Ο Ντελίλο που δεν σιωπά

Ο Ντελίλο που δεν σιωπά

  • |

Στο «Κοσμόπολις» ζωγράφισε το αμοραλιστικό χρηματοοικονομικό σύμπαν ενός νεογιάπη. Στον «Ανθρωπο σε πτώση» ανίχνευσε τον τρόπο με τον οποίο η 11η Σεπτεμβρίου επαναπροσδιόρισε το συναισθηματικό μας τοπίο, την εικόνα της Αμερικής και την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Στο φιλοσοφικό και πολιτικό «Σημείο Ωμέγα» πίσω από τα ηθικά διλήμματα του σύγχρονου Αμερικανού, τον ρόλο της τεχνολογίας και την παρακμή των ανθρωπιστικών αξιών ήταν αδύνατον να μην αναγνωρίσεις τις ανεπούλωτες πληγές της 11ης Σεπτεμβρίου, του πολέμου στο Ιράκ, του προβλήματος ταυτότητας στη σύγχρονη Αμερική. Στο συγκλονιστικό «Zero K» o θάνατος και η δύναμη της ζωής έπλεξαν ένα μοναδικό υπαρξιακό γαϊτανάκι.

Ματούλα Κουστένη

Ο Ντον Ντελίλο είναι η Αμερική και σήμερα που το ψηφιδωτό μοιάζει να σκορπίζεται με δυο κουβέντες τοποθετείται ξανά στην πρώτη γραμμή. «Αρχισα να γράφω το μυθιστόρημα το 2018, πολύ πριν από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο μέγας λογοτέχνης. «Ξεκίνησα από ένα όραμα που είχα με άδειους δρόμους στο Μανχάταν. Η αρχική ιδέα της σιωπής γιγαντώθηκε από πρόταση σε πρόταση, από το ένα κεφάλαιο στο άλλο». Κι έτσι από μια ιδέα και με μια λιτή δήλωση, ο 83χρονος συγγραφέας από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης ψιθύρισε πως σε λίγους μήνες περιμένουμε το νέο του βιβλίο (και πάλι από τον Scribner), στο οποίο θα κυριαρχούν ο φόβος και η απομόνωση.

Στις στραβοτιμονιές της υπερδύναμης, στις στιγμές που η οσμή της ήττας γίνεται στις ΗΠΑ εντονότερη, ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας (ας μας συγχωρήσει ο Τόμας Πίντσον) συχνά προφήτης και παντοτινά γνήσιος ανατόμος της σύγχρονης ιστορίας είναι εδώ, έτοιμος να αναμετρηθεί με την εποχή του. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο τίτλος του βιβλίου έχει ήδη κλείσει: «The Silence». Ευτυχώς, τουλάχιστον εκείνος δεν έχει αποφασίσει να σωπάσει.

.efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.