Τζανίν Ανιες.

.efsyn.gr