Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καίγεται και πάλι

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καίγεται και πάλι

  • |

Με την ξηρασία που μόλις ξεκίνησε, οι ειδικοί φοβούνται ότι θα έχουμε ένα ακόμη πιο καταστροφικό έτος από το 2019, όταν οι εικόνες από τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.

Είναι ένα όλο και πιο σκοτεινό σενάριο για τον Αμαζόνιο, ο οποίος είχε ήδη επηρεαστεί από βίαιες δασικές πυρκαγιές πέρυσι. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) σημείωσε ήδη για τον Ιούνιο του 2020 αύξηση 18,5% στον αριθμό των πυρκαγιών σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράφηκε εδώ και δεκατρία χρόνια, αναφέρει η Folha de São Paulo.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η ξηρασία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και η αποψίλωση των δασών αυξάνεται ταχύτερα, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με ένα τεχνικό σημείωμα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου, 4.500 km² δάσους είναι ” έτοιμα να καούν”.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Mauricio Voivodic, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ της WWF στη Βραζιλία, επιβεβαιώνει ότι «η πρόσληψη πυροσβεστών» από το Εθνικό Σύστημα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών «μόλις ξεκίνησε», κι αυτό όταν η εργασία για την πρόληψη θα έπρεπε να είχε ήδη λήξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να επιτρέπονται οι πυρκαγιές μόνο για τις παραδοσιακές κοινότητες, οι οποίες τις χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τα χωράφια τους, αλλά να απαγορεύσουν αυτήν την πρακτική για τις άλλες χρήσεις. “Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη της κατάστασης του 2019”, προσθέτει.

Οι εικόνες του τροπικού δάσους που έπληξε η φωτιά, πέρυσι, είχαν συγκλονίσει τον κόσμο.

Όπως είναι γνωστό ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζ. Μπολσονάρου τάχθηκε υπέρ των αποψιλώσεων που γίνονται από τις μεγάλες γεωργικο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (καλλιέργεια σόγιας και εκτροφή βοοειδών).

Για την προστασία του δάσους, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε στις αρχές Μαΐου να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Folha, ο πρώτος μήνας της κινητοποίησης χαρακτηρίστηκε από αύξηση 12% στην αποψίλωση των δασών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

artinews.g

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.