«Νεκροί και τραυματίες σε Τουρκία και Ελλάδα»

«Νεκροί και τραυματίες σε Τουρκία και Ελλάδα»

  • |

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στον σεισμό που έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής το Αιγαίο, προκαλώντας δεκάδες θύματα και υλικές ζημιές τόσο στη Σάμο όσο και στη Σμύρνη.

Για «ισχυρό σεισμό στην δυτική Τουρκία και στην Ελλάδα» κάνει λόγο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το έδαφος σείστηκε για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Αιγαίο αλλά και τσουνάμι στη Σάμο».

«Υδάτινες μάζες κατακλύζουν τα σοκάκια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Bild. «Νεκροί και τραυματίες σε Τουρκία και Ελλάδα. Σεισμός ισχύος 7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Η Τουρκία μετρά πολύ περισσότερα θύματα και υλικές ζημιές Η Τουρκία μετρά πολύ περισσότερα θύματα και υλικές ζημιές

«Καταστροφή σε Σμύρνη και Σάμο. Νεκροί και τραυματίες μετά από σεισμό στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV. Όπως επισημαίνεται, «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρόσφεραν βοήθεια και στις δυο χώρες ενώ η Ελλάδα προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία που έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό».

«Τουλάχιστον 14 νεκροί σε Τουρκία και Ελλάδα» είναι ο τίτλος ανάρτησης στην Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει: «Πάνω από 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό ισχύος 6,6 βαθμών. Κτίρια καταστράφηκαν ενώ τα νερά κατέκλυσαν τις ακτές. Οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια συνεχίζονται. Ειδικοί προειδοποιούν και για νέο τσουνάμι».

Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Τσουνάμι μετά από σεισμό στη Μεσόγειο. Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Ελλάδα».

O ειδησεογραφικός ιστότοπος t-online αναφέρει: «Κατεστραμμένες πολυκατοικίες, απεγνωσμένοι διασώστες και ένα τσουνάμι. Στο ανατολικό Αιγαίο ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε καταστροφή. Στην Τουρκία και στο ελληνικό νησί της Σάμου υπάρχουν νεκροί».

Οι Αμερικανοί «δεν έχουν επιλογή»

Κυρίαρχα θέματα στα σχόλια του γερμανικού Τύπου του Σαββατοκύριακου οι αμερικανικές εκλογές αλλά και το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.

«Σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρεύσουν στο εσωτερικό τους» «Σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρεύσουν στο εσωτερικό τους»

Στο διακύβευμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εστιάζει σχόλιο της Süddeutsche Zeitung:

«[…] Σπανίως οι ΗΠΑ ήταν τόσο διχασμένες στο εσωτερικό ενώ ποτέ άλλοτε δεν κινδύνευε σε τέτοιο βαθμό ο ρόλος της Αμερικής στον κόσμο. Σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρεύσουν στο εσωτερικό τους. Ο άνθρωπος που ζει από την πόλωση και δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμη και τους υγειονομικούς κινδύνους μιας πανδημίας κατά των πολιτών του, αυτός ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευθύνη ενός διχασμού που όμοιό του έχουν να δουν οι ΗΠΑ από τον εμφύλιο πόλεμο. Στον υπόλοιπο κόσμο οι δημοκρατίες και οι ανοιχτές κοινωνίες θα δυσκολεύονταν να αποδεχθούν ένα διάδοχο μοντέλο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τάξης πραγμάτων. Την Τρίτη οι ΗΠΑ αποφασίζουν. Ουσιαστικά δεν έχουν επιλογή».

H Kölner Stadt-Anzeiger:

«Ο αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, θέλει να ενώσει και πάλι τους Αμερικανούς σε περίπτωση εκλογής του. Εντούτοις ακόμη κι αν φύγει ο Τραμπ, η πολιτική του παρακαταθήκη και το βαθύ χάσμα στην αμερικανική κοινωνία θα παραμείνουν. Η κοινωνική διελκυστίνδα που διχάζει την Αμερική είναι ήδη ορατή και μπροστά στις δικές μας πόρτες. Πρόκειται για μια βαθύτατη φθορά που αποτυπώνεται στη μειούμενη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και την αποδόμηση της κοινωνικής συμβίωσης. Καλά θα κάναμε ως Ευρωπαίοι εάν αντιδρούσαμε σε αυτές τις δυσμενείς για τη δημοκρατία εξελίξεις. Και εάν σκεφτόμασταν ότι ισχύει το εξής: ο Τραμπ δεν είναι η Αμερική. Αλλά η Αμερική είναι great. Συνεχίζει να είναι. Παρά τον Τραμπ».

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους συμπατριώτες του

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία με φόντο τη διαμάχη για τα σκίτσα του Μωάμεθ επικεντρώνει ανάλυση στην νέα έκδοση του Spiegel.

«Σε πολλά τμήματα του ισλαμικού κόσμου δεν έγινε καν γνωστή η αφετηρία της όλης συζήτησης, δηλαδή η εκτέλεση του δασκάλου» «Σε πολλά τμήματα του ισλαμικού κόσμου δεν έγινε καν γνωστή η αφετηρία της όλης συζήτησης, δηλαδή η εκτέλεση του δασκάλου»

«[…] Στην τελετή στη μνήμη του Πατί ο Μακρόν δεν επέμεινε απλώς στο δικαίωμα δημοσίευσης σκίτσων, αλλά χαρακτήρισε και το ισλάμ θρησκεία ”που βρίσκεται διεθνώς σε κρίση”. Ο Ερντογάν συνέστησε στον Μακρόν να δει ψυχίατρο ενώ έστειλε τα ψηφιακά στρατεύματά του στον πόλεμο προπαγάνδας κατά της Γαλλίας. Και τώρα η τελευταία είναι αντιμέτωπη με μποϋκοτάζ, από την Ιορδανία μέχρι και το Πακιστάν. Σε πολλά τμήματα του ισλαμικού κόσμου δεν έγινε καν γνωστή η αφετηρία της όλης συζήτησης, δηλαδή η εκτέλεση του δασκάλου. Αντ΄ αυτού μόνο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά δημοσιεύτηκαν εκτενώς γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Η αποτρόπαιη πράξη, η αντίδραση σε αυτή και τα επακόλουθα καταδεικνύουν εκ νέου πόσο ολέθρια ενεργεί η τρομοκρατία και πώς επιτυγχάνει στο τέλος τον στόχο της: να διχάζει».

Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Nachrichten:

«Μεταξύ άλλων προτείνεται οι ιμάμηδες να μην έρχονται πλέον από μουσουλμανικές χώρες αλλά να εκπαιδεύονται στη Γαλλία. Αυτό εξοργίζει κυρίως την Τουρκία. Από εκεί προέρχονται πολλοί από τους ιμάμηδες που κηρύττουν στα γαλλικά τζαμιά. […] Το ζητούμενο για τον Ερντογάν δεν είναι τόσο η πνευματική γαλήνη των ομόθρησκών του. Απλώς δεν θέλει να παραδώσει ένα εργαλείο εξουσίας, με το οποίο νομίζει ότι απευθύνεται στους Τούρκους του εξωτερικού. Γι΄ αυτό το λόγο η διαμάχη αυτή μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας θα πρέπει να προβληματίσει τη Γερμανία. Διότι από τα 3.000 περίπου τζαμιά, πολλά ελέγχονται από την τουρκική θρησκευτική αρχή Ditib, η οποία θεωρείται το μακρύ χέρι του Ερντογάν. Και αυτός έχει δείξει συχνά ότι ακόμη και στη Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να εργαλειοποιεί τους συμπατριώτες του για να πετυχαίνει τους στόχους του».

Κώστας Συμεωνίδης

//www.dw.com