Καταστολή μαύρων ψηφοφόρων κοντά στα επίπεδα της δεκαετίας του 1950

Καταστολή μαύρων ψηφοφόρων κοντά στα επίπεδα της δεκαετίας του 1950

  • |

Πηγή: Guernica

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης
Μεταφράσαμε την σειρά άρθρων της σοσιαλιστικής έκδοσης Struggle La Lucha, για τις αμερικάνικες εκλογές. Δημοσιεύουμε το 1ο άρθρο από τον Gary Wilson.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα στις 6 Ιουλίου ότι οι πολιτείες μπορούν να τιμωρήσουν τα μέλη της Εκλογικής Ακαδημίας που δεν υποστηρίζουν το νικητή της λαϊκής ψήφου της πολιτείας τους στις προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απάντηση στις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν 10 εκλέκτορες ψήφισαν κάποιον άλλο εκτός από τον υποψήφιο της πολιτείας τους, φανερώνοντας πώς οι εκλέκτορες έχουν τη δυνατότητα να προκρίνουν τις εκλογές. Η απόφαση δεν αλλάζει με κανένα τρόπο το σύστημα της Εκλογικής Ακαδημίας.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεσες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και οι άμεσες εκλογές θεωρούνται ο κανόνας για μια αστική δημοκρατία. Η ικανότητα άμεσης ψηφοφορίας είναι συνώνυμη με τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η αδυναμία είναι συνώνυμη με την άρνηση των δικαιωμάτων. Το σύστημα της Εκλογικής Ακαδημίας, το οποίο δανείστηκε από το σύνταγμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πριν από περίπου 2.000 χρόνια, παράχει μόνο κάτι που μοιάζει με εκλογικά δικαιώματα, διατηρώντας την πραγματική εξουσία στα χέρια των λίγων πλουσίων.

Οι έμμεσες εκλογές, μέσω της Εκλογικής Ακαδημίας, αυξάνουν τη δύναμη των πλουσίων.

Στις εκλογές του 2000, ο Τζορτζ Ο. Μπους έχασε τη λαϊκή ψήφο αλλά κέρδισε στην Εκλογική Ακαδημία. Το ίδιο συνέβη και με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχασε τη λαϊκή ψήφο το 2016 κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους, πάνω από 2%. αλλά κέρδισε την έμμεση ψήφο της Εκλογικής Ακαδημίας.

Οι προεκλογικές εκστρατείες του 2020 των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στη νίκη στις εκλογές του Εκλογικού Σώματος, ιδιαίτερα σε αυτές που ονομάζονται “πολιτείες μάχης”.

Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη διαλύσει τη νομοθεσία για τα δικαιώματα ψήφου του 1965. Η απόφαση Shelby County/Holder το 2013 απέκλεισε την ομοσπονδιακή εποπτεία των πολιτειακών εκλογικών νόμων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δικαιοσύνης Brennan: “Η απόφαση του Shelby άνοιξε τις πύλες για πλήθος νόμων που περιορίζουν την ψηφοφορία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Μέσα σε 24 ώρες από την απόφαση, το Τέξας ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει έναν αυστηρό νόμο για την ταυτοποίηση των φωτογραφιών. Δύο άλλες πολιτείες, η Μισισίπι και η Αλαμπάμα, άρχισαν επίσης να εφαρμόζουν τους νόμους περί ταυτοποίησης των φωτογραφιών που είχαν απαγορευτεί στο παρελθόν λόγω της ομοσπονδιακής εξουσιοδότησης”.

Τον Ιούλιο του 2017, στη Τζόρτζια, 600.000 άνθρωποι, περίπου το 8% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της πολιτείας, απομακρύνθηκαν από τους καταλόγους και υποχρεώθηκαν να εγγραφούν εκ νέου. Περίπου 107.000 εξ’ αυτών απλά επειδή δεν είχαν ψηφίσει στις πρόσφατες εκλογές. Το 2018, η πολιτεία μπλόκαρε την εγγραφή 53.000 κατοίκων της πολιτείας, το 70% των οποίων ήταν Αφροαμερικανοί.

Οι νόμοι για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και άλλοι περιορισμοί που αφορούν κυρίως τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους έχουν ξεκινήσει σε αρκετές άλλες πολιτείες, όχι όλες στο Νότο. Τα εκλογικά κέντρα έχουν κλείσει, οι πρόωρες εκλογές έχουν περιοριστεί και οι κανόνες εγγραφής έχουν γίνει πιο αυστηροί.

Η καταστολή των μαύρων ψηφοφόρων σε αυτή τη χώρα έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1950.

Το Σύνταγμα έδωσε εξουσία στους κατόχους δουλων

Το 1787, το Σύνταγμα υιοθετήθηκε για να διασφαλιστεί ότι η εκτελεστική εξουσία κατέχεται πάντα από την ομάδα των ιδιοκτητών σκλάβων. Από τους πρώτους 10 προέδρους των ΗΠΑ, μόνο δύο, ο Τζον Άνταμς και ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, δεν ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων.

Σχετικά με τη ρατσιστική προέλευση του Εκλογικού Κολεγίου, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Yale Akhil Reed Amar αναφέρει:

“Εάν η κλίση του συστήματος υπέρ της δουλείας δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής όταν επικυρώθηκε το Σύνταγμα, γρήγορα έγινε έτσι. Για 32 από τα 36 πρώτα χρόνια του Συντάγματος, ένας λευκός ιδιοκτήτης σκλάβων της Βιρμανίας κατείχε την προεδρία.

“Ο Νότιος Τόμας Τζέφερσον, για παράδειγμα, κέρδισε την εκλογή του 1800-01 εναντίον του Βόρειου Τζον Άνταμς σε έναν αγώνα όπου η κλίση υπέρ των δουλοκτητών του Εκλογικού Σώματος ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας της νίκης. Χωρίς τις επιπλέον ψήφους της Εκλογικής Ακαδημίας, οι περισσότερες νότιες πολιτείες που υποστήριζαν τον Τζέφερσον δεν θα αρκούσαν για να του δώσουν πλειοψηφία. Όπως παρατήρησαν οι τότε παρατηρητές, ο Τζέφερσον μεταφορικά εισήλθε στην έπαυλη της εξουσίας στις πλάτες των σκλάβων.” (“Ο ανησυχητικός λόγος που υπάρχει η Εκλογική Ακαδημία” από τον Akhil Reed Amar, Time, Νοέμβριος 8, 2016)

Περισσότερο από δύο αιώνες αφότου σχεδιάστηκε για να ενδυναμώσει την δουλοκτησία, το σύστημα συνεχίζει να καταστέλλει την ψήφο των μαύρων και να ενδυναμώνει τους πλούσιους.

Το 1787 η ψήφος περιοριζόταν σε λευκούς άνδρες ιδιοκτήτες ακινήτων, περίπου το 6% του πληθυσμού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η προϋπόθεση για κατοχή ακίνητης περιουσίας μετατράπηκε σταδιακά σε υποχρέωση καταβολής φόρων, έτσι ώστε μέχρι το 1857, όλοι οι λευκοί άνδρες φορολογούμενοι μπορούσαν να ψηφίσουν. Η ιθαγένεια απαιτούνταν μόλις το 1928, μετά από μια αντικοινωνική εκστρατεία κατά των μεταναστών που οδήγησε στην παράνομη απέλαση 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η 15η Τροποποίηση της Εποχής της Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι τα εκλογικά δικαιώματα δεν μπορούν να αρνηθούν ή να περιοριστούν με βάση τη “φυλή, χρώμα ή προηγούμενη προϋπόθεση σκλαβιάς.” Και εν συντομία, τα εκλογικά δικαιώματα άνοιξαν για τους Αφροαμερικανούς. Ο περιορισμός τους ήρθε μετά την ήττα της Ανασυγκρότησης, με τους νόμους του Jim Crow να διατηρούν στην πραγματικότητα την ψηφοφορία περιορισμένη στους λευκούς άνδρες φορολογούμενους.

Οι νόμοι διακρίσεων και περιορισμού δικαιωμάτων, γνωστοί ως “Jim Crow”, αντιπροσώπευαν ένα επίσημο, κωδικοποιημένο σύστημα φυλετικού απαρτχάιντ, που κυριαρχούσε στις ΗΠΑ στο Βορρά καθώς και στο Νότο για τα τρία τέταρτα του αιώνα που ξεκινούσε τη δεκαετία του 1890.

Τα επόμενα χρόνια διεξήχθησαν μεγάλες μάχες και με την πάροδο του χρόνου κέρδισαν περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα ψήφου. Μετά από ένα μαζικό κίνημα για την ψήφο των γυναικών, το δικαίωμα ψήφου των γυναικών κερδήθηκε το 1920, με την 19η τροποποίηση του Συντάγματος.

Το 1964, η 24η Τροπολογία απαγόρευσε την υποχρέωση καταβολής φόρων προκειμένου κάποιος να ψηφισεί. Όταν το ιστορικό κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων να κερδίσε το Νόμο Δικαιωμάτων Ψήφου του 1965 καθιερώθηκε ένα πανεθνικό εκλογικό σύστημα “ένα άτομο, μία ψήφος” που θεσπίστηκε στις ΗΠΑ, με εξαίρεση τους κρατούμενους.

6 εκατομμύρια στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καταδίκης, από το 2010 περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου λόγω καταδίκης για κακουργημα, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 2,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ που έχει δικαίωμα ψήφου. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα μεγαλύτερος σήμερα. Δεδομένου του ρατσιστικού συστήματος δικαιοσύνης, αυτά τα 6 εκατομμύρια προέρχονται κυρίως από κοινότητες Μαύρων και Καφέ.

Έτσι, ο νόμος για τα δικαιώματα ψήφου του 1965 παραβιάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2013.

Ως επικεφαλής των Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο Ρεπουμπλικάνος John Lewis είπε φέτος στις 25 Ιουνίου, την ημέρα επετείου της απόφασης Shelby κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου: “Διεξάγεται ένας αχαλίνωτος πόλεμος κατά των δικαιωμάτων ψήφου των μειονοτήτων στην πατρίδα μου, τη Τζόρτζια και σε ολόκληρο το έθνος”.

Ο Lewis εισήγαγε ψήφισμα για τη τροποποίηση του Συντάγματος, καθώς το δικαίωμα ψήφου εξακολουθεί να μην είναι εγγυημένο. Η τροπολογία περιλαμβάνει μια διάταξη για να σταματήσει κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων ψήφου.

Στις φετινές εκλογές έχει ήδη διαδοθεί ευρέως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία του Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών έχουν ξεκινήσει μια επιθετική εθνική προσπάθεια για να καταστείλουν τα εκλογικά δικαιώματα, τα οποία ονομάζουν “εκλογική απάτη.” Είναι ένας κατά πρόσωπο ρατσιστικός ελιγμός. Χωρίς μάχη, η ψήφος των Μαύρων θα κατασταλεί.

Το κίνημα BLM έχει φέρει στο φως τον θεσμικό ρατσισμό που διέπει τη χώρα αυτή. Το εκλογικό σύστημα είναι μέρος αυτού. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα από τα αγάλματα, που πρέπει να ανατραπούν.

kommon.gr