ΠΟΥ: Η συσσώρευση εμβολίων για τρίτη δόση μπορεί να παρατείνει την πανδημία

ΠΟΥ: Η συσσώρευση εμβολίων για τρίτη δόση μπορεί να παρατείνει την πανδημία

  • |

Προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής του Οργανισμού, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα υπήρχαν αρκετά εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη εάν αυτά δεν συσσωρεύονταν από τις δυτικές χώρες.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο δρ. Τέντρος Γκεμπρεχεσούς ενημέρωσε ότι αυτή η τεράστια ανισότητα στον εμβολιασμό, που προκύπτει από τις κινήσεις πανικού των ανεπτυγμένων κρατών για εξασφάλιση αναμνηστικών δόσεων μπορεί να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως να παρατείνει την πανδημία.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από ανακοινώσεις του αφρικανικού τμήματος του ΠΟΥ πως οι χώρες της ηπείρου θα έπρεπε να λάβουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την ίδια χρονική περίοδο.

Από την πλευρά της η επικεφαλής επιδημιολόγος του Οργανισμού Μαρία βαν Κερχόφε δήλωσε ότι υπάρχουν σχέσεις να αλλάξει η εκτίμηση του ΠΟΥ για τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού (Άλφα, Βήτα και Γάμα) καθώς φαίνεται πως δεν κυκλοφορούν πια.

Ωστόσο, ζήτησε προσοχή για τις πρόσφατες μελέτης που αναφέρουν ότι η Όμικρον ενδέχεται να είναι λιγότερο σοβαρή, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία.

«Δεν έχουμε δει την κυκλοφορία της συγκεκριμένης παραλλαγής για αρκετό καιρό σε πληθυσμούς ανά τον πλανήτη, ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς» είπε για να προσθέσει ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι θολά, καθώς οι χώρες καταγράφουν την άφιξη και διάδοσή της».

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος, Χανς Κλούγκε, εκτίμησε ότι η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι την έναρξη του 2022, για να τονίσει ότι απαιτούνται τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της.

Μιλώντας στο Reuters δήλωσε προβληματισμένο, απορρίπτοντας όμως τον πανικό και σημειώνοντας ότι οκόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση «εμβόλιο+», με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι «μη απαραίτητες» επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα lockdown θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.

efsyn.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος