Αργεντινή: Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

Αργεντινή: Υπερψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

  • |

Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων την Παρασκευή το πρωί. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή για τα γυναικεία δικαιώματα και ένα μεγάλο βήμα για τη νομοθεσία που θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια ευρύτερη αλλαγή στο ζήτημα αυτό στη συντηρητική Λατινική Αμερική. Το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής ψήφισε το νομοσχέδιο με 131 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 6 αποχές.

Μέχρι στιγμής, η άμβλωση στην Αργεντινή είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή θανατηφόρου απειλής για τη ζωή μιας γυναίκας. Ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις έως και 14 εβδομάδες.

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες βήμα και αναγνώριση ενός μακρού αγώνα που τα γυναικεία κινήματα διεξάγουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας», δήλωσε η Elizabeth Gómez Alcorta, υπουργός Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας της κυβέρνησης, μετά την ψηφοφορία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε ο εθελοντικός τερματισμός της εγκυμοσύνης να γίνει νόμος».

Την ώρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο χιλιάδες φεμινίστριες και υποστηρίκτριες του νόμου φορώντας πράσινα μαντήλια πέρασαν την νύχτα έξω από το κτίριο της Βουλής στο Μπουένος Άιρες περιμένοντας τα νέα και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και εκδηλώσεις χαράς στο άκουσμα της καλής είδησης.

 

Λίγα μέτρα από την Κάτω Βουλή χριστιανικά σωματεία και ομάδες της αντιπολίτευσης με μπλέ μαντήλια που διαδήλωναν ενάντια στο νομοσχέδιο αντέδρασαν με σφοδρότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την έγκριση του νομοσχεδίου και κάλεσε τη Γερουσία της χώρας να μην «γυρίσει την πλάτη της» στις γυναίκες και να βοηθήσει στον τερματισμό των παράνομων αμβλώσεων που διακινδυνεύουν τη ζωή των γυναικών.

Να θυμίσουμε ότι σε μια θυελλώδη συνεδρίαση τον Αύγουστο του 2018 η Γερουσία της χώρας του Πάπα Φραγκίσκου καταψήφισε το προηγούμενο νομοσχέδιο υπέρ των αμβλώσεων ισχυροποιώντας ωστόσο το φεμινιστικό κίνημα ενώ η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Φερνάντες.

πληροφορίες: cnn.gr

Φωτογραφία: fb Womenareurope

alterthess.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.