Τουρκία: Κύμα διαμαρτυριών για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλα

Τουρκία: Κύμα διαμαρτυριών για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλα

  • |

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Τούρκο ακτιβιστή Οσμάν Καβαλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης καθώς θεωρείται ότι ήταν υποκινητής των κινητοποιήσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ακόμη επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών.

Η ετυμηγορία αναμένεται να φέρει ξανά την Τουρκία σε σύγκρουση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ ζητούσε την απελευθέρωση του Καβάλα το 2019, καθώς παρέμενε προφυλακισμένος χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αιτιολογία και παραβιάζονταν τα δικαιώματά του.

Ο Καβάλα αρχικά είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που τον συνέδεαν με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Και ενώ οι υποστηρικτές του περίμεναν την απελευθέρωσή του, συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες που τον συνδέουν με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Έτσι ανατράπηκε η αθωωτική απόφαση και η υπόθεση συγχωνεύθηκε με εκείνη που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το δίκτυο του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν καν «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του.

http://artinews.gr