Ζελένσκι σε δραματικούς τόνους με αιχμές κατά της Δύσης και άνοιγμα σε Πούτιν

Ζελένσκι σε δραματικούς τόνους με αιχμές κατά της Δύσης και άνοιγμα σε Πούτιν

  • |

Απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του προς το ΝΑΤΟ για αεροπορική συνδρομή και προειδοποιώντας ότι εάν πέσει η Ουκρανία, η Μόσχα θα στραφεί στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε νέα συνέντευξη Τύπου, δηλώνει ότι θέλει να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν – «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος»

«Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (…) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι είναι «ανοιχτός» και «έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» του Πούτιν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι το τελευταίο σύνορο του πολιτισμού, ενώ προειδοποίησε ότι εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Άφησε, ακόμη, αιχμές κατά της Δύσης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για σταλούν από το ΝΑΤΟ αεροπλάνα στην Ουκρανία και σημειώνοντας ότι η κατάσταση κοστίζει πολλές ζωές. Σύμφωνα με το Fox news, ο Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε: κρίμα που η αμερικανική στήριξη ήρθε μετά την κήρυξη του πολέμου από τη Ρωσία.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής της Ρωσίας και τόνισε ότι αν δεν ήταν Πρόεδρος θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

«Θέλω πολύ οι Ρωσίδες μητέρες , που έστειλαν αυτά τα παιδιά …18-19 ετών.. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ’ αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν. Θέλω οι μητέρες αυτές μνα καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Δεν θα παραδοθώ ποτέ. Δεν φοβάμαι να πεθάνω για την ελευθερία των παιδιών μου» είπε για να προσθέσει «θα μείνουμε όρθιοι μέχρι τέλος». «Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να προασπίσουμε τη χώρα μας, αυτό είναι το καθήκον μας, αφορά την επιβίωσή μας. Αυτό είναι το διακύβευμα, η επιβίωσή μας» σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πάντως, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φέρει μαζί τους κινητά κρεματόρια.

«Το ξέρετε ότι (τα ρωσικά στρατεύματα –σ.σ.) έχουν φέρει μαζί τους κρεματόρια; Απλά έφεραν μαζί τους κρεματόρια. Δηλαδή δεν ετοιμάζονται να δείξουν στις οικογένειες τους, στις μητέρες, ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, ότι τα σκότωσαν, ότι ήρθαν στην Ουκρανία για να μας σκοτώσουν και εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, την ελευθερία μας, τα σπίτια μας, για αυτό πεθαίνουν… Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν αυτά τα κρεματόρια… Καταλαβαίνουν ότι μεταφέρουν κάτι που για τα ίδια… Αυτό είναι απλά φοβερό… Δεν καταλαβαίνω… Αυτές είναι πράξεις γενοκτονίας και φασισμού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί γιατροί δείχνουν ανθρωπιά, σώζοντας τους Ρώσους αιχμαλώτους τραυματίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα για την υποστήριξη που έχει η Ουκρανία εκ μέρους του Ισραήλ, είπε ότι έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν νοιώθει ότι αυτό έχει «τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία» ενώ ευχαρίστησε τους Εβραίους για τις προσευχές τους στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθάει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους.

efsyn.gr